ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Νομικά άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης - Το παρασκήνιο της συνάντησης

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Νομικά άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης - Το παρασκήνιο της συνάντησης

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Λίγο πριν τις 18.30 ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο και η οποία διήρκεσε 1.30 ώρα.

Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν «ανοικτή και με καθαρές θέσεις», αλλά ταυτόχρονα και αρκετά δύσκολη.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε επί τάπητος το επίμαχο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε ως νομικά άκυρο.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης και το μεταναστευτικό μετά την άρνηση συνεργασίας που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική ακτοφυλακή.

Για τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα ενημερώσει τα κόμματα μέσω του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το ραντεβού των δύο ηγετών, αν και ήταν προγραμματισμένο για τις 16:30 ώρα Ελλάδος, τελικώς καθυστέρησε, επειδή είχε αργοπορήσει και η έναρξη του γεύματος που παρέθεσε νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως στο γεύμα αυτό συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο κ Μητσοτάκης είχε χειραψία μαζί του.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός την ώρα της χειραψίας, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ», για να απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος: «Το ξέρω».

Δείτε το βίντεο:

Οι φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε όχι και τόσο... θερμό κλίμα, ενώ τα βλέμματα και από τις δύο πλευρές ήταν (στην αρχή τουλάχιστον) παγωμένα.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συνάντηση:

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Στη συνάντηση, η οποία και έγινε έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τζέφρι Πάιατ στο CNN Greece: Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

«Ξεφεύγει» η κατάσταση: Απίστευτη τουρκική πρόκληση - Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να έχουν ΑΟΖ