ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός: Η «ψήφος εμπιστοσύνης» και το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης

Προϋπολογισμός: Η «ψήφος εμπιστοσύνης» και το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης

Η οικονομία είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης στο οποίο θα συγκρουστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά την κόντρα για τα εθνικά θέματα που λόγω περιεχομένου ήταν συγκρατημένη και δεν μπόρεσε η αξιωματική αντιπολίτευση να αναδείξει τα «όπλα» της.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την… κόντρα που θέλει να προκαλέσει η αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται όμως του καλού κλίματος, των θετικών δεικτών και της προοπτικές που ανοίγεται για τα χαμηλά πλεονάσματα μετά τα μνημόνια.

ΕΝΦΙΑ, πλεονάσματα, κοινωνικές δαπάνες, συντάξεις και φορολογία, είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και οι δύο πλευρές θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της πολιτικής τους, με στόχο να δείξουν ποια κυβέρνηση διαχειρίστηκε προς όφελος των πολιτών τα ζητήματα αυτά.

Τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μείωσαν τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου, που απαντώντας στις αντιδράσεις του πρώην υπουργού Ε. Τσακαλώτου που ζήτησε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, για να δείξει ότι η σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με φόντο την οικονομία που κατά την κυβέρνηση είναι το προνομιακό της πεδίο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε στην αντεπίθεση και διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «μείωσε ή όχι τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια».

«Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ.;» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο στο επίκεντρο τη δική του πολιτική στο ζήτημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Η ψηφοφορία του προϋπολογισμού θα διεξαχθεί την Τετάρτη τα μεσάνυχτα και θα έχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, αφού παραδοσιακά για κάθε κυβέρνηση είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου που ευελπιστεί να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες.

Την Τετάρτη θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί πριν την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας

Άλλωστε και την πρώτη μέρα της έναρξης της συζήτησης στη βουλή ήταν παρόντες και οι δύο. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβέρνηση ενώ αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Μέρα 25 τον καταψήφισαν ενώ η Ελληνική Λύση θα αποφασίσει πως θα κινηθεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Μητσοτάκης: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα στα ακίνητα

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έδωσε το «στίγμα» πάνω στο οποίο θα κινηθεί το νέο έτος.

Πρωταρχικός του στόχος είναι η μείωση του χρέους και τα χαμηλά πλεονάσματα.

Αυτό προκύπτει και από την συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Bild, που ξεκαθάρισε τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί οικονομικά η χώρα.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα χρέη της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν θα υπάρξει άλλο “κούρεμα” του χρέους. Το χρέος μας δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό, αλλά με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάγκη αποπληρωμής χρέους. Σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Επομένως δεν ανησυχώ καθόλου για το χρέος.

Μπορώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος. Αλλά μπορώ επίσης να τους πω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία. Επειδή αυτό δεν θα πρέπει πια να είναι μια εξιστόρηση για τους οφειλέτες εναντίον των πιστωτών. Θα πρέπει να είναι μια εξιστόρηση για λύσεις win-win, εταιρικές σχέσεις, επιχειρηματικές ευκαιρίες, επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για γερμανικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές:

«Έχουμε μιλήσει με πολλές από αυτές. Το ζήτημα δεν είναι πλέον το πόσα χρήματα μου οφείλεις. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλεια ότι τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα αποπληρωθούν εάν η Ελλάδα δεν αναπτυχθεί. Επομένως, η οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν. Δεν υπάρχει ερώτημα πλέον αν θα αποπληρωθούν τα χρήματα της Γερμανίας. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε, παράλληλα, τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων.

«Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο για να επενδύσει. Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ για παράδειγμα οι συνταξιούχοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Κάντε ΕΔΩ αίτηση στο koinonikomerisma.gr - Ανοίγει η πλατφόρμα

Σχετικές ειδήσεις