ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική μέρα! Υπογράφηκε η συμφωνία για τον Eastmed - Τι αλλάζει από σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο

Ιστορική μέρα! Υπογράφηκε η συμφωνία για τον Eastmed - Τι αλλάζει από σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν μια σπουδαία διακρατική συμφωνία – Αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο – Απομονώνεται και επίσημα η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν

Τη σπουδαία συμφωνία για τον αγωγό Eastmed που αλλάζει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Eastmed, επικυρώνει τη συνεργασία των τριών χωρών, αλλάζει τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη και θέτει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την προκλητική Άγκυρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Αξίζει να σημειωθεί πως τη συμφωνία θα επικυρώσει το αμέσως επόμενο διάστημα και η Ιταλία.

Μητσοτάκης: Δεν απειλούμε κανέναν - Αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός μας ρόλος

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

«Ο ΕastMed θα εμπλουτίσει το Energy Union. Εχει διάσταση διπλωματική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Δίνεται στρατηγικό βάθος στην συνεργασία μας με το Ισραήλ. Ένα τόξο ευημερίας που φτάνει μέχρι την Ιταλία και την Ε.Ε. και αποτελεί μια εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης. Και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. Ενα νέο τοπίο που σέβεται το διεθνές δίκαιο για αυτό και υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ με δεδομένη τη Στήριξη της Ιταλίας και της ΕΕ ανοίγει νέους ορίζοντες, δεν απειλεί κανέναν, δεν στρέφεται εναντίον κανενός και είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και με άλλες χώρες.

«Χαιρετίζω τη στήριξη του έργου από τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης και έτσι θα ολοκληρωθεί ένα έργο πολύ σημαντικό που θα ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τα οφέλη για τη χώρα μας είναι πολλά και προσβλέπουμε ότι ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει τους ενεργειακούς πόρους στην αγορά της ΕΕ. Η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες. Ευχαριστώ τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου. Σφραγίσαμε την απόφαση μας για μια στρατηγική συμπλευση των χωρων μας σε μια περιοχη που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για αναπτυξη και ασφαλεια. Ο αγωγος δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Εϊναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Μια χαρμόσυνη είδηση στην αρχή μιας χρονιας πουεύχομαι να φέρει σε όλους υγεία και προκοπή».

Αναστασιάδης: Όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετέχει

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την υπογραφή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, τονίζοντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πως η συνεργασία Ελλάδα, Κύπρου, Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «άψογη», όπως είπε διοργάνωση και τόνισε πως «με την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαιώνουμε ότι η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο. Προωθούμε με πρακτικό και πειστικό τρόπο τα στρατηγικά μας έργα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως ο EastMed θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και θα εφοδιάσει με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός πως το έργο αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ.

«Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής σχέσης και έχει ως στόχο την σταθερότητα και την ασφάλεια. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η συνεργασίας μας είναι βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε.

Μάλιστα, σε δύο σημεία της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως η συμφωνία δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας, στέλνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα μήνυμα στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο.

Νετανιάχου: Ο αγωγός προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή

Για ιστορική ημέρα για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβαθιάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετική ανάπτυξη, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες.

Όπως και οι προηγούμενοι, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν και κάλεσε όποια χώρα το επιθυμεί να συνδράμει, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε Ιταλία και Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συμμετοχή τους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το έργο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ:

Ο EastMed παίρνει σάρκα και οστά μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Νewsbomb.gr, πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία που οδηγεί σε ένα έργο οικονομικά βιώσιμο και στηριγμένο στο Διεθνές Δίκαιο. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως: «Ο αγωγός υπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής μας, επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη και μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».

Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο Ζάππειο

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ζάππειο, που διήρκησε 40 λεπτά, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.

Οι συνομιλίες Μητσοτάκη-Νετανιάχου

Είχαν προηγηθεί συνομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα πριν την υπογραφή του EastMed.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση: «Με χαρά υποδέχθηκα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ @netanyahu, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας σε πολλά ακόμη μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός».

Οι δυνατότητες του Eastmed

Η συζήτηση ωστόσο πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι έχει και την πραγματιστική της πλευρά που δεν είναι άλλη από τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από την υλοποίηση του έργου. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Νewsbomb.gr, κάνουν λόγο για αποδεδειγμένη οικονομική βιωσιμότητα και εμπορική ανταγωνιστικότητα του EastMed, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.

Ο EastMed θα επιτρέψει ουσιαστικά την… απαγκίστρωση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και να δώσει μεγάλη ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιό της. Παράλληλα το έργο θα συμβάλλει και στη μείωση του λογαριασμού των καταναλωτών για το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ. Εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη το οποίο θα μπορεί να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.

Την ίδια στιγμή η στάση της Ε.Ε. είναι αποδεδειγμένα θετική αφού η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει τη χρηματοδότηση των τελικών τεχνικών μελετών του αγωγού με 34,5 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν περίπου το μισό τους κόστους τους.

Γιατί η Ιταλία δεν υπογράφει - προς το παρόν

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αφορά κυρίως σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής που απασχολούν το εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Η Ιταλία είναι ανοιχτή για να ακολουθήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς είναι θετική επί της αρχής, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει στην χρηματοδότηση από την Ε.Ε. των προκαταρκτικών μελετών για τον EastMed.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από την Πρωτοχρονιά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι με επιστολή του στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε την στήριξή του τονίζοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας

Η σημερινή εκδήλωση για τον EastMed αποτελεί ένα από τα σταθερά βήματα της ελληνικής διπλωματίας για την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής αλλά και ανάσχεσης του τουρκικού επεκτατισμού. «Κοινός στόχος των χωρών που συνυπογράφουν τη διακρατική συμφωνία για τον EastMed, είναι να μετατραπεί η Νοτιοανατολική Μεσόγειος σε μία ζώνη -οικονομικής πρωτίστως- συνεργασίας, προς όφελος όλων των λαών», σημειώνουν από τη Νέα Δημοκρατία μιλώντας στο Νewsbomb.gr.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί η διεξαγωγή του EastMed Gas Forum στο Κάιρο στις 15-16 Ιανουαρίου, ενός φόρουμ που τείνει να μετατραπεί σε έναν οργανισμό συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Συμμετέχουν δηλαδή κράτη τα οποία είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- διαφορές μεταξύ τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να βάλουμε τις διαφορές στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης, Νετανιάχου και Αναστασιάδης υπογράφουν τον EastMed – Σε απομόνωση ο Ερντογάν