ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ και Ελληνοτουρκικά: Τέλος οι συναντήσεις για τον Μητσοτάκη – Τι είπε με τον Κουτσούμπα

ΠτΔ και Ελληνοτουρκικά: Τέλος οι συναντήσεις για τον Μητσοτάκη – Τι είπε με τον Κουτσούμπα
INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά τη συνάντηση με τον γγ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε σε χαλαρό κλίμα με τον πρωθυπουργό να αστειεύεται για τις ενδυματολογικές τους επιλογές...

Ο κ. Μητσοτάκης αστειεύτηκε λέγοντας στον κ. Κουτσούμπα: «Γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Εσύ με μπλε γραβάτα κι εγώ με κόκκινη».

Ο κ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, μίλησε για το ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου μετείχε σε εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ. «Ενόψει της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού το ΚΚΕ οργανώνεται», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος των δύο αρχηγών

Μητσοτάκης: Γενικές μου γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Εσύ με μπλε γραβάτα και εγώ με κόκκινη;

Κουτσούμπας: Τι νέα; Καλά είσαι;

Μητσοτάκης: Να΄σαι καλά, καλή χρονιά, χρόνια πολλά.

Κουτσούμπας: Καλή χρονιά, αν και τα είπαμε και στο προεδρικό.

Μητσοτάκης: Εμείς τα είπαμε και στο προεδρικό, ναι.

Κουτσούμπας: Ανήμερα.

Μητσοτάκης: Ήμασταν από τους συνεπείς.

Κουτσούμπας: Ναι. Χθες το βράδυ γύρισα εγώ, ήμουνα στο Λονδίνο…

Μητσοτάκης: Είχατε τα 200 χρόνια;

Κουτσούμπας: Όχι. Ήταν εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης εκεί….

Μητσοτάκης: Ναι.

Κουτσούμπας: Του ΚΚΕ στην Μεγάλη Βρετανία.

Μητσοτάκης: Το Κομμουνιστικό Κόμμα ενόψει της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού οργανώνεται, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Κουτσούμπας: Ήταν πολύ καλή εκδήλωση στο πανεπιστήμιο, εκεί που έγινε, για την επιστήμη, την τεχνολογία και την έρευνα.

Μητσοτάκης: Ναι.

Κουτσούμπας: Το πώς στις σύγχρονες συνθήκες αντιμετωπίζονται αυτά και βέβαια αφορά και τους Έλληνες, γιατί έχουμε πάρα πολλούς Έλληνες επιστήμονες εκεί, φοιτητές.

Μητσοτάκης: Προφανώς, είναι πάρα πολλοί..

Κουτσούμπας: Και βέβαια είχα την ευκαιρία, εγώ πρώτη φορά πήγα Λονδίνο….

Μητσοτάκης: Δεν είχες ξαναπάει ποτέ

Κουτσούμπας: Όχι….

Κουτσούμπας: Είμαστε στη δίνη σοβαρών εξελίξεων

Για τα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους στη Βουλή, μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τετ α τετ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μετά από την ενημέρωση εκ μέρους του κυρίου πρωθυπουργού θα ήθελα να σας πω ότι βρισκόμαστε πραγματικά στη δίνη σοβαρών εξελίξεων έντονων ανταγωνισμών, αντιθέσεων και συγκρούσεων στη περιοχή. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Στην συνέχεια τόνισε: «Εκφράσαμε την αντίθεση του ΚΚΕ με τη νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία που επεκτείνει τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα και εμπλέκει τη χώρα μας σε νέους τυχοδιωκτισμούς και σε πολεμικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Φυσικά εκ μέρους της κυβέρνησης και του κυρίου πρωθυπουργού δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό. Είναι πάγια και διαχρονική η απόψή τους σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες. Δυστυχώς όμως βλέπουμε και παρακολουθούμε στο πολιτιστικό σκηνικό, άλλα κόμματα όπως είναι για παράδειγμα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία παλιότερα είχε άλλες θέσεις, όμως ως κυβέρνηση ουσιαστικά προετοίμασε αυτή την απαράδεκτη αμερικανονατοϊκή συμφωνία.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με τις τοποθετήσεις, τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, σχετικά με την δολοφονική ενέργεια ενάντια σε αξιωματούχο μιας άλλης χώρας. Ηταν εγκληματική ενέργεια αυτή του του Τραμπ. Έπρεπε καθαρά να ειπωθεί στις ΗΠΑ και μάλιστα όχι για το πρόσωπο το συγκεκριμένο, όπως ξέρετε εμείς δεν υπερασπίζουμε το Ιρανικό καθεστώς, έχουμε πλήρη αντίθεση με το πώς συμπεριφέρεται στη χώρα του και την περιοχή. Ομως εδώ πρόκειται για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκτός από το γεγονός τις δολοφονικής ενέργειας ενάντια σε έναν αξιωματούχο.

Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι μπαίνουμε στη δίνη εξελίξεων που μας ανησυχούν και που βεβαίως θα την πληρώσουν οι λαοί, θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Την ίδια στιγμή εκφράσαμε την ανησυχία μας για την συνεχή και παρατεινόμενη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εκ μέρους της τούρκικης αστικής τάξης, του Ερντογάν, της κυβέρνησης της Τουρκίας με όλες αυτές τις οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Λιβύη και βεβαίως την απαράδεκτη τακτική του να αμφισβητεί ακόμα και διεθνείς συμφωνίες που καθόρισαν τα σύνορα στην περιοχή και στα συγκεκριμένα κράτη, εδώ στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο από προηγούμενες δεκαετίες. Και φυσικά εκφράσαμε την διαφωνία μας για την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, κάτι που δεν το δέχεται βέβαια η Τουρκία. Ομως θέσαμε και το ζήτημα του συνυποσχετικού που μας ανησυχεί για το τι θα περιέχει αν τελικά οδηγηθούν σε μια τέτοια συμφωνία τα δύο μέρη.

Από εκεί και πέρα εκφράσαμε στον πρωθυπουργό την άποψή μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς δεν μπαίνουμε στην ονοματολογία. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και γίνεται για μικροκομματικά πολιτικά συμφέροντα και κριτήρια. Και από αυτή τη σκοπιά εμείς εκτιμάμε ότι ο ΠτΔ υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική από την ίδια τη θέση του συμμετέχοντας στον σκληρό πυρήνα της αστικής πολιτικής εδώ στη χώρα μας. Δεν είναι το πρόβλημα του προσώπου, είναι το πρόβλημα του τι ενέργειες, τι πολιτικά καθήκοντα υλοποιεί ο εκάστοτε ΠτΔ.

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο εκφράσαμε ξανά την πάγια θέση μας για καθαρή ανόθευτη απλή αναλογική χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, χωρίς πλαφόν ούτε το 3% που υπάρχει σήμερα και βεβαίως να εκφράζεται ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και αυτό να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου με ό,τι δίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στα πολιτικά κόμματα.

Τέλος εκ μέρους μας εκφράσαμε την αντίθεση στο νέο νομοσχέδιο ή στις σκέψεις που υπάρχουν στη κυβέρνηση, για την απαγόρευση διαδηλώσεων, τον περιορισμό διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Θέσαμε στον πρωθυπουργό το ζήτημα του προβλήματος που υπάρχει με το ΛΑΡΚΟ και βεβαίως εδώ ζητάμε άμεση χρηματοδότηση ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τη δουλειά τους, διότι δεν συμβαίνει αυτό σήμερα και βεβαίως να διασφαλιστεί, οποιαδήποτε λύση επιλεγεί τελικά, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλιστούν όλες οι εργασιακές θέσεις.

Επισημάναμε, με αφορμή το brexit, ότι πρέπει να διασφαλιστούν και νομοθετικά τα δικαιώματα των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μ. Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, όπως είναι να μην αυξηθούν τα δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές που βρίσκονται εκεί σε αυτή τη χώρα, και βεβαίως να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων γιατί όπως ξέρετε έχουμε χιλιάδες Ελληνες συμπατριώτες μας να μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να δουλεύουν εκεί.

Και τέλος θέσαμε το ζήτημα το να δει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το ζήτημα της πιστοποίησης και πώς αυτή γίνεται για τους εργαζόμενους κυρίως από οικοδομικές εργασίες που πάνε μετανάστες στη Μ. Βρετανία και πώς γίνεται η διαδικασία πιστοποίησης κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες με αποτέλεσμα να την πληρώνουν διπλά και τριπλά οι Ελληνες μετανάστες, οι εργάτες που πάνε εκεί για να βρούνε δουλειά και να δουλέψουν στη Μ. Βρετανία.

Αυτά είναι τα ζητήσαμε που θέσαμε, αυτά είναι γενικά τα ζητήματα που κουβεντιάσαμε».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ήδη βγει χρήσιμα συμπεράσματα μετά τις συναντήσεις. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» είπαν στο Νewsbomb.gr κυβερνητικά στελέχη δείχνοντας τις αρνήσεις τόσο του κ. Τσίπρα όσο και της Φώφης Γεννηματά.

Τα «όχι» Τσίπρα και οι αντιρρήσεις Γεννηματά

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας είπε «όχι» στον εκλογικό νόμο, στήριξε την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου ενώ ζήτησε την αναστολή της υλοποίησης της συμφωνίας για την αμυντική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ.

Ωστόσο η κάθετα αρνητική στάση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι επιθετικές δηλώσεις του προς την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών.

Κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσαν το γάντι σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σχετικά με την αμυντική συνεργασία, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως «κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. «Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω. Ας ελπίσουμε αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια».

Για την αμυντική συνεργασία το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, των Mirage και των υποβρυχίων τοποθετείται μέχρι το 2024 και πως από το 2024 και μετά θα είναι δυνατή η προμήθεια των F-35. «Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε μια μοίρα αεροσκαφών, η οποία είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουν όλοι οι Ελληνες», αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Μαξίμου.

Από την άλλη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά εστίασε στον εκλογικό νόμο υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Στην περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, όπως θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στην απλή αναλογική, η κυβέρνηση θα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο σενάριο των διπλών εκλογών, όποτε και αν γίνουν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο εκλογικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί μόνο από τους 158 βουλευτές της ΝΔ. Αριθμός που απέχει πολύ από τους 200 που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Οι διπλές εκλογές

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μοιραία παραμένουν στο… τραπέζι, μετά την επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να προφύγει σε κάλπες και να κερδίσει μία άνετη τετραετία έχοντας αφήσει πίσω της την απλή αναλογική η οποία στο τέλος της παρούσας τετραετίας θα μπορούσε να ήταν «επικίνδυνη» λαμβάνοντας υπόψιν τις άγνωστες συνθήκες που θα επικρατούν στο πολιτικό τοπίο τότε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τώρα, όσον αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης έχει πει, άλλωστε, ότι πρόκειται να προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του «στην ώρα της», αποφεύγοντας να ταυτίσει αυτήν την ώρα με τη 13η Φεβρουαρίου. Έτσι, απομένει να φανεί εάν οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν ή μετά την αναχώρησή του για το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 Ιανουαρίου.

Η Φώφη Γεννηματά με τις αναφορές που έκανε στο πρόσωπο του προέδρου, πυροδότησε τα σενάρια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρθρογράφησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με τα εθνικά θέματα και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Την ίδια ώρα, άρχισε να κυκλοφορεί το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά και της προέδρου του ΣτΕ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Oι δύο αυτές επιλογές θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο μεν πρώτος έχει ακόμα στενή σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δεύτερη χαίρει εκτίμησης στην Κουμουνδούρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Προσοχή: Έρχεται ψυχρή εισβολή με καταιγίδες και χιόνια – Πού θα το στρώσει

Σχετικές ειδήσεις