ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημείο-σημείο, η στάση της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο

Σημείο-σημείο, η στάση της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο

«Κάτω από την πίεση, λοιπόν, έκτακτων συνθηκών για τη χώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα μέτρων της τελευταίας διετίας με τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν έρχονταν για ψήφιση, δεν συμφωνούσαμε», διευκρινίζει η ΝΔ, δια του εισηγητή της στο πολυνομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ ως κόμμα εθνικής ευθύνης, θα ψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, ενώ θα μπορούσε να πει: «Έτσι όπως τα κάνατε, διαχειριστείτε τα τώρα».

«Υπέρτατος νόμος για μας είναι να σταθεί όρθια η Πατρίδα μας μέχρι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες και να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε εκλογές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως πρωταρχικός σκοπός την ώρα αυτή είναι η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό η ρύθμιση της ανταλλαγής των ομολόγων, η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και η διενέργεια των εκλογών.

Τα επιχειρήματα της Συγγρού

Η ΝΔ δηλώνει πως θα στηρίξει τις διατάξεις που συμφωνεί και θα αντιταχθεί σε διατάξεις που θεωρεί επιβλαβείς, παρουσιάζοντας τις δικές της αντιλήψεις, ιδιαίτερα για θέματα που είναι κοινωνικά ευαίσθητα. Έτσι, όπως δήλωσε, κατά λέξη, ο εισηγητής της παράταξης:

  • Ως προς τις ενδοομιλικές συναλλαγές (που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες ακρίβειας και φοροδιαφυγής), θεωρούμε ότι το προέχον είναι, όχι η ρύθμιση που έρχεται προς ψήφιση, αλλά η σφαιρική και πρακτική αντιμετώπιση του ζητήματος.
  • Στο ζήτημα των συγχωνεύσεων οργανισμών για τον περιορισμό του σπάταλου κράτους, θα παρουσιάσουμε δικές μας ολοκληρωμένες, εναλλακτικές προτάσεις, διότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι εμβαλωματικές.
  • Σε σχέση με τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, θεωρούμε πως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, στο πλαίσιο του γενικού φορολογικού νομοσχεδίου, με βάση τις ήδη διατυπωθείσες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
  • Ως προς την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών για τα θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών.
  • Πειστικές απαντήσεις πρέπει να δοθούν και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα ζητήματα των δικηγορικών εταιρειών.
  • Απορίας άξιον, επίσης, είναι γιατί το υπουργείο Οικονομικών θέλει να χρησιμοποιήσει τη Βουλή σαν “πλυντήριο” για την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών της Ο.Α.

«Δεν θα παραγραφούν ευθύνες»

«Τονίζουμε ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θα συμβάλλουμε, με τη στάση μας, έτσι ώστε να διαγραφούν ή να παραγραφούν ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης διετίας. Ευθύνες που συνδέονται με τα 15 φορολογικά νομοσχέδια, που το ένα τροποποιούσε το άλλο, οδηγώντας από τη μία σε “φοροκαταιγίδα” και από την άλλη σε ύφεση, άρα και σε μη επίτευξη των στόχων για τα έσοδα. Ευθύνες που σχετίζονται με τον απολύτως πρόχειρο και αναποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση, έχοντας τελικά από μηδαμινά έως μηδενικά αποτελέσματα. Ευθύνες που εκτείνονται και στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης –τον οποίον, επίσης, αφορά το παρόν νομοσχέδιο– όπου, ενώ θεωρητικά είχε δήθεν λυθεί το θέμα το 2010, στη συνέχεια ακολούθησαν αλλεπάλληλα μέτρα, δείχνοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πυξίδα και κατεύθυνση γι’ αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα», παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας πως για όλα αυτά τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και αναγνωρίζοντας τα «γαλάζια» ατοπήματα του παρελθόντος.