ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Πώς αποτιμά το Μαξίμου τα νέα μέτρα - Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο

Κορονοϊός: Πώς αποτιμά το Μαξίμου τα νέα μέτρα - Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο

Σε περίπτωση που ο «πόλεμος» που κήρυξε η κυβέρνηση κατά του κορωνοϊού με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα συνεχιστεί με την ίδια ένταση, τότε η χώρα ίσως καταφέρει να ξεφύγει από τον εφιάλτη – κάτι που επιβεβαιώνει η επιστημονική κοινότητα και αποδέχεται η κυβέρνηση, που δρα βάσει των εισηγήσεων της πρώτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα περιορισμού άσκοπης μετακίνησης έδειξαν από την πρώτη ημέρα ότι μεγάλη μερίδα πολιτών λειτούργησε με υπεύθυνο τρόπο, πειθαρχώντας απόλυτα προς τις οδηγίες της Πολιτείας.

Τα αποτελέσματα του νέου περιοριστικού μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα εμφανιστούν, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες την πολιτική ηγεσία, τις επόμενες εβδομάδες και θα δείξουν κατά πόσο η απαγόρευση περιόρισε την εξάπλωση του ιού ή όχι.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, το ίδιο συγκρατημένα αισιόδοξη είναι και η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι όλα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους.

Στο πλαίσιο αυτό, ανήρτησε στο Διαδίκτυο ένα νέο βίντεο για τη σημασία του να μένουν οι πολίτες μέσα στο σπίτι τους.

Στο βίντεο, στο οποίο παρουσιάζονται οδηγίες για την εφαρμογή της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει με νόημα ότι το κάθε σπίτι μπορεί να γίνει «οχυρό ζωής» και προτρέπει τους πολίτες να διατηρήσουν… κλειστή την πόρτα στον κορωνοϊό:

«Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε στο σπίτι».

Παραθέτει δε, μια παραπομπή στο forma.gov.gr, την ειδική δηλαδή ιστοσελίδα για οδηγίες σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Συναγερμός για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις

Ωστόσο, η δυσοίωνη εκτίμηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ότι δηλαδή έχουν νοσήσει ήδη 8 με 10 χιλιάδες συμπολίτες μας, κρούει περαιτέρω τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αίρεται ο συναγερμός που έχει σημάνει η κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντίστοιχος αριθμός που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσιόδρας ήταν περίπου 3 χιλιάδες και μέσα σε μερικές ημέρες αυξήθηκε κατακόρυφα.

Αυτό σημαίνει ότι η «επίθεση» του κορωνοϊού αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και για αυτό το λόγο είναι πολύ κρίσιμο να πειθαρχήσουμε όλοι μας στης οδηγίες της Πολιτείας.

Αν διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα η πειθαρχία και η αποδοχή των μέτρων ασφαλείας, τότε είναι πιθανόν η χώρα να είναι μία από τις δύο ή τρεις σε όλη την Ευρώπη με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Όπως είπε και ο καθηγητής Τσιόδρας στις δηλώσεις του, χθες Δευτέρα, αυτό που κάναμε με τα μέτρα ήταν ότι «αγοράσαμε χρόνο».

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο

Με θέμα τα μέτρα αντιμετώπισης και τις συνέπειες του κορωνοϊού, συνεδριάζει στις 11:00, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο.


Εισηγητές του υπουργικού συμβουλίου, το βάρος του οποίου πέφτει αποκλειστικά στην κρίση λόγω COVID-19 θα είναι:

- ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

-ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,

-ο υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

-ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr