ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος κρατά σε αγωνία τον Γιώργο

Ο Βενιζέλος κρατά σε αγωνία τον Γιώργο

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά του το επόμενο διάστημα είναι το κλείσιμο της συμφωνίας για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν δικαιούμαι. Είμαι παρών, για τη χώρα, για την παράταξη, για το πολιτικό της πρόγραμμα. Δεν μπορώ να μετάσχω σε αυτήν την υπολανθάνουσα αντιπαράθεση» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι έχει άλλες προτεραιότητες και ως εκ τούτου θα κρατήσει αποστάσεις από τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν με νοιάζει κανένας δικός μου σχεδιασμός. Ζήτησα να εναρμονιστεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ με το χρονοδιάγραμμα των αναγκών της χώρας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι τραγικής δυσκολίας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σφικτά χρονοδιαγράμματα

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ιδιώτες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ εκτίμησε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα μας επιτεθούν εκ νέου.

«Στόχος μας είναι η πολιτική συμφωνία για τους όρους του νέου προγράμματος να έχει διαμορφωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις 6 Φεβρουαρίου στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει επίσημα τη διαδικασία του PSI και να περιμένει περίπου τρεις εβδομάδες για να γίνει η ανταλλαγή.

Στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα θα συνεχιστεί και όλα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης, που θα εγκριθεί από την τρόικα, τα κράτη-μέλη και τη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει όχι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, όπως είχε προτείνει στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, καθώς τις προηγούμενες μέρες έγιναν κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Επίθεση φιλίας στον Γ. Παπανδρέου

Επίσης, στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας: «Αγαπητέ Γιώργο θέλω να σε συγχαρώ για τις γενναίες αποφάσεις σου να αποχωρήσεις από πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην κοινή μας πορεία, παρά τη σύγκρουση του 2007, δεθήκαμε συναισθηματικά και αποδείξαμε πως εννοούμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για όσους, παρά τη νέα κυβέρνηση, παίζουν πολιτικά παιχνίδια «με παλιοκαιρίσιο τρόπο», ζητώντας «να αρθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις».

«Πικράναμε τον λαό για να σωθεί το έθνος. Αυτή ήταν η τραγική μοίρα του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά. Πρόκειται για έναν ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό στο όνομα της σωτηρίας της χώρας», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τις επιλογές του πρώτου προγράμματος, ενώ είχε ζητήσει έγκρισή του από τη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και είχε εκφράσει ενστάσεις για τις μακροοικονομικές του προβλέψεις.