ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Κατσέλη: Είμαστε σοσιαλιστές ή όχι;

Λ. Κατσέλη: Είμαστε σοσιαλιστές ή όχι;

Σε μια έντονα αυτοκριτική ομιλία η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά και στα εσωκομματικά «αγκάθια».

Η κ. Κατσέλη με επαναλαμβανόμενες ρητορικές ερωτήσεις από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν «μπορούμε πλέον να πείσουμε τον πολίτη ότι θα βγούμε από την κρίση, χωρίς να του φορτώσουμε επιπλέον βάρη. Η απάντηση είναι όχι. Πρέπει όμως σύντομα να γίνει ναι».

«Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία. Έγιναν τεράστιες προσπάθειες από τον πρόεδρο μπροστά σε όλους μας», δήλωσε η κ. Κατσέλη, στρέφοντας παράλληλα και τα βέλη της κατά των Μέσων Ενημέρωσης, που -όπως είπε- λοιδορούσαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Ας μην αποκαθηλώσουμε τον Γ. Παπανδρέου όπως κάναμε με τον Ανδρέα. Ας σκεφτούμε πως νοιώθει ο κάθε ψηφοφόρος του κινήματος σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δεν πρεσβεύουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν έχουμε κοινή αντίληψη για όλα όσα έγιναν.

Πρέπει να δούμε πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Η χώρα δεν έφτασε σε αυτό το σημείο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Έφτασε διότι δεν υπήρξε προοδευτική συναντίληψη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πρέπει να συνεννοηθούμε σε ποια πράγματα θα συμφωνήσουμε και σε ποια θα πούμε ένα μεγάλο όχι.

Δεν κατανείμαμε τα βάρη δίκαια, αλλά τα θέσαμε στους πιο ευάλωτους. Μέτρα ανεύθυνα, αλλαγές υπουργών και πολιτικών. Ακόμα και όταν κερδίσαμε το στοίχημα, λοιδορηθήκαμε από τα Μέσα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν είμαστε ή όχι Σοσιαλιστές. Πως εννοούμε την ανάπτυξη; Ποιους εκπροσωπούμε; Τους μεσάζοντες, τους κομπιναδόρους;

Παραμένω θιασώτης της άποψης ότι η εκλογή προέδρου θα έπρεπε να γίνει μετά τις εκλογές.

Αν γίνουμε ξανά περήφανοι για το ΠΑΣΟΚ, αν εμπνεύσουμε τους νέους μας, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα».