ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φυλές του ΠΑΣΟΚ

Οι φυλές του ΠΑΣΟΚ

Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται εν όψει της διαδοχής

Την ώρα που οι διεργασίες και οι βυζαντινισμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τη διάρθρωση των φυλών του Κινήματος.

Προεδρικοί

Στο σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Γιώργου Παπανδρέου ανήκουν οι Χρ. Παπουτσής, Μιχ. Καρχιμάκης, Λ. Κατσέλη, Φ. Πετσάλνικος, Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη και Χ. Καστανίδης.

Τον κ. Παπανδρέου στηρίζουν επίσης οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος ενώ ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο κ. Δ. Ρέππας που όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο με το Βενιζελικό στρατόπεδο, θεωρείται ο εμπνευστής του μοντέλου της δυαρχίας και το παραδέχτηκε μάλιστα δημοσίως το Σάββατο το πρωί στο MEGA.

Ο κ. Ρέππας θεωρεί ότι η πρότασή του, παρά την αρχική συμφωνία, υπονομεύθηκε από κύκλους προσκείμενους στον κ. Βενιζέλο. Για αυτό κυρίως το λόγο στήριξε απόλυτα τον κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το παπανδρεϊκό στρατόπεδο μετρά απώλειες σε σχέση με αυτούς που συμπαρατάχθηκαν μαζί του στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007, όπως η Β. Παπανδρέου και ο Μ. Παπαϊωάννου.

Οι σημαντικότερες όμως απώλειες, για όσους γνωρίζουν, είναι δύο.

Ο κ. Αντώνης Λιβάνης, ο εξ απορρήτων και «σιδερένιο χέρι» του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου και αυτό αποτελεί μεγάλη απώλεια αφού διέθετε πειθώ και ισχυρή επιρροή σε παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτές.

Ο καθηγητής κ. Νίκος Κοτζιάς είναι η δεύτερη μεγάλη απώλεια έχοντας απομακρυνθεί πλέον και πολιτικά από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κοτζιάς ήταν ο εμπνευστής της στρατηγικής που ακολούθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην εσωκομματική αναμέτρηση με τον κ. Βενιζέλο ταυτίζοντας τον τελευταίο με τα διαπλεκόμενα που «επιχειρούσαν να αλώσουν και να ελέγξουν» το ΠΑΣΟΚ.

Αποστάσεις κρατάει και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος. Θεωρείται απίθανο να στηρίξει κάποιον από τους κ.κ. Βενιζέλο, Λοβέρδο και Χρυσοχοϊδη.

Βενιζελικοί

Στο στρατόπεδο του Υπουργού Οικονομικών έχουν προσχωρήσει ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μ. Παπαϊωάννου και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης.

Κύκλοι του κ. Βενιζέλου μιλούν και για προσέγγιση της κ. Α. Διαμαντοπούλου ενώ στην ομάδα των υποστηρικτών του ανήκουν οι βουλευτές Τ. Αντωνίου, Μ. Κατρίνης, Ν. Αλευράς, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Ε. Καϊλή, Γ. Γρηγοράκος και Σ. Γιαννακά.

Στο στενό πυρήνα του κ. Βενιζέλου ανήκουν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος, η κ. Σ. Ράπτη ενώ έχει προσχωρήσει και ο Μ. Ανδρουλάκης.

Ο Υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης στη βάση και μάλιστα ύστερα από δύο και πλέον μήνες

Βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία την αυξανόμενη επιρροή και δημοφιλία του κ. Λοβέρδου και προσπαθούν να εμποδίσουν τη συνεργασία Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη που μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δυναμική και να φράξει το δρόμο του Υπουργού Οικονομικών προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή τη λογική κινείται και η πρόταση που φέρεται να κατέθεσε προς τον κ. Χρυσοχοΐδη για να καταλάβει ο τελευταίος τη θέση του αντιπροέδρου.

Οι υποστηρικτές του Λοβέρδου

Ο Υπουργός Υγείας στηρίζεται κυρίως σε κοινωνικές δυνάμεις, επενδύει στην άμεση εκλογή Προέδρου από τη βάση θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο τον ευνοεί

Κοντά στον κ. Λοβέρδο βρίσκονται ο Γ. Ραγκούσης, ο Η. Μόσιαλος, η Φ. Γεννηματά, και ο Γ. Μίχας ενώ από την κοινοβουλευτική ομάδα επιρροές του κ. Λοβέρδου θεωρούνται οι Φρ. Παρασύρης, Ο. Βουδούρης, Α. Οικονόμου, Δ. Παπουτσής κ.α.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπέρ του κ. Λοβέρδου θα ταχθεί τελικά και ο κ. Θ. Πάγκαλος λόγω των διαχρονικά κακών σχέσεων που διατηρεί με τον κ. Βενιζέλο.

Η επιρροή του Υπουργού Υγείας παρουσιάζει μεγάλη δυναμική σε επίπεδο μεσαίων και μικρών στελεχών στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα ενώ αναμφισβήτητη είναι η επιρροή του στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας στη Β΄ Αθήνας.

Η ομάδα Χρυσοχοΐδη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει υιοθετήσει μία επιθετική τακτική παίρνοντας, όψιμα κατά τους επικριτές του, αποστάσεις από το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική της τελευταίας διετίας.

Στους υποστηρικτές του κ. Χρυσοχοΐδη συγκαταλέγονται ο Θ. Μωραΐτης (υφυπουργός στο Ανάπτυξης), ο Γραμματέας της Νεολαίας Κ. Πανταζής, ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Σγουρός και ομάδα συνδικαλιστών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ. Δ. Φωτόπουλο.

Σε επίπεδο Κ.Ο. κοντά στον Χρυσοχοΐδη είναι οι Θ. Γικόνογλου, Α. Αθανασιάδης και Ν. Τσώνης.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν θα παραμείνει μέχρι τέλους στην κούρσα της διαδοχής και θεωρούν ότι είναι πιο κοντά στον κ. Λοβέρδο παρά σε οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο.