ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι η «κατάργηση» του SMS στο 13033 - Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 4 Μαΐου

Στο τραπέζι η «κατάργηση» του SMS στο 13033 - Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 4 Μαΐου
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Την σταδιακή κατάργηση της αποστολής του SMS στο 13033 επεξεργάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο παράλληλα με το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Προς επίρρωσιν των πληροφοριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης «το έντυπο και το SMS να φύγουν από την καθημερινότητά μας, θα ενημερωθείτε σταδιακά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πρόωρο να ανακοινωθεί ημερομηνία για μία τέτοια εξέλιξη ειδικά μετά και τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έως τις 04 Μαΐου. Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν στην πρώτη δέσμη μέτρων αποκλιμάκωσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας να συγκαταλέγεται και κάποια χαλάρωση των απαιτήσεων σχετικά με το SMS και τα έντυπα μετάβασης.

Ο τρόπος χαλάρωσης ακόμη εξετάζεται αλλά ενώνοντας τα παζλ των διάσπαρτων κυβερνητικών δηλώσεων, είναι πιθανόν για παράδειγμα να διατηρηθεί για συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού. Για παράδειγμα άδεια εξόδου μπορεί να στέλνουν οι άνω των 65 ετών για να βγουν από το σπίτι. Εννοείται πως και γεωγραφικά θα ελεγχθεί ποιες περιοχές είναι πιο άμεσου κινδύνου και αναλόγως θα αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πέθανε και τρίτος ασθενής μέσα σε λίγες ώρες - 124 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Προ των πυλών το «καλοκαίρι του Covid-19» - Πώς θα είναι φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές

Αποκάλυψη: Πότε θα ανοίξει και τι - Οι ημερομηνίες

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση ωστόσο είναι και η πορεία εξέλιξης της πανδημίας στην χώρα μας και το γεγονός πως η κυβέρνηση εξετάζει και plan b, δηλαδή αντίμετρα σε περίπτωση που κάποιο από τα μέτρα χαλάρωσης δεν αποδώσει.

Έτσι, η κατάργηση του SMS μπορεί κάλλιστα να είναι αναστολή, ή να απαιτηθεί σε λιγότερες περιπτώσεις η αποστολή του.

Πέτσας: Απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 04 Μαΐου

«Παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα. Τα μέτρα του σχεδίου μετάβαση στην κανονικότητα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η επιτυχία του σχεδίου μας κατά του κορονοϊο μέχρι σήμερα απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και θυμάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πληθυσμό. Αυτή η εικόνα είναι για μας θυμίζει γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα»

«Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε συνήθειες όπως το πλύσιμο χεριών η αποφυγή επαφών κλπ.»

Όπως είπε το σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε φάσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο και σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στον πληθυσμό. «Θα προχωρούμε εβδομάδα – εβδομάδα» ανέφερε.

Για τα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα το σχολείων, είπε ότι «πρέπει να δούμε τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής αν θα αφορά σταδιακό άνοιγμα και αν θα υπάρχει ιεράρχηση στο άνοιγμα της οικονομίας».

«Η επιτυχία του σχεδίου μας μέχρι σήμερα απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και θυμάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πληθυσμό. Αυτή η εικόνα είναι για μας θυμίζει γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα», τόνισε ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε πως «σύντομα αρχίζει η μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα και στόχος όπως είπε είναι να πάρουμε τις ζωές πίσω».

Για τη χρήση μασκών, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στη χθεσινή τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα. «Αναμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι από τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα χρειαστεί να συμμορφωθούμε και να συνηθίσουμε, αναμένουμε τις οδηγίες των ειδικών», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες της ΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ο κ. Πέτσας στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση.

«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».

Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι «η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας».

Για τα voucher των επιστημόνων

«Οι επιστήμονες του προγράμματος τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε, θα λάβουν τα σε ερώτηση αν ο κ. Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μετά την χτεσινή κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης: Ναι.. Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο σύντομο χρόνο είναι λογικό να υπάρχουν και αστοχίες.

Σημασία έχει οι αστοχίες να διορθώνονται, όπως και έγινε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα καταβληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εξετάζεται αν μπορούν να διατεθούν και ευρωπαϊκοί πόροι».

Επιπλέον, σε ερώτηση αν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μετά την χθεσινή κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «ναι».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Σχετικές ειδήσεις