ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το ηχητικό Μιωνή το φιλοπαλαιστινιακό «λόμπι» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ρελάνς

Μετά το ηχητικό Μιωνή το φιλοπαλαιστινιακό «λόμπι» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ρελάνς
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι παρενέργειες του ηχητικού Μιωνή φαίνεται ότι ξεπερνάνε τα όρια του εγχώριου πολιτικού παιχνιδιού.

Η αποκάλυψη της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή έδωσε το έναυσμα στο φιλοπαλαιστινιακό «λόμπι» του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει ρελάνς.

Παρά την παραδοσιακή επιφυλακτικότητα ή και ανοιχτή εχθρότητα της Αριστεράς απέναντι στο Ισραήλ λόγω της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση Τσίπρα βελτίωσε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και αναβάθμισε τις σχέσεις τω δύο χωρών με σημείο αναφοράς τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν λόγο για «άνοιξη» στην ελληνοϊσρηαηλινές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2016 ο Βενιαμίν Νετανιάχου υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος».

Αντιρρήσεις για τη συμμαχία

Μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού Μιωνή, ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ισραήλ. Στην ανακοίνωσή της η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία ανέφερε: «Ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Yossi Amrani συναντήθηκε με τον Νίκο Παππά. Συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών και τον ενημέρωσε για την επιτυχή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Ο κ. Παππάς είναι η απόδειξη της δικομματικής υποστήριξης των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.» Επομένως, επισήμως η συνάντηση δεν είχε σχέση με το ηχητικό.

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Παππά ότι συνάντησε τον κ. Μιωνή λόγω αιτήματος του κ. Νετανιάχου στον κ. Τσίπρα, έδωσε το έναυσμα στην Κουμουνδούρου για να εκφραστούν οι διαφωνίες που υπέβοσκαν αναφορικά με τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Μέρος τους στελεχιακού δυναμικού ουδέποτε ενθουσιάστηκε με τη συμμαχία με το Ισραήλ. Τα ίδια στελέχη επεσήμαναν με νόημα ότι ο κ. Μιοωνής έχει υπάρξει εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Την περιρρέουσα δυσαρέσκεια εξέφρασε ανοιχτά ο Νίκος Φίλης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κ. Παππά. Ο «σχολάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια συμμαχία που εγείρει μείζονα ηθικά ζητήματα λόγω της κατοχής των παλαιστινιακών λαών και ταυτόχρονα αποδεικνύεται γεωπολιτικά ατελέσφορη, λόγω του ότι δεν βάζει φραγμό στην τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ο κ. Φίλης πρότεινε να οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιήσεις ενάντια στην επικείμενη προσάρτηση μέρους της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ.

Όχι στην προσάρτηση

Πέρα από τις αιτιάσεις Φίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κατηγορηματικά όχι στην προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ –όπως άλλως είναι και η θέση της ΕΕ. Χτες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επίσημη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Marwan Toubassi. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σκουρλέτη δήλωσε ότι:

«Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη του για την προσάρτηση κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η συγκεκριμένη κίνηση παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, σειρά Ψηφισμάτων και Αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δυναμιτίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλή συνύπαρξη των λαών της περιοχής».

Προσέθεσε ότι: «Είναι αταλάντευτη η θέση του κόμματος για μια δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού Ζητήματος σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της λύσης δύο βιώσιμων Κρατών, που συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, με πλήρη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και με ρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Επιστολή ευρωβουλευτών

Παράλληλα η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει επιστολή ευρωβουλευτών προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τα σχέδια που ανακοίνωσε η Ισραηλινή κυβέρνηση, να προσαρτήσει επίσημα μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης από την 1η Ιουλίου.

Εάν προχωρήσει αυτή η «απειλή», θα είναι μια άνευ προηγουμένου παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, θέτοντας έτσι περαιτέρω σε κίνδυνο μια ειρηνική και δίκαιη λύση. Αυτή η προσπάθεια διαιώνισης της κατοχής θα αποτελούσε ένα ακόμα «χτύπημα» στην προοπτική ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους βασικούς υπερασπιστές της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και είναι δική μας ευθύνη να την διασφαλίσουμε».

Παράσταση διαμαρτυρίας

Οι νομαρχιακές οργανώσεις Α', Β' Αθήνας και Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία την Παρασκευή 03/07 στις 19.00 (προσυγκέντρωση Γηροκομείο Αθηνών, Κηφισίας 137), ενάντια στο σχέδιο προσάρτησης κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη από το Ισραήλ.

Στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναβολή της συζήτησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Ισραήλ, με το επιχείρημα ότι συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Η αξιωματική αντοπολίτευση προσανατολίζεται στο να απόσχει από την ψηφοφορία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κόλαση» ο Κηφισός: Στις φλόγες σχολικό - Μποτιλιάρισμα και αποπνικτική ζέστη