ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για τουρκική Navtex: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Γεραπετρίτης για τουρκική Navtex: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των Τούρκων είναι η Ελλάδα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, «υπάρχει επιχειρησιακή στρατηγική για όλα τα σενάρια».

Για την προκλητική NAVTEX της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει περιοχή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μίλησε στον Ant1 o κ. Γεραπετρίτης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.. Επειδή ο παίχτης είναι απρόβλεπτος, περιμένουμε τα πάντα. Εάν η Τουρκία επιθυμήσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της θα βρει απέναντι της ένα τείχος, λόγω και των ισχυρών διπλωματικών δεσμών που έχουμε δημιουργήσει», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως σημείωσε, «η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ερμαφρόδιτη πολιτική κατάσταση, έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της, κάποια στιγμή θα υπάρξουν κυρώσεις, χάρη και στις ενέργειες της Κυβέρνησης, μετά και την βέβηλη πράξη για την Αγία Σοφία, η οποία δεν είναι απλώς ένα Μνημείο, η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ισχυρή αντίδραση».

«Είμαστε και μόνοι μας έτοιμοι για όλα τα σενάρια, θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Έχουμε κάνει ένα επιχειρησιακό πλάνο με όλα τα πιθανά σενάρια και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουν. Ελπίζω να δείξει σύνεση η Τουρκία, εικάζω ότι θα υπάρξει και η διεθνής παρέμβαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα», κατέληξε ο Υπ. Επικρατείας.

Την ίδια ώρα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας παραμένει αγκυροβολημένο το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις (Oruc Reis), όπως αποτυπώνεται στον διαδραστικό χάρτη του marinetraffic.com.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, δεσμεύεται από την Άγκυρα ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Κρήτη και στη Ρόδο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Υπολογίζεται πως απαιτούνται 24 ώρες για το Ορούτς Ρέις, προκειμένου να πλεύσει από την Αττάλεια προς τη «δεσμευμένη» από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Κρήτης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Στο Αιγαίο όλο το Πολεμικό Ναυτικό - Κλιμακώνεται η κρίση - Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Ερντογάν για Navtex: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα μας»

Εκτός ελέγχου η Τουρκία: Νέα πρόκληση στο Αιγαίο - Φόβοι για θερμό επεισόδιο

«Κόκκινος» συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη Navtex της Τουρκίας: Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες