ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η υγεία είναι χώρος συνεργασίας - Να σταματήσει η μικροπολιτική κριτική

Κικίλιας: Η υγεία είναι χώρος συνεργασίας - Να σταματήσει η μικροπολιτική κριτική

Να σταματήσουν τις επικρίσεις για τον χώρο της υγείας κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η μικροπολιτική δεν ωφελεί.

«Σταματήστε να είστε εκτός κλίματος της κοινωνίας, ανοίξετε τα μάτια και τα αυτιά σας στην κοινωνία και δείτε τι πιστεύει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πώς στηρίζεται στις μέρες μας» κάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για «ανεπαρκή» στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε υψηλούς τόνους, τους καταλόγισε «πολιτική υποκρισία».

Ο υπουργός τόνισε πως «σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών προχωρήσαμε σε πάνω από 5.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία. Με διπλάσιες ΜΕΘ, με οργάνωση, έτσι ώστε αυτές οι ΜΕΘ να έχουν μόνιμο προσωπικό, εκπαίδευση για πέντε χρόνια, τεχνολογικό εξοπλισμό, μόνιτορ, αναδευτήρες, κατασκευαστικά να είναι άρτιες και μόνιμες, εκτός απ' αυτές που μετετράπησαν. Με τον ΕΟΔΥ να κάνει εξαιρετική δουλειά, με το ΕΚΑΒ-ΚΕΒΥ να είναι ένα εξαιρετικό κέντρο, πολύ υψηλών επιδόσεων και επιπέδου».

Αναφερόμενος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, είπε ότι έχει το καλύτερο triage (υποδοχή ασθενών) στην Ελλάδα, το χαρακτήρισε υποδειγματικό και προσέθεσε πως έχει λειτουργήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και γι' αυτό και δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον Covid 19.

Επισήμανε περαιτέρω ότι στις 10 Αυγούστου με τη σύμβαση δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν οριζοντίως επί έξι σεντόνια, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, κουβέρτες.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, ξεκινώντας από το "ΠΑΙΔΩΝ" Πεντέλης, τον "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ", το "ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ" Βούλας μπαίνουν εργολάβοι και φτιάχνουν όλους τους υγειονομικούς χώρους, τις τουαλέτες, τα μπάνια σε πολύ υψηλό επίπεδο» και συμπλήρωσε πως προστίθενται ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΤΕΠ, όπως αυτά τα οποία έγιναν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Σχετικά με τα τεστ για τον κορονοϊό, ο υπουργός ανέφερε πως «γίνονται πολλαπλά testing στα νησιά, από τα μικρά έως τα μεγάλα. Είναι υπερπολλαπλάσια η δυνατότητα διακομιδών. Υπάρχουν επτακόσιοι υγειονομικοί παραπάνω στα νησιά. Γίνεται ιχνηλάτηση μέχρι τον τελευταίο από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Δεν το κάνει καμία χώρα στον κόσμο. Και οι μετρήσεις μας δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά τα νούμερα που βλέπουμε γύρω μας, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Κι εσείς έρχεστε εδώ και παρουσιάζετε μία εικόνα μη πραγματική...» κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κ. Κικίλιας.
Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφετολογικές προσλήψεις και αναθέσεις, καθώς και στην αιτίαση ότι η κυβέρνηση έχει χαλάσει το κλίμα της συναίνεσης, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε λέγοντας πως «σέβομαι τη γόνιμη κριτική. Ουδέποτε έχω πει: 'Η κυβέρνηση θα κάνει'. Πάντα λέω: 'Ελάτε, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να κάτσουμε μαζί και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού'. Πού είδατε τους κομματικούς διορισμούς και τις κομματικές τρύπες και στροφές; Οι τέσσερις χιλιάδες από τον ΟΑΕΔ είναι κομματική πρόσληψη της Νέας Δημοκρατίας; Δεν είναι αυτοί που βάλατε στο σύστημα εσείς; Μήπως ξεχάσατε ότι σε όλη τη διάρκεια του κορονοϊού, όλες οι προμήθειες έγιναν από την ΙΦΕΤ ΑΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο που εσείς είχατε τοποθετήσει. Τον ΕΟΔΥ εσείς τον διαλύσατε και τον τσακίσατε, τον είχατε τελευταία τρύπα της φλογέρας και ψάχνατε να βρείτε κρύπτες με χαρτιά, πράγματα, ιστορίες. Ασχολήθηκα ποτέ εγώ με αυτά; Εγώ έστησα τη δουλειά μου με τον ΕΟΔΥ με αυτούς τους οποίους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προσλάβει. Τους δώσαμε εμπιστοσύνη, πίστη. Κι έκαναν μια εξαιρετική δουλειά. Και στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, Επιδημιολόγων ήταν όλοι εκεί, διαπαραταξιακά. Και είναι ακόμη. Τους σέβομαι και τους τιμώ, και ζητάω καθημερινώς τη γνώμη τους και την άποψή τους».

Ακόμα και στο νομοσχέδιο αυτό, είπε ο υπουργός, άκουσα τις παρατηρήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και φέρνω νομοτεχνικές αλλαγές με αυτά τα οποία εισηγείσθε. Δεν έρχομαι εδώ να κάνω μικροπολιτική. Έτεινα χείρα βοηθείας προς εσάς, γιατί η Υγεία αφορά όλους. Εσείς γιατί καταφεύγετε σε μια μικροπολιτική; Τι πιστεύετε ότι σας προσφέρει αυτό;».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Δυτικού Νείλου: Ένας θάνατος και δέκα νέα κρούσματα