ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώθηκε η συνεργασία ΔΗΜΑΡ-Ελεύθερων Πολιτών

Ανακοινώθηκε η συνεργασία ΔΗΜΑΡ-Ελεύθερων Πολιτών

Με κοινά ψηφοδέλτια θα κατέλθουν στις προσεχείς εθνικές εκλογές η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και οι «Ελεύθεροι Πολίτες» του Βασίλη Οικονόμου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο κ. Κουβέλης και ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσαν το περίγραμμα της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας που θα έχουν, η οποία προέκυψε μετά από «γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.

Σε κείμενο που συγκρότησαν οι δύο πλευρές επισημαίνεται ότι η συνεργασία «στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία».

Κοινός στόχος είναι η υπέρβαση του σημερινού πολιτικού συστήματος, που θα γίνει με όρους κοινωνίας και βαθιάς μεταρρύθμισης των θεσμών.

«Οι αιτίες της κρίσης πέραν της διεθνούς συγκυρίας και της κατάστασης της οικονομίας βρίσκονται πρωταρχικά στο πολιτικό επίπεδο. Οι ευθύνες των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του δικομματισμού, είναι τεράστιες. Αυτές οι κυβερνήσεις, οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη ενός μη παραγωγικού ιδιωτικού τομέα, στην ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας διοίκησης, των κοινωνικών υπηρεσιών, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σε τεράστια ελλείμματα και υπέρογκο χρέος», αναφέρει το κείμενο.

Επιδίωξη των δύο πλευρών είναι η μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, που πάσχει από κρίση εμπιστοσύνης καθώς και ένα νέο, παραγωγικό μοντέλο για την οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής αιχμής καινοτομίας και ποιότητας, που θα έχουν την μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μέσω της αξιοποίησης των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων, του τουρισμού, μέσω επενδύσεων στο περιβάλλον και τις μεταφορές και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Για το Μνημόνιο

Στο κείμενο, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ελεύθεροι Πολίτες επισημαίνουν ότι η χώρα «χάνει σημαντικό μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, άρα και δυνατότητας πρωτοβουλιών στο επίπεδο της οικονομίας. Η πρόσδεσή μας στο άρμα των ορέξεων των αγορών, μας οδηγεί όλο και περισσότερο και προς την τυπική χρεοκοπία», ενώ το Μνημόνιο συνιστά όχι μόνον αδιέξοδη λύση, αλλά κοινωνικά άδικη και υπεύθυνη για τη μεγέθυνση της κρίσης.

Για την έξοδο από την κρίση, απαιτείται έκδοση ευρωομολόγου, καθώς και ένας μηχανισμός κοινής διαχείρισης κρατικών χρεών, μέσω του οποίου θα γίνεται μεταφορά μέρους κρατικών χρεών στην ΕΚΤ.