ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό τείχος Αθήνας σε Ερντογάν: Το κρίσιμο συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Διπλωματικό τείχος Αθήνας σε Ερντογάν: Το κρίσιμο συμβούλιο των ΥΠΕΞ
Intime News

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι το σχέδιο της Αθήνας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις συναντήσεις της Παρασκευής (14/08) οπότε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη ενώ παράλληλα θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα έχει επιδοθεί σε μια διπλωματική κούρσα ενημέρωσης όλων των εταίρων της, καθώς και των στρατηγικών «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο, για την παρατεινόμενη τουρκική παραβατικότητα με φόντο τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκική παραβατικότητα και... fake news

Πέραν, ωστόσο, της τουρκικής παραβατικότητας, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως έτοιμη να απαντήσει στο πλαίσιο της συνεδρίασης και στους προκλητικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας, ιδίως ως προς την δήλωση στην οποία προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση», υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως υπήρξε κάποιου είδους «επεισόδιο» μεταξύ του Oruc Reis και ελληνικού πλοίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό.

Σχετικά, λοιπόν, με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Ταξίδι - εξπρές Δένδια στην Ιερουσαλήμ και μπαράζ επαφών

Το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίσε ταξίδι - «αστραπή» στην Ιερουσαλήμ και ενημέρωσε την κυβέρνηση Νετανιάχου για την τουρκική προκλητικότητα.

Εν συνεχεία, πριν αλλά και έπειτα από την επιστροφή του στην Αθήνα, επιδόθηκε σε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με ξένους αξιωματούχους και ομολόγους του για την προβολή των ελληνικών θέσεων, με φόντο την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν στις 21:30 την Πέμπτη, ενώ λίγο νωρίτερα συνομίλησε με τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 τρέχοντος.

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, είχε νέα συνομιλία στις 20:00 με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ενώ επικοινώνησε και με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπόμπ Μενέντεζ στις 19:15 και 20:30 αντίστοιχα.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Επαφές Μητσοτάκη με Μέρκελ και Μισέλ

Λίγο μετά τις 18:00 ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη αυτή, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και διήρκεσε περί τη μία ώρα, συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών της ελληνικής πλευράς, με φόντο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με το επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων να εστιάζεται στην τουρκική παραβατικότητα τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του ΣΕΥ, ενώ είχε επαφές και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υψηλού συμβολισμού κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας

Εν τω μεταξύ, κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Τρομάζει η χαλαρότητα: Νέα μέτρα σε «κόκκινες» περιοχές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο των SMS