ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» για 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν για την αμυντική συνεργασία

«Κλείδωσε» για 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν για την αμυντική συνεργασία
INTIME NEWS

Την ερχόμενη Πέμπτη (10/9) στην Κορσική αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μητσοτάκης και Μακρόν θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας ώστε το προσεχές διάστημα -ακόμα και μήνα- να «πέσουν και οι υπογραφές».

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τετ α τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα, οι διαβουλεύσεις πήραν… «φωτιά», με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα είχε δύο συναντήσεις, μία την Παρασκευή και μία το πρωί του Σαββάτου, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, προφανώς για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του deal για τα Rafale. Αξιοσημείωτο είναι πως καμία από τις δύο συναντήσεις δεν ανακοινώθηκε.

Η ενίσχυση πάντως των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μία εύκολη εξίσωση για την Αθήνα. Οι παράγοντες που εξετάζονται είναι πολλοί και δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και στο διπλωματικό. Οι κινήσεις που γίνονται, εξετάζονται με προσοχή, αφού η αγορά όπλων από την Γαλλία, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες.

Η χρονική στιγμή πάντως για την Ελλάδα είναι θετική. Όσο κι αν οι σύμμαχοι προσπαθούν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, είναι ολοφάνερο πλέον πως η πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει τριγμούς στις δυσκίνητες μαλακές καρέκλες των Βρυξελλών. Η Ελλάδα από την άλλη επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και μην κλιμακώνοντας την κατάσταση αποφεύγει να κάνει ένα λάθος που θα την φέρει υπόλογη απέναντι στην Τουρκία, κάτι που όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι αυτό που επιθυμεί διακαώς ο μεγαλομανής Ερντογάν προκειμένου να προσδώσει δίκαια στις ενέργειές του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζουν διπλό χτύπημα οι Τούρκοι; «Κόκκινος» συναγερμός σε Έβρο και Καστελόριζο