ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου: Τι είπαν για το ταξίδι στο Καστελόριζο

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου: Τι είπαν για το ταξίδι στο Καστελόριζο
INTIME

Με αναφορά στο Καστελόριζο ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την συζήτηση συγχαίροντας την κυρία Σακελλαροπούλου για την επίσκεψή της στο Καστελόριζο σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η κυρά της Ρω θα ήταν πολύ συγκινημένη να σας έβλεπε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο».

Από πλευράς της η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «Βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης κινητικότητας σε εθνικά και πανδημία. Διαπίστωσα ψυχραιμία αποφασιστικότητα κατοίκων και υψηλό αίσθημα Περνάμε δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζοντας παράλληλα πως φαίνεται να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου

Για το Καστελόριζο

Μητσοτάκης:
Να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο ταξίδι σας στο Καστελόριζο που συνέπεσε με μια υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες. Τα ήρεμα νερά ελπίζω να συνεχιστούν δεν εξαρτάται από εμάς. Η κυρά της Ρω θα ήταν πολύ συγκινημένη να σας έβλεπε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο.

Σακελλαροπούλου:
Βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης κινητικότητας σε εθνικά και πανδημία. Διαπίστωσα ψυχραιμία αποφασιστικότητα κατοίκων και υψηλό αίσθημα. Περνάμε δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δείχνει να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση
Και κινήσεις από συμμάχους οδήγησαν εκεί. Η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με προκλήσεις δεν οδηγείται πουθενά.

Ολόκληρη η συζήτηση

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Kατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο σας ταξίδι στο Καστελόριζο, το οποίο συνέπεσε και με μία υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν. Αλλά αυτό -όπως ξέρετε- είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Επίσης θέλω να σας πω ότι η κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη εάν γνώριζε ότι την επισκέφθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη.

Ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στο μέτωπο της πανδημίας, το οποίο όπως ξέρετε μας απασχολεί όλους, έχουμε πάρει μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που αφορούν κυρίως την Αττική. Υπάρχει μια λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι λογικά και ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. Εξακολουθούμε να επιμένουμε πάρα πολύ στη χρήση της μάσκας ως το ένα οριζόντιο προστατευτικό μέτρο το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα στο μέλλον. Πιστεύω ότι, όπως και στο παρελθόν όταν αυξήσαμε την κλιμάκωση των μέτρων, έτσι και τώρα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και αυτό το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το ΕΣΥ, επειδή βλέπω διάφορα στατιστικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την όποια έξαρση των κρουσμάτων, και σε επίπεδο κρεβατιών και σε επίπεδο κρεβατιών που έχουν να κάνουν με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ούτως ή άλλως μέσα στον επόμενο μήνα θα δίνονται καθημερινά αλλά και εβδομαδιαία στη διάθεση του ΕΣΥ περισσότερα καινούργια κρεβάτια Εντατικών σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει, με την υποστήριξη των δωρητών οι οποίοι με τόσο μεγάλη συγκίνηση είχαν ανταποκριθεί στα αιτήματα να ενισχύσουν το ΕΣΥ με μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Βρισκόμαστε όπως βλέπω σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είχα την ευκαιρία, κατά την επίσκεψή μου στο Καστελόριζο, να διαπιστώσω την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα, αλλά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού των κατοίκων του. Το πνεύμα της κυράς της Ρω ζει εκεί, συνεχίζει να υπάρχει.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις, απειλές και συχνά εμπρηστική ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, φαίνεται να υπάρχει μια ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν να γίνει μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι οι απειλές και οι προκλήσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος και ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Όπως αναφέρατε κι εσείς, το μέτωπο της πανδημίας αλλά και του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι ανοιχτά και πολύ κρίσιμα και βαρύς ο ρόλος αυτών που τα διαχειρίζονται. Η ανοιχτή πληγή της Μόριας είναι μια διαρκής υπενθύμιση σε όλους μας και στην Ευρώπη στο σύνολό της, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι εδώ όχι μόνο στα θέματα των οικονομικών κρίσεων αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται κάποιες απαντήσεις. Όσοι δικαιούνται να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, να μείνουν. Όσοι πρέπει, να γυρίσουν στους τόπους προέλευσής τους. Άκουσα ότι η αρμόδια Επίτροπος ετοιμάζει ένα σχέδιο για το τέλος του μηνός. Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα βρούμε κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις. Σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος η χώρα μας -το έχετε κι εσείς πει κατ’ επανάληψη- και ειδικά τα συγκεκριμένα νησιά.

Στο μέτωπο της πανδημίας θέλω να ελπίζω ότι θα ξαναβρούμε όλοι τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που δείξαμε στην πρώτη περίοδο. Είναι ανησυχητικά λίγο τα στοιχεία της χαλάρωσης, ήταν το καλοκαίρι, ήταν η μεγάλη πίεση του χειμώνα που προηγήθηκε. Ας θυμόμαστε πάντα όλοι ότι δεν μπορεί η επίκληση της ελευθερίας μας να οδηγεί στο να βάζει σε κίνδυνο τους γύρω μας και το κοινωνικό σύνολο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για όλους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε απόλυτα δίκιο να στέκεστε σ’ αυτή τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ευθύνης, την οποία, εξάλλου, και με την προηγούμενη ιδιότητά σας είχατε κληθεί πολλές φορές να ερμηνεύσετε. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι και αυτή τη φορά η ελληνική κοινωνία αλλά και η ελληνική πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Θέλω να τονίσω ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την επιτυχία θα διαφυλάξουμε και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο ή από μια τελείως αποτελεσματική θεραπεία, θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παραχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας, αλλά και για να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να την κρατήσουμε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Λεπτή η ισορροπία, αλλά αναγκαίο να κρατηθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown