ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aπόφαση Μητσοτάκη: Κλείνουν τα δημοτικά – Επιστροφή στα θρανία στις 7/12 – Παράταση του lockdown

Aπόφαση Μητσοτάκη: Κλείνουν τα δημοτικά – Επιστροφή στα θρανία στις 7/12 – Παράταση του lockdown
InTime

Η βούλα του πρωθυπουργού μπαίνει από λεπτό σε λεπτό στην ισχυρή σύσταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για λουκέτο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας.

Στόχος της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να περιοριστούν: η επικίνδυνη, για τη διασπορά του Covid-19, κινητικότητα και τα φαινόμενα συγχρωτισμού έξω από τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανελλαδικά, θα κάνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά την επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία να προγραμματίζεται δηλαδή για τις 7 του ερχόμενου μήνα. Μια ημερομηνία που ανοίγει το δρόμο για επέκταση της ισχύος συνολικά των περιοριστικών μέτρων μετά την 30η Νοεμβρίου, όταν και θα έληγαν με βάση τις αποφάσεις τις προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό το παράθυρο άφησε ανοιχτό και ο εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για επαναξιολόγηση των μέτρων στο τέλος του μήνα.

Το παρασκήνιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήγει σε αυτήν την απόφαση για τους εξής λόγους: Καταρχάς η διακηρυγμένη από την πρώτη φάση της πανδημίας ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπαγορεύονται από τις υποδείξεις των ειδικών. Παρότι η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ελήφθη κατά πλειοψηφία αποτέλεσε σίγουρα ένα στοιχείο προβληματισμού.

Ταυτόχρονα αποτελεί πεποίθηση που εδράζεται στα επιδημιολογικά στοιχεία ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν λειτουργεί ως εστία υπερμετάδοσης της νόσου. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός απέφυγε να επικυρώσει την ηπιότερη πρόταση για λουκέτο στα σχολεία της Θεσσαλονίκης ή συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Η συγκεκριμένη επιλογή παρά τα προαναφερθέντα επιχειρήματα, στη παρούσα φάση θεωρείται ότι θα αποτελούσε ημίμετρο και δεν θα είχε την ίδια δραστική επίδραση όπως το κλείσιμο των σχολικών μονάδων πανελλαδικά.

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων στα σχολεία

Τα ευρήματα πάντως σύμφωνα με την κυβέρνηση καταδεικνύουν ότι η σχολική κοινότητα τόσο ως προς το σύνολο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, παραμένει ασφαλής χώρος, στον οποίο τα ποσοστά διασποράς παραμένουν ιδιαιτέρως χαμηλά. Ειδικότερα ο μέσος όρος μαθητών-κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο είναι από την αρχή της σχολικής χρονιάς ως σήμερα 0,12%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.776 μαθητές σε σύνολο 1.459.119).

Μάλιστα τις δυο τελευταίες εβδομάδες έχει υποχωρήσει στο 0,07% διότι σε αρκετά σχολεία έχει επιβληθεί το καθεστώς της αναστολής λειτουργίας. Επιπλέον το ανώτατο ποσοστό, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, για το λόγο μαθητές-κρούσματα δεν υπερβαίνει το 0,40%, με την μεγαλύτερη έξαρση να καταγράφεται σε Δράμα, Καστοριά και Σέρρες, ενώ στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 0,11%, δηλαδή μικρότερο του εθνικού μέσου όρου. Ακόμη το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ποσοστό κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπερνά το 0,05% διότι αφορά μόνο σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Covid-19 στους εκπαιδευτικούς

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο μέσος όρος εκπαιδευτικών-κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο είναι από την αρχή της σχολικής χρονιάς ως σήμερα 0,35%, ενώ τις 2 τελευταίες εβδομάδες 0,23%. Στους εκπαιδευτικούς, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και εντονότερης κοινωνικής συναναστροφής, παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με μαθητές που δεν ξεπερνά το 1,40% σε Σέρρες, Δράμα, Πέλλα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 0,45% από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Επίσης τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί κάτω και από το 1,26% στις περιοχές έξαρσης ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 0,32%, πάλι μικρότερο του ανάλογου μέσου όρου.

Όπως συμπεραίνουν οι κυβερνητικές πηγές η εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθεί τη γενικότερη τάση στην κοινωνία, αλλά η ποσοστιαία διαφορά είναι καταφανώς σε όλες τις περιπτώσεις μικρότερη. Παρατηρείται μεν αύξηση στις περιοχές με έξαρση χωρίς πάλι να αντιστοιχεί σε καμία περίσταση με την αύξηση της ευρύτερης κοινότητας.

Ο λόγος κρουσμάτων εκπαιδευτικών- μαθητών

Την ίδια στιγμή η αντιστοιχία κρουσμάτων εκπαιδευτικών προς μαθητές, από την αρχή της σχολικής χρονιάς ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 1 προς 3. Ως χειρότερες περιπτώσεις κατηγοριοποιούνται οι Περιφερειακές Ενότητες:

  • Πέλλας (1 εκπαιδευτικός προς 1,24 μαθητές),
  • Κιλκίς (1 προς 1,25),
  • Καβάλα (1 προς 1,30),
  • Έβρος (1 προς 1,38)
  • Πιερίας (1 προς 1,42), ενώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 1 προς 2,50.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 2 εβδομάδες, στην Πιερία καταγράφεται σχετική αύξηση των εκπαιδευτικών-κρουσμάτων, δηλαδή 1 προς 0,83, Πέλλα 1 προς 0,90, Κιλκίς 1 προς 1,25, Θεσσαλονίκη 1 προς 1,52 και Χαλκιδική 1 προς 1,53. Η καταγεγραμμένη συνήθης αριθμητική αντιστοιχία που είναι περίπου 1 εκπαιδευτικός προς 9 μαθητές στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα, έχει μετατραπεί σε 1 προς 3,1 στο σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ τις τελευταίες 2 εβδομάδες μεταβλήθηκε σε 1 προς 3,9 (το οποίο σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά τι και τα κρούσματα σε μαθητές).Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπαιδευτικοί (που ανήκουν σε ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας και εντονότερης κοινωνικής συναναστροφής) σε σχέση με τη γενικότερη αντιστοιχία που έχουν με τους μαθητές είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό θετικοί.

Η συρροή κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες

Επίσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από την καταγραφή κρουσμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες και την επακόλουθη αναστολή λειτουργίας τους, είτε μερικώς είτε ολικώς, προκύπτει ότι μόνο στο 12,8% των σχολείων παρουσιάστηκε συρροή κρουσμάτων, δηλαδή, 3 ή και περισσότερα κρούσματα μαθητών ή εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισαν λόγω συρροής 123 σχολεία στα 956, που βρίσκονται σήμερα σε τμηματική ή ολική αναστολή, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,87% του συνόλου των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Οδηγίες για εκτύπωση στο TAXISnet - Πώς και πόσα θα πληρώσετε