ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συνεπής με τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση – Στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Μητσοτάκης: Συνεπής με τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση – Στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Το νομοθετικό έργο συνεχίζεται παρά την πανδημία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στην οποία συζητείται το νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το επόμενο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βολή είναι για την επαγγελματική εκπαίδευση και στη συνέχεια το νομοσχέδιο για το χωροταξιακό σχεδιασμό.

«Είμαστε συνεπείς και υλοποιούμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως δίνει στήριξη στους εργαζόμενους και στους ανέργους και γενικότερα σε όσους πλήττονται από την πανδημία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο που θα τονώσει την απασχόληση και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από το β’ εξάμηνο του 2020, μειώνει συνολικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με βάση την σωρευτική μείωση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων , το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό των 36,66 π. μονάδων από 40,56%. Κάτι το οποίο ωφελεί 265.212 επιχειρήσεις και σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ. 342 ευρώ για όποιον αμείβεται με 1.500 ευρώ. Και 456 ευρώ για μισθό των 2.000.

Διπλασιάζεται τον Δεκέμβριο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους 500.000 δικαιούχους

«Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών. Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Συμβολικό για την ημέρα το νομοσχέδιο οποίο ψηφίζεται σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Μόνο ως πυροτεχνήματα μπορώ να εκλάβω τη μόνιμη τακτική της πλειοδοσίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάνατε μία αναφορά στο ζήτημα της γραμμής υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, το 15900. Σύμφωνα με τη δικιά μου πληροφόρηση κ. Τσίπρα, η γραμμή αυτή, ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάρτιο του 2011. Τι συμβαίνει εδώ; Μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενο να έρχεστε στο βήμα τόσο ανενημέρωτος. Γιατί προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε ζήτημα στο οποίο υπάρχει απόλυτη διακομματική συναίνεση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Δεν έχετε λόγο να τα λέτε αυτά τα πράγματα όταν μπορούμε να συμφωνήσουμε» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έχω δυσκολία να αναγνωρίσω κάποια θετικά που έχει κάνει η κυβέρνησή σας» είπε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα: «Τα δισ. που έχουμε δώσει για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία τι είναι; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι το ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτού που το λαμβάνει. Στα επιδόματα δεν είχαμε εικόνα αν έπρεπε να τα λαμβάνουν. Έρχεστε και λέτε για φιλοδώρημα και ψίχουλα, μιλήστε στους συμπολίτες μας που το μικρό ποσό που λαμβάνουν θα το δουν διπλό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ποια καταστήματα δεν θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα