ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Ώριμη απαίτηση η ενότητα της Αριστεράς

Αλ. Τσίπρας: Ώριμη απαίτηση η ενότητα της Αριστεράς

Την πρότασή του για ενότητα της Αριστεράς επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εκβίασε «φανερά και ξεδιάντροπα τη Βουλή, προκειμένου να περάσει ο εκβιασμός των εταίρων και των πιστωτών», που έθεσαν το δίλημμα «Νέα μέτρα, ή χρεωκοπία».

«Δεν πέρασαν τρεις μέρες από το ντελίριο τρομοκρατίας και με το πιο κραυγαλέο τρόπο αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυτό που βιώνουμε είναι ότι «μέτρα λιτότητας ίσον χρεοκοπία».

«Πρωθυπουργεύων επίτροπος τη ΕΚΤ»

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό. Έχει πρωθυπουργεύον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας» τόνισε, αναφερόμενος στον Λ. Παπαδήμο, τον οποίο κατηγόρησε ότι ως πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ «εξέθρεψε την πολιτική του υπερδανεισμού, την τραπεζική κερδοσκοπία, τα μετοχοδάνεια και τα όργια του χρηματιστηρίου».

Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισήμανε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «άνοιξε τη πόρτα της κόλασης, μας έβαλε μέσα και τώρα ασχολείται με το να διασώσει τον εαυτό του από την πολιτική εξαφάνιση».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Βενιζέλος «έχει επενδύσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες στην ικανοποίηση κάθε απαίτησης από πλευράς των δανειστών μας», ενώ ο Α. Σαμαράς, από αντημνημονιακός «σήμερα είναι ο αποκλειστικός εγγυητής του μνημονίου».

Εκλογές με απλή αναλογική

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «απλώς να ανοίξει την πόρτα και να φύγει», καθώς ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική, ώστε η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές και τους εταίρους μας.

Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του για αναστολή πληρωμών για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, διάθεση των ποσών που θα εξοικονομηθούν στην ανάπτυξη αλλά και κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Αιχμές για ΚΚΕ- Δημοκρατική Αριστερά

Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για ενότητα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει εγκαταλείψει την στρατηγική του απομονωτισμού, που τόσα χρόνια καλλιεργεί απέναντι σε κάθε άλλη αριστερή δύναμη», ενώ αναφερόμενος στην ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για «διπλή στρατηγική», που από τη μια να καταγγέλλει το Μνημόνιο, και από την άλλη να κλείνει το μάτι σε δυνάμεις που το υποστηρίζουν.