ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Το σχέδιο κατά του κορονοϊού - Πράσινο «φως» παίρνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κομισιόν: Το σχέδιο κατά του κορονοϊού - Πράσινο «φως» παίρνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Tα πιστοποιητικά αυτά θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα

Στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων κατοίκων αναφέρει η Κομισιόν σύμφωνα με την οποία αυτή είναι και η κατεύθυνση που δίνεται στα κράτη-μέλη.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg αποκαλύπτει το προσχέδιο της Κομισιόν με τις συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί την Τρίτη.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg η Κομισιόν θα δεσμευτεί επίσης να συμφωνήσει με τα κράτη μέλη ως τα τέλη του μήνα σε ένα πρωτόκολλο για πιστοποιητικά εμβολιασμού «τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα συστήματα υγείας σε όλη την Ε.Ε.».

Tα πιστοποιητικά αυτά θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα. «Για να διασφαλιστεί μια φιλόδοξη εμβολιαστική προσπάθεια πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι» σημειώνεται στο προσχέδιο.

«Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια και των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών» τονίζεται. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «ως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού».

Διεύρυνση των rapid tests

Οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, προβλέπουν επίσης:

Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% – προτιμότερο στο 10% – όλων των θετικών τεστ κορωνοϊού για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση νέων στελεχών του ιού.

Διεύρυνση της χρήσης των rapid tests.

«Ισχυρή» σύσταση ενάντια σε κάθε μη απαραίτητο ταξίδι οπουδήποτε μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα.

Κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Την πρόταση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Εφόσον υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός εμβολιασμός, πρέπει να υπάρξει και κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημερώνοντας τους ομολόγους του για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο συντονισμός από νωρίς σε αυτό το στάδιο, δηλαδή να παρέχουμε στον πληθυσμό μας το κοινό πιστοποιητικό που μπορεί να έχει μελλοντική χρήση, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε τώρα. Καλύτερα να ενεργούμε προληπτικά παρά να ενεργούμε μετά» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 320 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 19 νεκροί σε 24 ώρες, στους 322 οι διασωληνωμένοι