ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Λιβάνιος: Τα ΜΜΕ στηρίζονται όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας

Θ. Λιβάνιος: Τα ΜΜΕ στηρίζονται όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας
InTime

Το σχέδιο προστασίας θέσεων εργασίας και στήριξης της τηλεοπτικής αγοράς που πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας περιέγραψε στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος κατά την συζήτηση νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε και ρυθμίσεις σχετικά με τις άδειες ραδιοφωνικών σταθμών, καλώντας την αντιπολίτευση σε διάλογο προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «δώρα στους καναλάρχες», αναφέρθηκε στην προεκλογική μείωση φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Κατά την διάρκεια της πανδημίας στηρίζονται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Με ανάλογο τρόπο θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και θα υποστηριχθούν οι θέσεις εργασίας. Ακούστηκε έντονη κριτική για τους μισθούς της ΕΡΤ. Θεωρείτε ότι μπορεί να βρεθεί κεντρικός παρουσιαστής, ικανός εμπορικός διευθυντής για να φέρει διαφημίσεις με 1.100 ευρώ; Μας λέτε ότι κάνουμε δώρα. Ο φόρος διαφήμισης έπεσα από το 20% στο 5% τον Μάιο του 2019 λίγο πριν από τις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο υπουργός.

Κατά την ομιλία του ξεκαθάρισε πως με το νομοσχέδιο οι κανόνες στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, που ίσχυαν έως τώρα για τα παραδοσιακά μέσα επεκτείνονται και σε πλατφόρμες όπως το YouTube, και αυστηροποιούνται για όλους.

Επιπλέον, θεσπίζεται για πρώτη φορά αυστηρό πλαίσιο για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, που θα προστατεύει τα παιδιά, απέναντι στη βία, τον ρατσιστικό λόγο, τις κακές διατροφικές συνήθειες και σε ο,τιδήποτε μπορεί να βλάψει τη σωματική ψυχική ή ηθική τους ανάπτυξη. Θα υπάρχει ειδική σήμανση, με εξακρίβωση της ηλικίας του χρήστη, με χρήση κωδικών για την μεγαλύτερη προστασίας της παιδικής ηλικίας.

«Κάνετε έκπτωση πάνω από 98% στην δόση που πρέπει να καταβάλλουν οι καναλάρχες για το 2020 αρκεί οι ίδιοι να έχουν επενδύσεις σε εξοπλισμό, υποδομή ή τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ενώ το αρχικό τίμημα είναι 3,5 εκατ. ευρώ τους παρέχετε την δυνατότητα να δώσουν ακόμα και 50.000 ευρώ» είπε η εισιτήρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά.

«Φορέα προπαγάνδας» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης τα ΜΜΕ, ενώ ειρωνεύτηκε την αγωνία των δημοσιογραφιών την περίοδο του τηλεοπτικού διαγωνισμού Παππά λέγοντας: «Έβλεπα τότε μια μαυρομαντιλοφορούσα που ρωτούσε σαν μανιάτισσα μοιρολογίστρα «γιατί μας απολύεται κ. Τσίπρα; Και τώρα βλέπουν την κυβέρνηση της ΝΔ να τους οδηγεί σε ημιαπασχόληση».

Στις διατάξεις για τον αριθμό εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών στάθηκε η Νάντια Γιαννακόπουλου του ΚΙΝΑΛ. «Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι παραμένει σταθερός ο αριθμός των 400 υπαλλήλων αλλά το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων μπορεί να καλύπτει το 15% του συνόλου δηλαδή 60 ανά κανάλι. Μπορεί να μειώσατε το αρχικό σχέδιο του 30%. Αλλά είναι άκρως προβληματικό» ενώ χαρακτήρισε προκλητικές τις διατάξεις για την αύξηση μισθών στελεχών ΕΡΤ και Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Όχι» σε αυστηρό lockdown - Ποιες οι εισηγήσεις της επιτροπής - Το σχέδιο για την Αττική