ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Απόδειξη αποτυχίας το lockdown – Λάθη και ανεπάρκειες οδήγησαν στην απώλεια του ελέγχου

Ξανθός: Απόδειξη αποτυχίας το lockdown – Λάθη και ανεπάρκειες οδήγησαν στην απώλεια του ελέγχου
INTIME NEWS

Νέο μείγμα υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων προτείνει ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως το νέο lockdown είναι απόδειξη αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είμαστε μπροστά στο τρίτο επιδημικό κύμα του κορονοϊού χωρίς να έχει γίνει μια σοβαρή αποτίμηση των ανεπαρκειών και των λαθών που οδήγησαν στην απώλεια ελέγχου, τόνισε ο κ. Ξανθός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι δεν έχει «θωρακιστεί» το ΕΣΥ, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στους εμβολιασμούς, ούτε διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα. «Απέναντι σ’ αυτό το αδιέξοδο, απαιτείται ένα "νέο μείγμα" υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων, έτσι ώστε να περιορίσουμε δραστικά τη διασπορά του ιού, να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ για να αντέξει και να στηρίξουμε την οικονομία , την εργασία και την κοινωνία» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, θα πρέπει να υπάρχει αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, με δωρεάν πρόσβαση σε μοριακά τεστ, καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, εστιασμένα και όχι οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Χρειάζεται στοχευμένη πρόληψη με επαναλαμβανόμενο testing και σοβαρή αλλαγή στους όρους λειτουργίας των γνωστών «εστιών» διασποράς όπως εργοστάσια, χώροι εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, κλειστές δομές. Επίσης, εμπλοκή των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και την κατ’ οίκον παρακολούθηση θετικών κρουσμάτων, «προφυλάσσοντας» τα νοσοκομεία από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να επιταχυνθούν σε εθνικό-ευρωπαϊκό-παγκόσμιο επίπεδο, με αλλαγή στο καθεστώς της «πατέντας», κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμη είναι η αποτροπή ενός γενικευμένου lockdown εντός του ΕΣΥ, με στόχο το συνδυασμό της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με Covid-19, αλλά και την κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Κομβικό ρόλο θα παίξει η σχεδιασμένη επίταξη και αξιοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και κατέληξε: «Η απλόχερη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να αποτραπεί το σκληρό δίλημμα "Δημόσια Υγεία ή επιβίωση" ή ακόμα χειρότερα "Δημόσια Υγεία ή Δημοκρατία"».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου - Έρχεται εντυπωσιακή βουτιά της θερμοκρασίας και χιόνια