ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» από την αναφορά Τσίπρα σε Κατσαφάδο-Διαψεύδει το ΠΑΠΕΙ εμπλοκή του στην επίθεση στον πρύτανη

«Φωτιά» από την αναφορά Τσίπρα σε Κατσαφάδο-Διαψεύδει το ΠΑΠΕΙ εμπλοκή του στην επίθεση στον πρύτανη

Μεγάλη ένταση στη Βουλή προκλήθηκε από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κατσαφάδου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του πρώτου στη συζήτηση για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, όταν και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο νυν αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, όντας φοιτητής και στέλεχος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ πρωταγωνίστησε σε επίθεση κατά του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά. 

«Εσείς μπορείτε, όμως, όπως μπορείτε να κάνετε κι άλλα πράγματα και να μας κουνάτε και το δάχτυλο. Διότι όχι στο παλιό παρελθόν, πριν λίγες μέρες, πριν λίγες εβδομάδες κάνατε υφυπουργό Ναυτιλίας τον κ. Κατσαφάδο. Τι έκανε ο κ. Κατσαφάδος; Τίποτα τρομερό. Έστειλε μαζί με άλλους συναγωνιστές του της ΔΑΠ τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, διότι ήθελε να διαλύσει μια συνεδρίαση εκλεκτορικού σώματος και όταν έκλεισαν οι καθηγητές την πόρτα για να μην προπηλακιστούν άδειασαν τα πρωτοπαλίκαρα αυτά τους πυροσβεστικούς κρουνούς μέσα στην αίθουσα με αποτέλεσμα να πάνε στο νοσοκομείο καθηγητές με αναπνευστικά προβλήματα. Μια μέρα μετά, βεβαίως, η ΔΑΠ με αίσθηση ευθύνης προς την ακαδημαϊκή κοινότητα αποφάσισε τη διαγραφή του κ. Κατσαφάδου, αλλά εσείς σήμερα, που μας παριστάνεται τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια, τον επιβραβεύσατε, τον κάνατε υφυπουργό πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε!», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα όσα υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο νυν πρύτανης του ΠΑ.ΠΕΙ. Άγγελος Κότιος, διαψεύδοντας το περιστατικό. «Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με αφορμή δημοσιεύματα και επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις περί δήθεν εμπλοκής του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου σε επεισόδιο κατά πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, απερίφραστα δηλώνω ως σημερινός Πρύτανης του Ιδρύματος και ως αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ότι ο κ. Κατσαφάδος, όχι μόνο δεν μετείχε, αλλά δεν βρισκόταν καν στο χώρο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πρόκειται δε για περιστατικό, για το οποίο όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι φοιτητές, αθωώθηκαν πανηγυρικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη», ανέφερε σε δήλωση του ο πρύτανης.

Νέος «γύρος» Κατσαφάδου/Βρούτση εναντίον Φίλη/Σκουρλέτη

Η εμπλοκή του ονόματος του, προκάλεσε την αντίδραση του Κ. Κατσαφάδου, που απάντησε σε έντονο ύφος προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι εδώ όχι για να απολογηθώ αλλά για να μιλήσω και για να εκπροσωπήσω την γενιά των φιλελεύθερων νεολαίων που αγωνίστηκαν για να είναι τα πανεπιστήμια ανοικτά και ελεύθερα όταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το κλείσιμο γιατί δεν της άρεσε το σχήμα της τυρόπιτας. Καταθέτω λοιπόν την απόφαση του Δικαστηρίου Πειραιά. Είχε γίνει μήνυση του τότε πρύτανη του πανεπιστημίου Πειραιά κατά όλων των φοιτητικών συλλόγων. Όχι μόνο της ΔΑΠ αλλά και της ΠΑΣΠ και των υπολοίπων. Σας καταθέτω και την αμετάκλητη αθώωση όλων μας» ενώ πρόσθεσε: «Σας καταθέτω και την σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πειραιά που μετά τον οχετό ψεμάτων από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση. Την ανακοίνωση υπογράφει ο νυν πρύτανης που είναι και αυτόπτης μάρτυρας εκείνων των περιστατικών. Να σημειωθεί ότι ο πρύτανης δεν συμφωνεί με το σημερινό νομοσχέδιο. Λέει λοιπόν ότι όχι μόνο δεν έχω σχέση με το περιστατικό αλλά ότι δεν ήμουν καν εκεί.

Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι είμαι γιος ενός μπάτσου, όπως αποκαλείτε τους αστυνομικούς, από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, που αγωνίστηκα στα πανεπιστήμια και είμαι υπερήφανος για τις απόψεις μου. Είμαι υπερήφανος γιατί είμαι γιος μπάτσου όπως λέτε και όχι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης όπως ο γιος ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάμε ως μάρτυρες υπεράσπισης στους μπαχαλάκηδες, στους τρομοκράτες και όσους καταστρέφουν την δημόσια περιουσία. Έρχομαι εδώ να μιλήσω για το αυτονόητο. Έχοντας μια υποχρέωση απέναντι στην κληρονομία που μου άφησε η μάνα μου και ο πατέρας μου και απέναντι στην κόρη μου. Όχι σε εσάς που λέτε ψέματα».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο Νίκος Φίλης, που χρησιμοποίησε τη διαγραφή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας από την οργάνωση της ΔΑΠ στο ΠΑ.ΠΕΙ. προκειμένου να υπερασπιστεί τα λεγόμενα του Αλ.Τσίπρα. «Ο κ. Κατσαφάδος προσπάθησε από κατηγορούμενος να γίνει κατήγορος. Επιστρέφω τον οχετό. Εδώ δεν είναι πανεπιστήμιο Πειραιά να πετάτε πυροσβεστήρες. Ο εν λόγο κύριος έδωσε σήμερα παράσταση για τον χαρακτήρα του. Προσπάθησε να μας πει ότι η ψήφος πολιτών είναι πλυντήριο. Και την χρυσή αυγή ψήφισε ο λαός. Διεγράφη τότε από την παράταξή του ή όχι; Διεγράφη για τον τραμπουκισμό του στον πρύτανη που ήταν πιο φασιστικός από την επίθεση στον Μπουραντώνη;» είπε ο κ. Φίλης.

Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν, με τον Κ.Κατσαφάδο να απαντάει στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Για την ουσία θα πείτε; Σας έφερα την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου. Για την ανακοίνωση του σημερινού πρύτανη έχετε να πείτε κάτι; Όσο για την απόφαση της ΔΑΠ τότε δεν κατανοείτε την διαφορά μας. Όταν σε ένα μέλος ασκείται δίωξη τότε αφαιρείται προσωρινά η ιδιότητα του μέλους».

Στη σύγκρουση Κατσαφάδου-Φίλη πήραν μέρος και οι κοινοβουλευτικού εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, Γιάννης Βρούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, ανταλλάσσοντας πυρά μεταξύ τους

«Σε αυτή την αίθουσα η τιμή και υπόληψη είναι καθήκον όλων μας. Χθες είδαμε τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί να αποκαταστήσει το ολίσθημα της συνέντευξή τους για την ανάληψη του ρίσκου. Σήμερα εστίασε την κριτική του στον Κώστα Κατσαφάδο. Και εσείς αντί να ζητήσετε συγγνώμη συνεχίζετε το ολίσθημα του προέδρου σας. Αυτή είναι η Αριστερά. Το δικαστήριο απάλλαξε ομόφωνα τους κατηγορούμενους ενώ σήμερα ο πρύτανης λέει ότι ο κ. Κατσαφάδος δεν είχε σχέση με το περιστατικό. Δεν έχετε το φιλότιμο να ζητήσετε συγγνώμη που κατηγορήσατε άδικα έναν άνθρωπο; Ντροπή σας», είπε ο Γ. Βρούτσης, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη μεριά του, ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε πως μικρή σημασία έχει η αθωωτική απόφαση υπέρ του Κ. Κατσαφάδου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία. «Εδώ άρον-άρον προσπαθούν να “μαζέψουν τα ασυμμάζευτα”, διότι αποκαλύφθηκε η μέγιστη υποκρισία μιας ολόκληρης κυβέρνησης κι ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού, που δήθεν νοιάζεται για την ανομία στα πανεπιστήμια, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει το σθένος, την ευθυκρισία, να καταγγείλει συγκεκριμένα περιστατικά που υπάρχουν και που είναι αδιάψευστα! Προφανώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ή έχει πολύ μικρή, το γεγονός της αθωωτικής απόφασης. Γιατί κατηγορήθηκε ο κ. Κατσαφάδος, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, για οτιδήποτε άλλο; Αυτό αφορά το δικαστήριο. Εμείς εδώ δεν δικάζουμε. Συνέβη ή δεν συνέβη το γεγονός; Συνέβη. Ήταν πρωταγωνιστές οι της ΔΑΠ; Ήταν. Διεγράφη προσωρινά γι’ αυτό; Διεγράφη. Αυτά είναι τα γεγονότα, που δεν έχουν το θάρρος, ούτε η κα υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός… (σ.σ. να διαψεύσουν). Δεν μιλάω για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Είδαμε το ύφος του κ. Κατσαφάδου, είδαμε και το δικό σας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και τσουχτερό κρύο