ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμό προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δείκτες της οικονομίας- Βλέπουν πιθανότητες διπλής χρεοκοπίας

Προβληματισμό προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δείκτες της οικονομίας- Βλέπουν πιθανότητες διπλής χρεοκοπίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονη ανησυχία προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία της Eurostat, που αναθεωρεί προς το χειρότερο δικές της, προηγούμενες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, με την Κουμουνδούρου να μην κρύβει την ανησυχία της για τις πιθανότητες μία «διπλής χρεοκοπίας».

Η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν που ανακοινώθηκε χθες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Οι προβλέψεις για την χώρα μας εκτιμούν ότι θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, αλλάζοντας προς το χειρότερο τις δικές της προηγούμενες προβλέψεις.

Με βάση τα παραπάνω νούμερα, σε συνδυασμό με την «επιμονή» της πανδημίας, αλλά και την κυβερνητική πολιτική, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα μίας «διπλής χρεοκοπίας», που σε απλά λόγια σημαίνει κατάρρευση τόσο της πραγματικής οικονομίας, όσο και των δημοσιονομικών της χώρας. «Με τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση, της μη ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της επιβίωσης των επιχειρήσεων, οδήγησε τη χώρα να έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη», δήλωσε στο Newsbomb.gr κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Τα στοιχεία, μάλιστα, είναι ακόμα πιο ανησυχητικά, καθώς για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022. Ακόμη όμως και αυτές οι προβλέψεις θα γίνουν πραγματικότητα κατά την Κουμουνδούρου, υπό την προϋπόθεση της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της επανεκκίνησης του λιανικού εμπορίου και της κρατικής στήριξης προς το σύνολο της οικονομίας. Και υπό την αίρεση της θετικής πορείας των εμβολιασμών, ώστε να ανακάμψει σταδιακά και η τουριστική δραστηριότητα, κρίσιμος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, τα στοιχεία της «Εργάνης» που καταγράφουν μείωση κατά 80.764 των προσλήψεων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και αύξηση της ανεργίας σε απόλυτα νούμερα τους τελευταίους μήνες, αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα «καμπανάκι» που η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει. «Η αγορά εργασίας καταρρέει και η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τη ζήτηση, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική που τροφοδοτεί την ύφεση, τα λουκέτα, την ανεργία και τη φτώχια», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση για την οποία φοβούνται ότι μπορεί να παγιωθεί, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, υπογραμμίζουν πως χρειάζεται «η άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί πλήρως τις σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας για ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στήριξη της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με “κούρεμα”, στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αλλά και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ως μοχλό κινητοποίησης και της ιδιωτικής οικονομίας».

Μάλιστα, προειδοποιούν την κυβέρνηση πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και πως αν δεν κινηθεί σύντομα προς την κατεύθυνση που περιέγραψαν, η κρίση που βιώνουμε θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά «με επώδυνες για την κοινωνία επιπτώσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.