ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κυβερνητικές αστοχίες δείχνουν εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κυβερνητικές αστοχίες δείχνουν εκλογές
InTime

Η πορεία «φθοράς», στην οποία οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πως έχει εισέλθει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει σημάνει «συναγερμό» στην Κουμουνδούρου, καθώς με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκτιμούν πως βρισκόμαστε, πλέον, ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.

Το πρώτο σήμα ότι έρχονται εκλογές, ήταν ο ανασχηματισμός. Ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών και του Θοδωρή Λιβάνιου στη θέση του υφυπουργών παρά τω πρωθυπυργώ, ερμηνεύτηκαν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ως προπαρασκευαστικές κινήσεις για πρόωρες εκλογές. Ο μεν κ. Βορίδης θεωρείται ότι ανέλαβε να κινητοποιήσει τα τοπικά δίκτυα της Νέας Δημοκρατίας -κατά κύριο λόγο στην Αυτοδιοίκηση. Ο δε «εκλογολόγος» κ. Λιβάνιος πιστεύεται ότι θα συντονίσει κεντρικά το εγχείρημα.

Το δεύτερο γεγονός που κινητοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το επικείμενο άνοιγμα της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (apodimoi.gov.gr), στην οποία οι Έλληνες του εξωτερικού θα εγγράφονται για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Σε πρωτοσέλιδό τους τα Νέα έκαναν λόγο κρυφό χαρτί που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στις εκλογές. Το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας συνοδεύεται από τη διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας στα ΜΜΕ του εξωτερικού, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενημερωθούν οι ομογενείς για το πώς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Αυτές οι κινήσεις ενίσχυσαν την πεποίθηση στην Κουμουνδούρου ότι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού είναι για πρόωρες εκλογές.

Τρίτον, η περιοδεία Μητσοτάκη στην Ικαρία είχε, κατά την Κουμουνδούρου, σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα -ασχέτως αν τελικά έβλαψε την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, κύκλοι της Κουμουνδούρου αποδίδουν την επικοινωνιακή αστοχία της Ικαρίας ακριβώς στην επιθυμία να στηθεί μια προεκλογική φιέστα με όλα τα… απαραίτητα του παλιαοκομματισμού: Μαζική υποδοχή, νταούλια και γεύμα στο σπίτι του τοπικού βουλευτή. Βεβαίως, σε μια περίοδο lockdown οι παλαιοκομματικές παραδόσεις ενοχλούν την κοινωνία.

Τέταρτον, οι συνεχείς ενδοκυβερνητικές τριβές, τα αδειάσματα κορυφαίων υπουργών από το Μαξίμου και τα καρφώματα μεταξύ υπουργών ερμηνεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αποτελέσματα της εκλογικής προετοιμασίας και του κυνηγιού του σταυρού. Σε περιόδους πριν τις κάλπες κανένας πολιτικός δεν θέλει να χρεώνεται μέτρα με πολιτικό κόστος.

Το βασικό όμως επιχείρημα της εκτίμησης ότι πάμε σε εκλογές, είναι η κατάσταση της οικονομίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν καταστροφική η οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης. Πιστεύουν επίσης ότι πολύ σύντομα η κοινωνία θα βιώσει τα αποτελέσματα των «ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών Μητσοτάκη», με αποτέλεσμα να διογκωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια. Κατά συνέπεια, όσο πιο γρήγορα οι εκλογές τόσο πιο ευνοϊκοί θα είναι οι όροι για τον κ. Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικά όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στο Κόκκινο: «Αν πάει σε εκλογές δεν θα το κάνει τόσο επειδή πιστεύει ότι ελέγχει το παιχνίδι όσο διότι θα επιλέξει την απόδραση από τα προβλήματα. Μήπως δηλαδή ξεγελάσει τον κόσμο για άλλη μία φορά.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.