ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Αδιαφάνεια, ανεπαρκής προετοιμασία και προβλήματα στους εμβολιασμούς

Ξανθός: Αδιαφάνεια, ανεπαρκής προετοιμασία και προβλήματα στους εμβολιασμούς
INTIME NEWS

Συνολική κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας που κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή (19/02/2021), ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμα 46 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βρισκόμαστε ήδη εν μέσω του 3ου επιδημικού κύματος χωρίς να έχει γίνει μια σοβαρή αποτίμηση των ανεπαρκειών και των λαθών που οδήγησαν στην έκρηξη της διασποράς του SARS-CoV-2 και στις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών στην προηγούμενη φάση, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, χωρίς να έχει ενισχυθεί έμπρακτα το ΕΣΥ, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος στην εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, χωρίς να υπάρχει προοπτική απεγκλωβισμού από το παρατεινόμενο lockdown και χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής» αναφέρουν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση μετάθεση δικών της ευθυνών στους ειδικούς και στην κοινωνία για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας, διαχείριση της κρίσης με επικοινωνιακούς όρους, καθώς και εδραίωση ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης με υποκατάσταση των μέτρων Δημόσιας Υγείας από μέτρα Δημόσιας Τάξης.

Ως προς το πεδίο των εμβολιασμών, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση κινείται στην γνωστή "γραμμή" της αδιαφάνειας και της πολιτικής ιδιοτέλειας. Το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δόθηκε με απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημοσιότητα, δεν τέθηκε σε διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, τους συλλόγους των ασθενών και την κοινωνία, δεν έχει εξηγηθεί στην κοινή γνώμη η επιστημονική λογική του, ενώ στην καθημερινή παρουσίαση των στοιχείων δεν αναφέρονται αναλυτικά οι κατηγορίες των πολιτών που εμβολιάζονται, τα ποσοστά κάλυψης ευαίσθητων ομάδων όπως οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες κλπ.». Αποκορύφωμα είναι οι αυξανόμενες καταγγελίες για παράκαμψη της σειράς εμβολιασμών «αξιοποιώντας» τις πλεονάζουσες δόσεις για τον εμβολιασμό «ημετέρων», όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του γιατρού-διευθυντή του ΚΥ της Κέρκυρας, ένθερμου υποστηρικτή της κυβέρνησης που, πέραν των άλλων, ελέγχεται και για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με παρενέργειες των εμβολίων για να αποφύγει ΕΔΕ εις βάρος του».

Ο Ανδρέας Ξανθός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει το «μίγμα» των εφαρμοζόμενων υγειονομικών μέτρων, σε συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις. Ερωτούν επίσης, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση θα πάρουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της διασφάλισης στην πράξη των εμβολίων ως παγκόσμιων δημόσιων αγαθών, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας». Πώς θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και ανεπάρκειες που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία των εμβολιασμών μέχρι σήμερα, με βασικότερες την έλλειψη αποκέντρωσης και μη αξιοποίησης όλων των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα, τη μη πρόβλεψη κατ’ οίκον εμβολιασμών όπου απαιτείται αλλά και την έλλειψη διαθέσιμων ημερομηνιών για το κλείσιμο ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τέλος, εάν προτίθεται το υπουργείο Υγείας να διαβουλευθεί το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, των ληπτών υπηρεσιών υγείας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μενδώνη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»