ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας Χαρδούβελης: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα το 2013

Γκίκας Χαρδούβελης: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα το 2013

Στην «κόκκινη γραμμή του Πρωθυπουργού» που είναι η σωτηρία της χώρας αναφέρεται ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του γραφείου του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Χραδούβελης εκτιμά ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και αναγνωρίζει την πολύ κακή κατάσταση της οικονομίας.

Πιστεύει ωστόσο ότι το «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η εμπέδωση της βεβαιότητας ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, καθώς αυτό θα επιδράσει θετικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε ότι αφορά τη διάσωση της χώρας και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, σημειώνει: «Πέρα από τις προαπαιτούμενες ενέργειες, ο βαθμός συμμετοχής των ιδιωτών-κατόχων ομολόγων στην εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων μέσω της διαδικασίας του PSI δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Θα το ξέρουμε σε περίπου 10 ημέρες και ελπίζουμε ότι τότε θα έχουμε "κουρέψει" ένα σημαντικό ποσοστό του χρέους. Αν αυτό γίνει, η χώρα παίρνει μια σημαντική ανάσα για να προχωρήσει».

Ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι επετεύχθη η σωτηρία της χώρας, σώθηκε ο 13ος και 14ος μισθός και αποφεύχθηκε στο νέο μνημόνιο, σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο, να υπάρχει αναφορά αποφυγής επιπλέον περιοριστικών μέτρων το 2013 αν η ύφεση είναι βαθύτερη ή διαρκέσει παραπάνω από αυτό που προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα.