ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Προκαλεί ανησυχία το κενό στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική

Κατρούγκαλος: Προκαλεί ανησυχία το κενό στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική

Σε συνέντευξή του στη Real News o Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε εκτενή αναφορά στην εξωτερική πολιτική.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

«Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Στηρίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αποβλέποντας σε μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, χωρίς όμως να εγκαταλείπει την αναθεωρητική της στρατηγική και τις προκλητικές ενέργειες.

Αποδεικνύεται έτσι πόσο δίκιο είχαμε, όταν ασκήσαμε κριτική για την αδυναμία του Πρωθυπουργού να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο που να περιέχει και την απειλή κυρώσεων, πριν από την έναρξη των διερευνητικών το οποίο θα κρατούσε στο τραπέζι του διαλόγου την Άγκυρα με σοβαρότητα, χωρίς απειλές και εκβιασμούς και με πλαίσιο της συζήτησης αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο με σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».

Κενό στρατηγικής

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσέθεσε ότι:

«Εύλογες είναι οι ανησυχίες, όχι μόνον από τη στάση της Τουρκίας, αλλά και από το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης, που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική της αντιμετώπιση.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική κριτική πέντε ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργών, του κυβερνητικού εκπροσώπου, της Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ του διαλόγου και της συνέχισης των διερευνητικών ως του μοναδικού τρόπου λύσης της διαφοράς με την Τουρκία, στο πλαίσιο όμως μιας ενεργητικής συνολικής στρατηγικής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον ρόλο των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει».

Το Κυπριακό

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι:

«Είμαστε κατηγορηματικά υπέρ δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και η Αριστερά και εδώ και στην Κύπρο για αυτό θα αγωνιστεί. Η στροφή της Τουρκίας σε «λύση» δύο κρατών δεν γεννά, δυστυχώς, καμία αισιοδοξία.

Οι διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά μολονότι δεν κατέληξαν σε λύση, επανατοποθέτησαν το θέμα στις ορθές του διαστάσεις και έθεσαν στην ατζέντα ως πρωταρχικό το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Σήμερα απαιτείται η επιστροφή σε μια ανάλογη συγκροτημένη στρατηγική. Ο κ. Μητσοτάκης, αν και υπήρξε ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που παρέλειψε στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ να αναφέρει το Κυπριακό μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ορθά αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της χώρας. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα πλήρης και συγκεκριμένη ενημέρωση για μια συγκροτημένη στρατηγική για όσα έρχονται, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο 2017».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού: Θα ανάψει «πράσινο» φως για την έξοδο του Πάσχα;