ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Σωσίβιο» στον Δημήτρη Κουφοντίνα αναζητά η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: «Σωσίβιο» στον Δημήτρη Κουφοντίνα αναζητά η κυβέρνηση

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα

Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει για τα καλά σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος ανατροφοδοτείται από την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα καθημερινή ζητήματα που προκύπτουν, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο φθορά της, εκφράζουν στην Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας ότι η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη αποτελεί ακόμα ένα σημάδι «σήψης».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν «πείστηκαν» από τις εξηγήσεις του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου για τους λόγους που οδηγήθηκε στην αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, υποστηρίζοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει «σωσίβιο» για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα του στην υπόθεση του καταδικασμένου για τρομοκρατία, απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώνουν ότι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για την κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι δείκτες εμπιστοσύνης προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υποχωρούν διαρκώς. Τα ίδια πρόσωπα, ερμηνεύουν την υποχώρηση αυτών των δεικτών ως ένα σαφές σημάδι πως η κυβέρνηση έχει μπει για τα καλά σε μία φάση φθοράς, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να αναστραφεί.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις, η αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας με τα συνεχή lockdown, η οικονομικές δυσκολίες που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετά νοικοκυριά -κυρίως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες- σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των πληττόμενων ομάδων, είναι ο βασικός λόγος που αρχίζουν οι πολίτες να αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με την ερμηνεία της Κουμουνδούρου.

Δίπλα στα συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας, έρχονται να προστεθούν και μια σειρά από «ατυχείς» κυβερνητικούς χειρισμούς, που κατά τους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενδεικτικά της «αλαζονείας» με τον οποίο αντιμετωπίζει την εξουσία η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τον περίπατο στην Πάρνηθα και την «βόλτα» στην Ικαρία, μέχρι το «μαζεύω τα κλειδιά των επιχειρήσεων εστίασης με ευχαρίστηση» του Άδωνh Γεωργιάδη, είναι φαινόμενα που ενοχλούν τους ψηφοφόρους.

Φυσικά, από αυτή την εξίσωση δεν μπορεί να απουσιάσει η υπόθεση Λιγνάδη. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η τροπή που πήρε η υπόθεση, με τις συνεχείς κυβερνητικές αντιφάσεις κατά την περίοδο των είκοσι ημερών που μεσολάβησαν ανάμεσα στην πρώτη καταγγελία σε βάρος του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, μέχρι τη σύλληψη του, δημιούργησαν μία αίσθηση «κουκουλώματος» της υπόθεσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενοχληθούν ακόμα και συντηρητικοί ψηφοφόροι, επισημαίνοντας ότι αυτή τη «ενόχληση» γίνεται εμφανής στις δημοσκοπήσεις. Επίσης, για το ίδιο θέμα, εκτιμούν πως η επιλογή να στηρίξει προσωπικά και με ζήλο την Λίνα Μενδώνη, θα του γυρίσει «μπούμεγανγκ». Με απλά λόγια, στην Κουμουνδούρου θεωρούν «δώρο» την παραμονή της το υπουργείο Πολιτισμού.

Φυσικά, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικό ρόλο στην κυβερνητική δημοσκοπική πτώση, έχει παίξει και ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη νεολαία και όποιον άλλο τολμά να αντιδράσει στα κυβερνητικά σχέδια, εκτιμώντας ότι ο αυταρχισμός δεν θα επιφέρει τα θετικά αποτελέσματα που πιστεύουν πως θα αποκομίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με βάση τα παραπάνω, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αναζητά σανίδα σωτηρίας στην υπόθεση του καταδικασμένου για τρομοκρατία, απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Με απλά λόγια, να συσπειρώσει γύρω της τους πλέον συντηρητικούς ψηφοφόρους και έτσι να σταματήσει η φθορά της - ακόμα και με τον κίνδυνο να πεθάνει ο Κουφοντίνας, με ότι αυτό σημαίνει. Από τον διεθνή διασυρμό της χώρας, μέχρι και τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο εσωτερικό.

Όπως επισημαίνουν, δεν μπορεί όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και αρκετοί φιλελεύθεροι πολίτες που ζητούν να μην πεθάνει ο Κουφοντίνας, να είναι «φίλοι της τρομοκρατίας» και η κυβέρνηση ο «θεματοφύλακας της Δημοκρατίας». Κατά τη γνώμη τους, η κυβέρνηση επιδιώκει έναν επικίνδυνο πολιτικό ελιγμό, για δικό της όφελος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Σταθερά προβληματική η Αττική με 591 νέα – Λάρισα και Φθιώτιδα σε κίνδυνο