ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το πρόγραμμα του για την Υγεία και χρεώνει στην κυβέρνηση την ως τώρα αποτυχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το πρόγραμμα του για την Υγεία και χρεώνει στην κυβέρνηση την ως τώρα αποτυχία
ΙΝΤΙΜΕ

Να επαναφέρει την πολιτική ατζέντα γύρω από το μείζον ζήτημα της πανδημίας, που παραμένει παρούσα προκαλώντας ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας σήμερα το δικό του πρόγραμμα για το ένα «νέο ΕΣΥ», που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου στρέφει τα πυρά της εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου για όλα όσα έκανε και κυρίως, για όσα δεν έκανε τον τελευταίο ένα χρόνιο.

Ακόμα και πριν κάνει την εμφάνιση του ο κορονοϊός, ο ρόλος του κράτους στον τομέα της υγείας αποτελούσε ένα σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος υπήρχε σχέδιο πλήρους διάλυσης του δημοσίου συστήματος υγείας και παράδοσης του σε επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως λένε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε προεκλογικά πως σκοπεύει να προσχωρήσει σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην Κουμουνδούρου, δεν στέκονται, όμως, μόνο στις προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και στις πράξεις του το διάστημα που έχει στα χέρια του την εξουσία. Όπως λένε, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει μειωμένα κονδύλια για την υγεία, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της χειρότερης πανδημίας που γνώρισε ο πλανήτης τα τελευταία 100 χρόνια.

Κατά τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η «απέχθεια» που χρεώνουν στον Κ.Μητσοτάκη για κάθε τι δημόσιο, ακόμα και για το σύστημα υγείας, εξηγεί εν πολλοίς και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του τον τελευταίο ένα χρόνο. Όπως σημειώνουν, την ώρα που όλα τα μέτρα αποτυγχάνουν και η χώρα έχει μπει σε επικίνδυνες ατραπούς, ο πρωθυπουργός αρνείται να προχωρήσει σε βασικές κινήσεις. Δεν συνταγογραφεί τα τεστ, δεν προχωράει στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δεν κάνει στοχευμένα τεστ στον πληθυσμό, δεν αυξάνει τα μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους εργασίας, δεν έχει προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και κυρίως, δεν έχει ενισχύσει όσο θα έπρεπε το ΕΣΥ. Όλα αυτά, εξαιτίας των ιδεολογικών του «εμμονών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

«Μετά από τέσσερις μήνες λοκντάουν τα κρούσματα αντί να μειώνονται έχουν πάλι δραματική αύξηση. Το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί δεν έχουν άλλες αντοχές, την ώρα που η πληρότητα σε ΜΕΘ φθάνει πλέον το 95% στην Αττική και ακυρώνονται μαζικά χειρουργεία, με το ΕΣΥ να έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου», ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον Κ.Μητσοτάκη ως τον «αποκλειστικό υπεύθυνο» αυτής της κατάστασης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τη χώρα να δοκιμάζεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το δικό του σχέδιο για ένα «νέο ΕΣΥ», με το Newsbomb.gr να έχει παρουσιάσει από τον Δεκέμβριο κιόλας τους βασικούς του άξονες.

Η βασική αρχή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω στην οποία βασίζεται και ολόκληρο το πλάνο τους, είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών στο 7% του ΑΕΠ, δηλαδή στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου – από το σχεδόν 4% που βρίσκεται σήμερα.

Η συγκεκριμένη γενναία αύξηση, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Πρωτίστως σε 15.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ.

- Δεύτερον, στην αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ και ειδικά κίνητρα για τις άγονες, τις νησιωτικές περιοχές, αλλά και τις άγονες ειδικότητες.

- Τρίτον, σε ένα καινούργιο «Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης» των υποδομών και του εξοπλισμού των μονάδων υγείας, στα πρότυπα του προγράμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης «Φιλόδημος», που θα αφορά την Υγεία, το οποίο θα απορροφά κονδύλια ευρωπαϊκά, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.