ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση Lockdown: «Κάντο όπως ο Μπόρις Τζόνσον» - Η κόπωση, η ελπίδα και το ολοκληρωμένο σχέδιο

Άρση Lockdown: «Κάντο όπως ο Μπόρις Τζόνσον» - Η κόπωση, η ελπίδα και το ολοκληρωμένο σχέδιο

Υπό το βάρος της κόπωσης του πληθυσμού από το συνεχές lockdown η κυβέρνηση αναζητά έναν οδικό χάρτη εξόδου - αλα Μπόρις Τζόνσον - από την καραντίνα προκειμένου να δώσει ένα όραμα ελπίδας στην άκρη του τούνελ.

Οι επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου δείχνουν να αντιλαμβάνονται το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην βάση της ελληνικής κοινωνίας και αναζητούν μια ασφαλή φόρμουλα - όπως έγινε πρόσφατα και στην Βρετανία – που θα δώσει ενέσεις αισιοδοξίας στον πληθυσμό μέχρι ο τόπος να επιστρέψει σε υγειονομική κανονικότητα.

Θυμίζουμε ότι ένα παρόμοιο ολοκληρωμένο πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα είχε δώσει δημοσίως ο Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο μήνα. Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού αποτελούνταν από τέσσερα στάδια με ημερομηνίες-κλειδιά: 29 Μαρτίου, 12 Απριλίου, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου. Μετά από κάθε στάδιο, όπως είχε δηλώσει ο Τζόνσον, θα μεσολαβεί διάστημα 5 εβδομάδων, καθώς απαιτούνται 4 εβδομάδες ώστε να φανούν οι επιπτώσεις της χαλάρωσης των μέτρων και να αναλυθούν τα δεδομένα, καθώς και μια εβδομάδα περιθώριο για την ενημέρωση του βρετανικού λαού. Όπως είχε διευκρινίσει και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, για την εφαρμογή κάθε σταδίου θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα «στα δεδόμενα και όχι στις ημερομήνιες».

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, το πλάνο αυτό φάνηκε να ακουμπά θετικά την ψυχολογία των πολιτών, αφού πλέον έχουν κατά νου τους ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόδου από την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται προφανώς και η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να ανακοινωθούν την Τετάρτη σταδιακά κάποια μέτρα άρσης των περιορισμών που θα ενισχύσουν το αίσθημα ελπίδας του ελληνικού λαού.

Υπό αυτό το πρίσμα θα ζητηθεί ένας οδικός χάρτης για τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη και καλά ζυγισμένη η επίπτωση στο ιικό φορτίο κάθε μιας εξ' αυτών.

Πρακτικά δηλαδή στην κυβέρνηση ακολουθούν το δόγμα: «Κάντο όπως ο Μπόρις Τζόνσον».

Προσοχή στο πισωγύρισμα

Ακόμα πάντως και να ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

Επιθυμία άλλωστε της κυβέρνησης, όπως έχουν πει ουκ ολίγες φορές στελέχη της είναι όταν υπάρξει άνοιγμα μίας κατηγορίας να είναι πλέον οριστικό και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι επίσημο για κανέναν τομέα και οι τελικές αποφάσεις, ως προς τις πρώτες κινήσεις «χαλάρωσης» θα ληφθούν μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται σε πρώτη φάση και τα οποία έχει καταγράψει το Newsbomb.gr, είναι τα ακόλουθα:

– Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ, από 7 που ισχύει μέχρι τώρα.

– Τέλος στην απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως είχε προκύψει από την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.

– Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

- Στόχος που έχει τεθεί για το λιανεμπόριο είναι η 29η Μαρτίου, με την προϋπόθεση να καταγραφεί μια επιπεδοποίηση της πανδημίας.

- Τα σχολεία και η εστίαση πάνε παραπίσω και προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca - Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ - Όποιος έχει ραντεβού να πάει