ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τακτική «μαστίγιο και καρότο» εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Το «γάντι» στον Μητσοτάκη πετάει ο Τσίπρας

Τακτική «μαστίγιο και καρότο» εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Το «γάντι» στον Μητσοτάκη πετάει ο Τσίπρας
ΙΝΤΙΜΕ

Να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση και παράλληλα να δείξει στην κοινωνία ότι και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας διαθέτει και την κοινωνικοπολιτική ένταση επιθυμεί να εκτονώσει, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τη δημόσια πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για την επιβολή ενός μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβερνητική πλευρά και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πετάει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε και το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χτύπησε τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αλλάξει την -αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος- στρατηγική της συναίνεσης που ακολούθησε την άνοιξη του 2020. Ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπολιτευτικής του ρητορικής και σταδιακά ξεκίνησε να καταθέτει προτάσεις τόσο για την πανδημία, όσο και για την οικονομία, οι οποίες και έβρισκαν απήχηση στις κοινωνικές ομάδες που αυτές απευθύνονταν.

Με την πανδημία να μην υποχωρεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην τακτική των υψηλών τόνων, καταθέτοντας ένα ολόκληρο πλαίσιο θέσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη καταπολέμηση του ιού, η στήριξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, η συνταγογράφηση των τεστ και η διεξαγωγή ελέγχων σε μαζικούς χώρους.

Κατά τα λεγόμενα των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, οι δικές τους θέσεις, όπως και αυτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν ακούστηκαν. Αντίθετα, λένε, λοιδορήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας, για παράδειγμα, τη δήλωση του Στέλιου Πέτσα, που είχε υποστηρίξει ότι αν η κυβέρνηση άνοιγε σωρηδόν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είχαν πεταχτεί δεκάδες εκατομμύρια.

Τα ίδια πρόσωπα, συμπληρώνουν ότι στη συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά από αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, που ως αποτέλεσμα είχαν να ξεκινήσουν κοινωνικές διαμαρτυρίες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από την κυβερνητική πλευρά με σκληρή καταστολή, γεγονός που πυροδότησε την κοινωνική ένταση, την οποία βιώνουμε σήμερα, αλλά και η παραβίαση των μέτρων από κυβερνητικά στελέχη. Για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για τις διαμαρτυρίες των πολιτών, ευθύνεται η κυβέρνηση και μόνο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Όμως, παρά τις άσχημες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε χθες ότι και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας επιθυμεί, αλλά και βοηθήσει να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα. Έτσι, κατέθεσε την πρόταση για το μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Με την κυβέρνηση να μην φέρνει αμφιλεγόμενα νομοσχέδια όσο διαρκεί το τρίτο κύμα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα καταλαγιάσει και η κοινωνική ένταση. Επιπροσθέτως, υποστηρίζουν ότι θα δοθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, ένα μήνυμα πως η πανδημία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία και τους πολίτες, από κοινού.

Η συγκεκριμένη κίνηση καλής θελήσεως στην οποία προχώρησε ο Αλ.Τσίπρας, δεν ήταν η πρώτη. Όπως μας θύμισαν οι συνεργάτες του, είχε καταθέσει ξανά την πρόταση αυτή πέρσι το φθινόπωρο, αλλά τότε δεν είχε εισακουστεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση το μορατόριουμ δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν την κριτική προς την κυβέρνηση. Άλλωστε, υποστηρίζουν ότι μόνο με την έντονη πίεση από την πλευρά τους υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν δίνουν κανένα συγχωροχάρτι στον πρωθυπουργό για την διαχείριση του προηγούμενου διαστήματος, τονίζοντας ότι έχει «εγκληματικές» ευθύνες για ότι έχει συμβεί στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.