ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θέσεις μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο οι χειρισμοί της κυβέρνησης για ΜΕΘ και self tests

Σε θέσεις μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο οι χειρισμοί της κυβέρνησης για ΜΕΘ και self tests

Από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως η μοναδική εταιρία στην Ευρώπη που έχει πάρει έγκριση για self test, είναι η Siemens

Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης επανάστασης του 1821, όπως ήταν απολύτως λογικό, μονοπώλησε την επικαιρότητα. Η άτυπη πολιτική «εκεχειρία» λόγο της ημέρας ανήκει πλέον στο παρελθόν και στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση προς την κυβέρνηση, με αιχμή την πανδημία.

Τα όσα δήλωσε προχθές ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υποστήριξε ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι ακόμα καλή και πως δεν συντρέχει λόγος για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, αφού εντός 24 ωρών τα περιστατικά που χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ εξυπηρετούνται, δεν σκοπεύουν να τα ξεχάσουν εύκολα στην Κουμουνδούρου. Αντίθετα, πάνω σε αυτή, αλλά και σε άλλες παρόμοιες τοποθετήσεις, σκοπεύουν να «χτίσουν» την αντιπολιτευτική ατζέντα των επόμενων ημερών.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης και πως αυτές οι «κυνικές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- δηλώσεις, είναι δείγμα του πανικού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με κάποιες παλιότερες τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως εκείνη του Στέλιου Πέτσα για τα «δεκάδες πεταμένα εκατομμύρια» σε περίπτωση που είχαν ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν φτιάξει πολλές ΜΕΘ, αποτελούν τον κυβερνητικό οδικό χάρτη, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Αυτόν περιέγραψε, εν ολίγοις, με παρέμβαση του το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν υπήρξαν ενιαία πρωτόκολλα για την υποδοχή των τουριστών, δεν ενίσχυσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν φρόντισε να υπάρχουν εγγυήσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχει χαθεί σήμερα ο έλεγχος».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, η συνταγογράφηση των τεστ και η διεξαγωγή μαζικών και στοχευμένων ελέγχων, με ευθύνη του ΕΟΔΥΥ. Επί της ουσίας, η Κουμουνδούρου αμφισβητεί ανοιχτά την εξαγγελία του Άκη Σκέρτσου για τη διανομή ενός rapid test σε κάθε πολίτη, από τα φαρμακεία. «Είναι ντροπή για την κυβέρνηση να μετατρέπει τη διενέργεια των τεστ σε ζήτημα ατομικής ευθύνης», δήλωσε, προχθές, στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα», ο Νάσος Ηλιόπουλος, θέτοντας ορισμένα ερωτήματα: «Τι θα συμβεί αν ένας πολίτης κάνει το τεστ σε ένα φαρμακείο και βγει θετικός; Τι θα σημαίνει για την ασφάλεια των πολιτών και των εργαζόμενων στο φαρμακείο; Και πόσο εύκολο είναι για έναν εργαζόμενο, που θα ξέρει ότι αν βγει θετικός και μπει σε καραντίνα θα δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, να δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ;».

Αυτά τα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μοναδικό «λάθος» σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως η μοναδική εταιρία στην Ευρώπη που έχει πάρει έγκριση για self test, είναι η Siemens. Μάλιστα, αναφέρουν ότι «συμπτωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκρισή τους στη Γερμανία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για προμήθεια 10 εκατ. τεστ».

Η Κουμουνδούρου αφήνει σαφείς αιχμές για αυτή την επιλογή της κυβέρνησης, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα «τηλεφωνικά κέντρα» στα «δωρεάν self test» μία πανδημία δρόμος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.