ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει την επόμενη μέρα – Εδώ και τώρα στήριξη επιχειρήσεων/εργαζόμενων

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει την επόμενη μέρα – Εδώ και τώρα στήριξη επιχειρήσεων/εργαζόμενων
In Τime

Στην κατάθεση προτάσεων που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν μέχρι το «άνοιγμα» της οικονομίας, αλλά και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα, εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει από την κυβέρνηση «τολμηρά» μέτρα στήριξης εμπόρων, αυτοαποσχολούμενων, επιχειρηματιών της εστίασης και φυσικά, τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των εργαζόμενων.

Η σφοδρότητα με την οποία χτυπάει τη χώρα μας το τρίτο κύμα της πανδημίας, οδηγεί από αναβολή σε αναβολή την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Επίσης, αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει σταδιακά την οικονομία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει ομαλά ή ότι είναι απίθανή μία νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα είναι ικανή να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα, δηλαδή έναν νέο σκληρό λοκ ντάουν.

Με δεδομένο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις είναι κλειστές εδώ και σχεδόν έξι μήνες, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εκπρόσωποι των πληττόμενων από την πανδημία κλάδων, που θεωρούν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός «τσουνάμι» λουκέτων στην αγορά, που θα κάνει τη διετία 2011-2012 να μοιάζει με «απάνεμο λιμανάκι». Κρούουν, μάλιστα, καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας ότι, πλέον, τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά.

Επίσης, δυσοίωνα μηνύματα φτάνουν και από το πεδίο του τουρισμού, καθώς οι πληροφορίες που έρχονται στην Κουμουνδούρου από πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» επιδημιολογικά, αναφέρουν ότι αρκετοί επιχειρηματίες -κατά βάση ξενοδόχοι- δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να δηλώνουν απροθυμία να ανοίξουν τις μονάδες τους για μόλις τρεις μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους αυτά τα άσχημα, αλλά -δυστυχώς- ρεαλιστικά σενάρια, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από την κυβέρνηση να λάβει μια σειρά από γενναία μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος γύρος καταστροφής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και του κόσμου της εργασίας.

Όπως λένε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η λήψη γενναίων μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων δεν είναι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένη, αλλά και οικονομικά ορθολογική επιλογή γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε την ύφεση, να αποφύγουμε τα χιλιάδες λουκέτα και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που είναι μπροστά μας και εν τέλει μόνο έτσι θα επιστρέψουμε πιο γρήγορα σε φάση ανάκαμψης.

Το πρώτο που ζητάνε να θεσμοθετηθεί από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, είναι να/ αντικατασταθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, που όπως αναφέρουν δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα δάνειο- με τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες. Όπως δηλώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, δεν έχει νόημα να φορτώνεις κι άλλο το ιδιωτικό χρέος, το οποίο βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Και εκεί βρίσκεται κατά την Κουμουνδούρου, η όποια πιθανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύτηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας. Όπως υποστηρίζουν, χρειάζεται η εφαρμογή ενός σχήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είχε πετύχει η δική τους κυβέρνηση για τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εν μέσω, μάλιστα, σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βρίσκεται στα «σκαριά» εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών. Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να μετουσιώσει σε πράξη όλη αυτή την επιχείρηση προσέγγισης της μεσαίας τάξης που επιχειρεί εδώ και μήνες, με μία ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση.

Την ίδια στιγμή, παράλληλα με την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η Κουμουνδούρου ζητάει και μέτρα στήριξης των εργαζόμενων. Κατά την άποψη τους, η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία όπως κάνει εδώ η κυβέρνηση με το επίδομα που δίνει σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν σε αναστολή. Ζητούν, επίσης, την εφαρμογή ενός ιδιαίτερου πλαισίου προστασίας όλων όσων εργάζονται στον επισιτισμό και τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως είπαμε και παραπάνω και η φετινή χρονιά προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη για την βαριά «βιομηχανία» της χώρας μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.