ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέτει σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό - Τα εργασιακά «μητέρα» των μαχών

Ο Τσίπρας θέτει σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό - Τα εργασιακά «μητέρα» των μαχών
ΙΝΤΙΜΕ

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προειδοποίησε τα στελέχη του ότι «η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, κεντρικοί άξονες αυτής της «αλλαγής» αποτελούν το πρόγραμμα για το «Νέο ΕΣΥ», οι θέσεις για τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιό για τη προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού, καθώς όπως υπογράμμισε «έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία».

Όσον αφορά την πολιτική στην οποία βρίσκεται η χώρα, τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, ενώ επανέλαβε ότι η ασφυκτική κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο ΕΣΥ επειδή η κυβέρνηση «ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας». Η παραπάνω διαπίστωση, όπως ήταν φυσικό, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο να σημάνει συναγερμό στο κομματικό επιτελείο. «Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από όλους να είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στα θέματα Δημοκρατίας, λέγοντας πως «η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση -όπως πρόσφατα είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής- και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, «τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».

Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι «είναι θεσμική μας υποχρέωση να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε τόσο για την λειτουργία του κοινοβουλίου όσο και για την διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει κάτι που μας επιβάλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και τη προσφυγή στην δικαιοσύνη».

Όπως ήταν αναμενόμενο, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της εισήγησης του στο Ταμείο Ανάκαμψης και τις αντιδραστικές -όπως τις χαρακτήρισε- επιλογές στα εργασιακά, αναφέροντας πως επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων, αποτελεί τη «μητέρα των μαχών».

«Η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τα εργασιακά θα αποτελέσουν την "μητέρα των μαχών" για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων, τονίζοντας πως «Το γεγονός ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πανελλαδικά την εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών, μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους "ψηφιακού άλματος" δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μακρινίτσα: «Ραγίζει» καρδιές η μητέρα των δύο αδερφών που δολοφονήθηκαν - «Σήμερα έχουμε γάμο»