ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Τσίπρα υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca - Να σταματήσουμε να στοχοποιούμε τους νέους

Αλέξης Τσίπρας συνέντευξη
INTIME

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού με όλα τα διαθεσιμα εμβόλια έστειλε ο Αλέξης Τσιπρας - Στήριξη στον Δημήτρη Τζανακόπουλο - Τι είπε για τη διαχείριση της πανδημίας - Γιατί είπε «ανέμελο» τον Μητσοτάκη

Απόλυτη στήριξη με τρόπο σαφή, ρητό και κατηγορηματικό προσέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο για τις «εκκαθαρίσεις» στο δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παππαδάκη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφερε πλήρη κάλυψη στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση, καθώς πέταξε το γάντι στη σημερινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επίορκων δημοσίων λειτουργών.

«Υπήρξε προσπάθεια διαστρέβλωσης των όσων είπε. Μία προπαγάνδα που ούτε οι ίδιοι που τη χρησιμοποιούν δεν την πιστεύουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

To δεύτερο μέρος της συνέντευξης Τσίπρα

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα

«Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα πολιτική ταυτότητας, που να μην γνωρίζει ότι υπάρχουν εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας στο κράτος», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα και ως παραδείγματα περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών που σχετίζονται με τη μαφία, αλλά και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που έχουν εμφανιστεί κατά το παρελθόν.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στη κυβέρνηση να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας το «ξήλωμα» αυτών των θυλάκων ανομίας από τη κρατική μηχανή, δηλώνοντας έτοιμος να προσφέρει χείρα βοηθείας προς αυτή τη κατεύθυνση.

«Λάθη κάναμε και εμείς. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια αυτονόητα; Δεν μπορεί να βάζεις τον διευθυντή του γραφείου σου υπεύθυνο της ΕΡΤ; κατέθεσα πρόταση για την επιτροπή θεσμών και αρνήθηκε. Η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας είναι ασθενής και πρέπει να βρούμε τρόπους να λύσουμε τα προβλήματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανέμελος πρωθυπουργός»

Για ακόμα μία φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός προς τη κυβέρνηση, ως προς τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Χαρακτήρισε «προβληματικό ως επικίνδυνο» το γεγονός ότι κανένας υπουργός δεν έχει βγει να πει ότι «δεν πάμε καλά», καταλήγοντας έτσι στη διαπίστωση ότι όντως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη στο συγκεκριμένο μέτωπο.

«Το πρώτο 6μηνο είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο έχουμε 10.000. Και όλα αυτά, με το μεγαλύτερο lockdown. Προφανώς κάτι δεν πήγε καλά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η χώρα μας, τις τελευταίες 50 ημέρες είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο, όντας πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από τις ΗΠΑ.

«Και έχουμε αυτή τη διαρκή, μακάβρια σύγκριση των υπουργών της κυβέρνησης με τις άλλες χώρες, που μας λένε κοιτάχτε πόσοι λίγοι πέθαναν εδώ και πανηγυρίζουν», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ήταν ιδιαίτερα επιθετικός για τα όσα αντιφατικά συνέβησαν το τελευταίο 6μηνο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έκλεισε με 800 κρούσματα και 20 νεκρούς την ημέρα και ξανανοίγει με 3.000 κρούσματα και 100 νεκρούς.

«Η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο και στρατηγική. Μέσα σε όλο το λοκντάουν είχε ανοικτές τις εστίες υπερμετάδοσης, τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς, τα σχολεία, τους μεγάλους χώρους δουλειάς», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι η ανεμελιά ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του κ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ο πρωθυπουργός έσπειρε χιλιάδες τουρίστες πέρσι το καλοκαίρι και θέρισε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα υπέρ εμβολιασμού

Παράλληλα, φρόντισε να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, με όλα τα εμβόλια, ανεξάρτητα από την εταιρία παραγωγής.

Το μήνυμα αφορούσε κυρίως εκείνους που θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει πως οι πολίτες θα πρέπει να το κάνουν ανεπιφύλακτα, παρά τη συζήτηση περί των παρενεργειών του εμβολίου, αφήνοντας παράλληλα και σαφείς αιχμές περί «σύγκρουσης συμφερόντων» μεταξύ των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.

«Ας σταματήσουμε να στοποιούμε μία γενιά. Είναι μία γενιά που θα περάσει δύσκολα», ανέφερε για τους «30άρηδες», οι οποίοι σπεύδουν να εμβολιαστούν μαζικά, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να ανοίξουμε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση και όχι οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως «τους επιστήμονες τους έχει αμφισβητήσει ο τρόπος με τον οποίο τους έχει εργαλειοποιήσει η κυβέρνηση».

«Γιατί θεσπίστηκε το ακαταδίωκτο για τους επιστήμονες; Αφού είναι γνωμοδοτική η θέση τους. Γιατί έπρεπε να προστατευθούν τα πολιτικά στελέχη της επιτροπής», είπε για την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που παρέχει ακαταδίωκτο στα μέλη των επιστημονικών επιτροπών.

«Βγαίνει ο Πρωθυπουργός και λέει θα ανοίξει σε 15 μέρες. Πού τα ήξερε τα δεδομένα; Πρόσχημα είναι η Επιτροπή. Καμία επιτροπή δεν του είπε».

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι πρέπει η χώρα να ανοίξει έπειτα από το μεγαλύτερο και σκληρότερο σε διάρκεια lockdown. «Έχουμε από τον Νοέμβριο μονίμως κλειστά τα πάντα. Γιατί δεν ήταν ανοιχτή η εστίαση έξω; Γιατί έπρεπε να στείλω sms για να πάω τον σκύλο βόλτα. Γιατί η κυβέρνηση έχει επενδύσει στον αυταρχισμό». «

«Πρέπει να ανοίξουμε, δεν πάει άλλο. Αποτύχαμε. Όλη η Ευρώπη απέτυχε με αυτό το μοντέλο του ακορντεόν. Δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία», τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τη κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ζούμε μία τραγωδία δίχως τέλος αλλά να μη συνηθίσουμε σε αυτή την κατάσταση: στην απώλεια ζωής. Να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που δίνουν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση», σημείωσε, επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «οι της επιτροπής πήραν ακαταδίωκτο. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δεν έχουν».

Μην πάει χαμένη η ευκαιρία στην οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο για «μεγάλες δυνατότητες», τις μεγαλύτερες που είχε ποτέ κυβέρνηση από την ημέρα που μπήκαμε στο ευρώ «και δεν πρέπει να τις χαραμίσει σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και όσες έχουν δυνατότητα δανεισμού και να αφήσει απέξω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», όπως είπε.

Υπενθύμισε ότι η δική του κυβέρνηση άφησε 37 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία, συμπληρώνοντας ότι εκτός από αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακόμα 70 δις να διαχειριστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ έχει ακόμα και την δυνατότητα να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, αλλά και να προχωρήσει σε επεκτατικές οικονομικές πολιτικές, από τη στιγμή που έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Συντάξεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. «Παραλάβαμε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, αφήσαμε 100.000 και σήμερα είναι πάνω από 350.000».

Εξήγησε πως αυτή η χαοτική κατάσταση έχει προκληθεί επειδή η νυν κυβέρνηση απέλυσε 700 επιστήμονες που έκαναν αυτή τη δουλειά στον ΕΦΚΑ. «Και τώρα επιβάλει το «γρηγορόσημο» στους δικηγόρους για να βγει η σύνταξη νωρίτερα», είπε για την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει ιδιώτες στο σύστημα απονομής συντάξεων.

Παιδεία

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην εφαρμοστεί φέτος το νέο εισαγωγικό σύστημα για τα ΑΕΙ. Όπως σημείωσε, θα μείνουν έξω 25.000 παιδιά, εν μέσω πανδημίας, καθώς άλλαξε μέσα στη χρονιά το σύστημα διεξαγωγής των πανελλαδικών. «Έγινε μόνο και μόνο γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί πελατεία για τα κολλέγια», προσέθεσε με νόημα, επιχειρώντας να πείσει πως το υπουργείο Παιδείας ήθελε μόνο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι να αναβαθμίσει τα πανεπιστήμια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα από την κατάργηση του SMS στο 13033 – Κρίσιμη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας