ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσέγγιση Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου

Προσέγγιση Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου

Η πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα, που κατέθεσε δίκην μανιφέστου η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αποτελεί γέφυρα συνεννόησης και συμπόρευσης με τον κ. Βενιζέλο.

Η κ. Διαμαντοπούλου θέλει αυτή η συμπόρευση να συνδέεται με την αποδοχή από τον κ. Βενιζέλο των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα και εικάζεται ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση ήταν αντικείμενο συμφωνίας των δύο πλευρών.

Η Υπουργός Παιδείας βρισκόταν σε πολιτικό αδιέξοδο αφού η ομάδα των 3 έχει διαλυθεί εδώ και πολύ καιρό ενώ και ο κ. Α. Λοβέρδος έχει κατοχυρώσει το ρόλο του Νο 2, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου. Με δεδομένο ότι δεν διέθετε κομματικές δυνάμεις αλλά και σοβαρά ερείσματα στην Κ.Ο για να αποτελέσει μία τρίτη εναλλακτική υποψηφιότητα είχε να επιλέξει δύο δρόμους.

Ο ένας ήταν η συμπόρευσή της με τον κ. Βενιζέλο, με την ίδια όμως να επιδιώκει να κατοχυρώσει διακριτό ρόλο ως κορυφαίο στέλεχος.

Ο άλλος ήταν να μην είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές και να παραμείνει μία ''χρυσή εφεδρεία'' για το ΠΑΣΟΚ.

Το τελευταίο κρίθηκε παρακινδυνευμένο αφού μπορούσε να εξελιχθεί σε οριστική αποστρατεία σε περίπτωση μάλιστα που οι επόμενες εκλογές γίνονταν μετά από 4 χρόνια.

Η κ. Διαμαντοπούλου πείστηκε τελικά να αναζητήσει ένα modus vivendi με τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να μην μείνει εκτός νυμφώνος.

Μετά την δημοσιοποίηση του μανιφέστου της, υπήρξε, και μάλιστα πολύ γρήγορα, θετική ανταπόκριση για το περιεχόμενό του από τον κ. Βενιζέλο και τις επόμενες μέρες, πιθανώς το Σαββατοκύριακο, θα επισημοποιηθεί η στήριξή της στην υποψηφιότητα Βενιζέλου. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι με ποιό τρόπο θα βρίσκεται στην επόμενη βουλή η κ. Διαμαντοπούλου αφού η εκλογή της στην Α' Αθηνών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Παραμένει άγνωστο αν τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, θέση για την οποία υπάρχουν πολλοί μνηστήρες (Κακλαμάνης, Ρέππας, Παπαιωάννου) αν και είναι απίθανο να έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο ο κ. Βενιζέλος.

Αυτό που είναι βέβαιο όμως, είναι ότι δεν ισχύουν οι φήμες και τα δημοσιεύματα για συνεργασία της κ. Διαμαντοπούλου με τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη αφού στο κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς η Υπουργός Παιδείας έχει ένα και μοναδικό υποστηρικτή τον κ. Ν. Μπίστη που όμως δεν έχει δυνατότητες μεγάλης παρέμβασης. Επιπρόσθετα ο κ. Κουβέλης είναι εξαιρετικά αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν συνδεθεί με μνημονιακές πολιτικές. Κάτι τέτοιο άλλωστε, φοβάται ότι θα στοίχιζε, δημοσκοπικά, στο κόμμα του.