ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: Έλεγχος του εργοδότη μέσω της ψηφιακής κάρτας - Βαριά πρόστιμα

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης
ΙΝΤΙΜΕ

Το εργασιακό νομοσχέδιο παρουσιάζει αυτή την ώρα ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε «επανάσταση» την θέσπιση ψηφιακής κάρτας με την οποία θα ελέγχεται ο εργοδότης και το ζήτημα των υπερωριών.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η σημαντικότερη αλλαγή του νομοσχεδίου, καθώς κάθε εργαζόμενος θα μπορεί και από το κινητό του τηλέφωνο να καταγράφει πότε πάει στη δουλειά του, πότε φεύγει, πόσες ώρες δούλεψε υπερωριακά».

Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα μπορεί να συνδέει το υπουργείο Εργασίας με το κινητό ή τον υπολογιστή του κάθε εργαζόμενου, ώστε να φαίνονται οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης και να διαπιστώνονται οι επιπλέον ώρες που δούλεψε ο καθένας.

Το μέτρο θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τις μεγάλες βιομηχανίες και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν εφαρμόζει την ψηφιακή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ η συνεχιζόμενη παράβαση του μέτρου θα οδηγεί σε προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στους λόγους κατάθεσης του νομοσχεδίου για την '»προστασία της εργασίας'», ο υπουργός. Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως αρχικά είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, επεσήμανε. Υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Για παράδειγμα, η τηλεργασία μπήκε δυναμικά στον εργασιακό βίο, λόγω πανδημίας. Επίσης, υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε πως υπάρχει διαφορετικό «καθεστώς'» στις υπερωρίες στη βιομηχανία σε σχέση με τις υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία ορισμένων κλάδων τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νομοσχέδιο διέπεται από τρεις αρχές:

1. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους «στα κεραμίδια».

2. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να έρχεται με τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα οφέλη της ανάπτυξης.

3. Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σοκάρει το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης - Η αιτία θανάτου της 20χρονης