ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Αυξάνονται οι «ανάσες» Ελευθερίας, «καλπάζει» το πρόγραμμα εμβολιασμού- Έκκληση για σύνεση

Κικίλιας: Αυξάνονται οι «ανάσες» Ελευθερίας, «καλπάζει» το πρόγραμμα εμβολιασμού- Έκκληση για σύνεση

'Αρση Lockdown: Τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. Τι είπε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ΕΕ όσον αφορά στο ποσοστό των πολιτών, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στα σημερινά 2.489 νέα κρούσματα και τις μολύνσεις που καταγράφηκαν στη χώρα αναφέρθηκε ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την έναρξη της επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη 12/05.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε ακόμη στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, σημειώνοντας πως «σήμερα αλλά και κάθε μέρα τιμάμε τους ανθρώπους μας που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά το μεγάλο αγώνα για τη ζωή. Όλους αυτούς που σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει να πετύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας. Τους ευχαριστούμε και τους τιμούμε».

Με απόφασή του υπουργού Υγείας και μετά από 6 μήνες προχωράμε από αύριο στην άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, με ευθύνη των Μονάδων Υγείας, θα οργανωθεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία της κάθε υγειονομικής μονάδας.

Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν γίνει 4.000.000 εμβολιασμοί

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ανέφερε, ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 106.000 εμβολιασμούς. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.915.568 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας, σήμερα, θα έχουν γίνει 4.000.000 εμβολιασμοί.

Όπως είπε στη συνέχεια, 2,6 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και 1,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ οι πολίτες είναι κατά 97% συνεπείς στα ραντεβού τους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην επιχείρηση Ελευθερία, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Νοέμβριο, δηλώνοντας υπερήφανος για την 4η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ που καταλαμβάνει η χώρα μας όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών. «Η Ελλάδα είναι στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά στο ποσοστό των πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και τα 19 νησιά που θα ενισχυθούν με κινητά συνεργεία εμβολιασμού και από εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να επιτευχθεί ως τα τέλη Ιουνίου ο εμβολιασμός των περισσότερων 700.000 κατοίκων, άνω των 18 ετών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά. Πρόκειται για τα εξής νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Σε ακόμη 36 νησιά ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Πρόκειται για τα εξής νησιά: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.489 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 70 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 707 οι διασωληνωμένοι