ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι στα αναδρομικά των «εθνοπατέρων»

Όχι στα αναδρομικά των «εθνοπατέρων»

Ηχηρό όχι στους «εθνοπατέρες μας» που διεκδικούν αναδρομικές διαφορές αποδοχών και μάλιστα με το νόμιμο τόκο είπαν οι δικαστές κρίνοντας ότι δεν τις δικαιούνται.

Με απόφαση του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, (σ.σ είναι η πρώτη που εκδίδεται) απέρριψε την πρώτη προσφυγή πρώην βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος διεκδικούσε από το ελληνικό δημόσιο 401.152,82 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής μόνο 43 από τους 150 και πλέον βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές παραιτήθηκαν από τις αξιώσεις τους για καταβολή αναδρομικών, μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών (2003-2007).

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με την με την υπ΄ αριθμ. 13/2012 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «η καταβαλλόμενη στους βουλευτές κατά μήνα αποζημίωση δεν έχει τα εννοιολογικά στοιχεία του μισθού, που αποτελεί χρηματική κατά κανόνα αντιπαροχή, καταβαλλόμενη στον εργαζόμενο για ορισμένη εργασία από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που οφείλεται από την παροχή της, αλλά αποβλέπει στην κάλυψη των οικονομικών συνεπειών από την απομάκρυνση του βουλευτή από τον επαγγελματικό και βιοποριστικό γενικά έργο του και την αποκλειστική του απασχόληση με το λειτούργημά του».

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια απόφαση η εφάπαξ έκτακτη παροχή που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί (2003-2007) είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το μισθολόγιο των δικαστών, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης. Την έκτακτη αυτή παροχή την έλαβαν, διευκρινίζεται την απόφαση- επειδή υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας στα δικαστήρια και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λόγω της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άδειες παραμονής, παραβατικές συμπεριφορές, κ.λπ.), αλλά και τις επίσπευσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με βάση τα παραπάνω το δικαστήριο έκρινε ότι η επέκταση της επίμαχης παροχής στους βουλευτές «συνιστά ανεπίτρεπτη άσκηση νομοθετικού έργου» καθώς ο νομοθέτης είχε την πρόθεση να αναγνωριστούν οι απολαβές αυτές προς τους δικαστικούς για συγκεκριμένους λόγους, ενώ κατά δεύτερον «είχε την πρόθεση να αποκλείσει άλλες κατηγορίες λειτουργών, οι αποδοχές των οποίων συναρτώνται με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού».

Πόσα διεκδικούν

Σημειώνεται ότι, κατά μέσο όρο ο κάθε βουλευτής που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικεί 250.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, καθώς τα χρηματικά ποσά κυμαίνονται ανάλογα με το πόσες αγωγές έχει καταθέσει ο κάθε βουλευτής και με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής.

Στις αγωγές τους οι βουλευτές επικαλούνται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες. Παράλληλα, ο κάθε βουλευτής διεκδικεί και αποζημίωση 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από την μη αναπροσαρμογή των αποδοχών του.

Ποιοι παραιτήθηκαν

Πάντως, όπως σημείωναν νομικοί κύκλοι η προειδοποίηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, μέσω του Γιάννη Μιχελάκη, ότι κανένας δεν θα συμπεριληφθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ εάν δεν προχωρήσει προηγουμένως στις νομικές εκείνες διαδικασίες με τις οποίες θα παραιτείται επίσημα και οριστικά από τη διεκδίκηση αναδρομικών, δεν φαίνεται να...πτόησε αρκετούς.

Και αυτό διότι από τη μισή Βουλή παραιτήθηκαν μέχρι στιγμής από τις αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο μόνο οι 43., εκ των οποίων οι 17 ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και οι 24 στο χώρο της ΝΔ.

Ειδικότερα, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν οι: Λεων. Τζανής, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Γεωργ. Κατηφόρης, Μαρία Ματσούκα (ευρωβουλευτής), Αλ. Βούλγαρης, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, Ελισάβετ Παπαζώη, Γεωργ. Δρυς, Στεφ. Μανίκας, Αλεξ. Μπαλτάς, Δημ. Κουλουριάνος, Γ. Κίρκος, Γ. Πασχαλίδης, Εμμ. Μαστοράκης (ευρωβουλευτής) και Χρ. Θεοδώρου.

Από τη ΝΔ παραιτήθηκαν: οι Μιχ. Λιάπης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Γεωργ. Μουτζουρίδης, Γεωργ. Κωνσταντόπουλος, Θεοδ. Σολδάτος, Αποστ. Σταύρου, Κων. Τσιπλάκης, Αθαν. Βαρίνος, Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεωργ. Καλατζής, Αντ. Φούσας, Ζωή Μακρή, Χρυσή Καρύδη, Π. Αλιβιζάτος, Ξενοφ. Βεργίνης, Σταυρ. Παπαδόπουλος, Γιαν. Μανώλης, Βασ. Κορκολόπουλος, Αναστ. Λιάσκος, Μιχ. Μπεκίρης, Αθηνά Κόρκα –Κώνστα, Αντ. Μπέζας, Σταυρ. Κελέτσης και Δημ. Γαλαμάτης.

Από το ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (1996 έως 2004 ήταν στο ΠΑΣΟΚ και από το 2009 στο ΛΑΟΣ), ενώ από το ΔΗΚΚΙ ο ευρωβουλευτής Εμμ. Μπακόπουλος, όπως και η χήρα και κόρη του Παν. Κοτσώνη (Συνασπισμός και ΚΚΕ).

Ωστόσο δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές να έχουν καταθέσει παραιτήσεις και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.