ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «καμπανάκια» Μητσοτάκη, η μετάλλαξη «Δ» και οι ανησυχητικές δηλώσεις Σύψα

Σύσκεψη για τη μετάλλαξη «Δέλτα»
Σύσκεψη για τη μετάλλαξη «Δέλτα»
Intime/ΓτΠ-Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Nέο μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών, με αντικείμενο την πορεία των εμβολιασμών.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται κ. Μητσοτάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας ότι ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων.

«Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε ο πρωθυπουργός:

«Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας. Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας». Ο ίδιος ανακοίνωσε τη δημιουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ σε άλλη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό τέθηκε επί τάπητος το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Προβληματισμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός λόγω της αυξητικής τάσης που εμφανίζουν τα κρούσματα και της μείωσης του ρυθμού των εμβολιασμών. Αυτός είναι ο λόγος που τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός για να αποφευχθούν νέα περιοριστικά μέτρα. Με δεδομένο μάλιστα πως η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown, το οποίο έτσι κι αλλιώς αποκλείουν στο κυβερνητικό επιτελείο, εντείνεται η προσπάθεια να πειστούν οι επιφυλακτικοί και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σύψας: Δεν αποκλείονται νέα οριζόντια μέτρα

Πάντως αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα και μέλους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο οποίος εκτίμησε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είπε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Ακόμα, ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται νέα οριζόντια μέτρα και πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες.

Ειδικότερα, όπως είπε στο Open: «Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη».

Πελώνη: Ανοιχτό να επανέλθουν οι μάσκες έξω

Στο θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το συγκεκριμένο μέτρο. «Δεν έχουμε απαλλαγεί από τη χρήση μάσκας, παρά μόνο στους εξωτερικούς χώρους, όπου κι εκεί χρησιμοποιείται όταν υπάρχει συνωστισμός" ανέφερε και συμπλήρωσε "όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στην ίδια πτέρυγα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο παπάς με το βιτριόλι και ο «Artfreak»