ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει στις δηλώσεις Ερντογάν

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει στις δηλώσεις Ερντογάν
AP Images

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως οφείλει η Ελλάδα να συντονιστεί με την Κύπρο για να δοθεί λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ ζητά την καταγγελία της παραβατικής συμπεριφοράς των Τούρκων.

Για ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα ακραίο εθνικιστικό παραλήρημα προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή τη φορά, μάλιστα, το έκανε από τα Κατεχόμενα μιλώντας για «απελευθερωτές της Κύπρου» και για «έπος του 1974» αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του «Αττίλα». Επίσημη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει για την ώρα, ωστόσο, στην Κύπρο βρίσκονται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προχωρήσει σε ενέργειες συντονισμού με την Κύπρο έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή. Μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε "αναστρεψιμότητα αποφάσεων" και δήθεν εγγυήσεις για "ήρεμα καλοκαίρια».

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις σχεδιαζόμενες προκλητικά έκνομες ενέργειες του Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο. Παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική κατευνασμού και υποχωρήσεων δεν αποθαρρύνει την Τουρκία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά. Επιβάλλεται η επανεκκίνηση της διαδικασίας επίτευξης βιώσιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ)», τονίζει από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζοντας πως «Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και να στηρίξει ενεργά την προσπάθεια για ανεύρεση λύσης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: Σπαρακτικές εικόνες από την κηδεία της Γαρυφαλλιάς - Συγκλονίζει ο επικήδειος φίλης της