ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανοίγει της πύλες του – Αφιέρωμα του Newsbomb.gr

Το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανοίγει της πύλες του – Αφιέρωμα του Newsbomb.gr
INTIME NEWS

Από το 1975 μέχρι και τις ημέρες μας, έχουν συμβεί κοσμοϊστορικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ανάμεσα σε αυτά τα χρόνια, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ εξακολουθεί να παραμένει το μαζικότερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός κάθε σεζόν και φέτος θα ανοίξει τις πύλες του για 47η χρονιά στις 23-24-25 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Θα να υποδεχθεί τους χιλιάδες ανθρώπους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό» και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εν μέσω πανδημίας.

Όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, η νεολαία του ΚΚΕ μετρούσε μόλις 7 χρόνια ζωής, εκ των οποίων τα 6 μέσα σε συνθήκες σκληρής παρανομίας, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Οι εκατοντάδες νέοι και νέες που έστησαν με τα χέρια τους το πρώτο νόμιμο ραντεβού της ΚΝΕ με τη νεολαία της χώρας στο γήπεδο του Ζωγράφου, δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν εκείνες τις ημέρες ότι τόσα χρόνια μετά, το Φεστιβάλ θα συνέχιζε να γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες Αθηναίους.

Υπό το πρίσμα της διαχρονικότητας, η ιστορία της ΚΝΕ ξετυλίγεται μέσα από τα Φεστιβάλ της. Από αυτά πέρασε η αφρόκρεμα των ελληνικών τεχνών, αφού το τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοϊζος, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος και εκατοντάδες άλλοι καλλιτέχνες. Παράλληλα, στα Φεστιβάλ ξεδιπλώθηκε η εσωκομματική κρίση της περιόδου 1989-1991, αλλά και η πορεία προς την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ. Τα γεγονότα αυτά μαρτυρούν ότι το ετήσιο αυτό γεγονός είναι ένας πραγματικά «ζωντανός» οργανισμός, έχοντας μεγάλη σημασία για το ΚΚΕ.

Με τον Ρίτσο

Ένα από τα Φεστιβάλ που θυμούνται έντονα οι μεγαλύτεροι, είναι το 3ο, που πραγματοποιήθηκε το 1977 στο Άλσος Περιστερίου. Όχι μόνο γιατί ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα «Τα παιδιά της ΚΝΕ», αλλά και γιατί δόθηκε πραγματική μάχη με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο χώρο. «Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι και θα γίνει γιατί είναι απαίτηση της νεολαίας και του λαού», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή προετοιμασίας του 3ου Φεστιβάλ. Έτσι και έγινε εν τέλει.

Βαρύ κλίμα

Πολλά χρόνια μετά πριν η ιδιωτική τηλεόραση μπει για τα καλά στη ζωή μας, η ΚΝΕ προχώρησε σε μια πρωτοποριακή για την εποχή κίνηση, αφού στο Φεστιβάλ του 1980, χρησιμοποιήθηκε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Δώδεκα τηλεοπτικοί δέκτες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του άλσους, όπου μεταδίδονταν ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες οι καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ αλλά και δελτία ειδήσεων φτιαγμένα ειδικά για το Φεστιβάλ. Πάντως, οι εκδηλώσεις εκείνης της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ κλίμα, καθώς τρεις μήνες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί η Κνίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, έξω απ’ το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.

Η διάσπαση

Το 1989, η ατμόσφαιρα στο ΚΚΕ μύριζε μπαρούτι. Δεν ήταν μόνο το σοκ που προκαλούσαν οι επερχόμενες ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, αλλά και η διαφαινόμενη ρήξη στην ΚΝΕ και στο κόμμα, μετά την απόφαση του Συνασπισμού να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Η ένταση κορυφώθηκε στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ έφτασε στο ζενίθ λίγες ημέρες αργότερα, με την ομιλία του τότε Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Γιώργου Γράψα στο Φεστιβάλ της Αθήνας, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, που επί της ουσίας σήμαινε την αποχώρηση μιας μερίδας στελεχών της ΚΝΕ. Την επόμενη χρονιά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα, καθώς η κρίση στην ΚΝΕ συνεχίζονταν, με ορισμένες δυνάμεις να προωθούν την διάλυση της και την διάχυση των μελών της σε μια ενιαία νεολαία υπό τη σημαία του Συνασπισμού.

Ανασύνταξη

Όσοι περίμεναν ότι η κρίση των προηγούμενων ετών και η διάσπαση του ΚΚΕ θα σήμαινε και το τέλος της ΚΝΕ, διαψεύστηκαν λίγους μήνες αργότερα. Η νεολαία του ΚΚΕ διοργάνωσε ξανά το Φεστιβάλ της το 1991, αρχίζοντας από εκείνη ουσιαστικά την ημέρα μια μακροχρόνια και δύσκολη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της.

Τα επόμενα χρόνια, η ΚΝΕ απέδειξε μια αξιοθαύμαστη αντοχή. Χρόνο με τον χρόνο τα Φεστιβάλ της μεγάλωναν και άρχισαν να αποκτούν ξανά μια δυναμική αντίστοιχη με τα χρόνια πριν την κρίση. Το ίδιο και η ΚΝΕ, που σταδιακά επανάκτησε την οργανωτική της δύναμη, ενώ αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη σε μια σε μια σειρά από μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας.

Το φετινό Φεστιβάλ έχει τίτλο «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…”, τον Σοσιαλισμό!», εμπνευσμένο από τον σπουδαίο κομμουνιστή, τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Το 47ο Φεστιβάλ

Το φετινό Φεστιβάλ, όπως και το περσινό, θα διεξαχθούν μέσα στη καρδιά της πανδημίας, με την απαραίτητη τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα από τον Αύγουστο, ενώ οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 23-24-25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος και στη συνέχεια θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φυσικά θα υπάρχει και πλήθος καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων. Ξεχωρίζει ο χώρος της Κεντρικής Έκθεσης, όπου φέτος θα είναι αφιερωμένος στα 150 χρόνια από τη Κομμούνα του Παρισιού, στη πρώτη «έφοδο» της εργατικής τάξης προς τον «ουρανό». Επίσης, αναμένεται να συγκινήσει το αφιέρωμα στο μελοποιημένο έργο του Γιάννη Ρίτσου από τον Μίκη Θεοδωράκη, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο του σπουδαίου έλληνα συνθέτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 // «Πώς να σωπάσω...»

Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ίκαρη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης

Αφήγηση: Κώστας Καζάκος

23.00 // «Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη» - Συναυλία-αφιέρωμα με τον Γιώργο Νταλάρα. Μαζί του η Βιολέτα Ίκαρη και η Ασπασία Στρατηγού.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 // Συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου

22.30 // Ποντιακό γλέντι με τους «Led Seftelin»

00.00 // Παραδοσιακό γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 // Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

21.00 // Stand up comedy με τον Αλέξανδρο Μαλιάτση Σάλα και τον Σπήλιο Φλώρο

22.00 // Hip hop live με τους: Drugitiz, Raibo, Retro (Rebellion Connexion), Rhyme Riot, Φρανκ

23.00 // Συναυλία με τους Pulse R (Πάνος Βιτζηλαίος)

00.00 // Συναυλία με τους Sober on Tuxedos

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

20.00 // Συζήτηση στο Φοιτητικό Στέκι: «2 χρόνια πανδημίας: Χάθηκε η εμπιστοσύνη στην επιστήμη;»

Θα μιλήσουν:

- Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ειδικευόμενος γιατρός στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”

20.00 // Συζήτηση στο Στέκι νέων εργαζομένων: «Με την οργάνωσή μας μπλοκάρουμε τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς»

Θα μιλήσουν:

- Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

- Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος ΕΝΕΔΕΠ (Cosco)

- Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής

21.30 // Συναυλία με τους “Vostok Train”

22.00 // Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

23.00 // Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 // «Δε βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα...», αφιέρωμα σε μελοποιημένα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μίλτος Πασχαλίδης

Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος

Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης

23.00 // Συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 // Κεντρική συζήτηση: «150 χρόνια από την πρώτη έφοδο στον ουρανό… Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας»

Θα μιλήσουν:

- Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

21.30 // «Για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου...», αφιέρωμα σε τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Μητσάκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή

Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Συμμετέχουν: Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Καρακάση, Βαλέρια Κουρούπη Κατερίνα Παπουτσάκη, Κωστής Σαββιδάκης, Γιωργής Τσουρής

23.00 // Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 // Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

20.00 // Εκδήλωση-συζήτηση με τη συμμετοχή μαθητών: «Με τη δύναμη της γνώσης, γνωρίζουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης, τον αλλάζουμε!»

21.00 // Συναυλία με την μπάντα της «Στροφής» (ΚΕΘΕΑ)

22.00 // Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση Σάλα

23.00 // Συναυλία με τους Stavento και Ήβη Αδάμου

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.00 // Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα και τους “Sonic Polaroid”

22.00 // Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον «Τσολιά εν δε Τσόλια μπαντ»

23.00 // Συναυλία με τους “Γκιντίκι”

00.00 // «15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα» - Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 // Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

21.30 // «Είμαστε πολλοί... Είμαστε όλοι... Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον...», αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια – ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Φαραντούρη

23.00 // Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 // «Εδώ στην άκρη του καιρού...», αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του.

Καλλιτεχνική επιμέλεια – ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός

23.30 // Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

21.30 // «Να γίνουν όπλα οι πένες...» - Hip hop live ενάντια στην καταστολή και τον τρομονόμο

Συμμετέχουν: Ζωγράφος, Κοινοί Θνητοί, Το Σφάλμα, Brak, Dason, Dj Millman, Ghetto Rock, Kooz, Urban Pulse

23.30 // Συναυλία με τον Μιθριδάτη και τον Σέξπυρ

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.30 // Συναυλία με τo συγκρότημα “Υπεραστικοί”

22.30 // Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο

23.30 // Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά

Το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο Θεατράκι του Πάρκου Τρίτση

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

20.00 // «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ – Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

20.00 // Συζήτηση: «“Η τέχνη τον καιρό των κερασιών”... Η καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας»

Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η εκδήλωση θα συνοδευτεί με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

19.00 // Ομάδες νέων καλλιτεχνών παρουσιάζουν έργο τους

Και τις τρεις μέρες στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα φιλοξενείται μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Παρισινή Κομμούνα, καθώς και εικαστική έκθεση στο Στέκι του Πολιτισμού με θέμα την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.