ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κον Μπεντίτ: Οι Έλληνες με την ευφυΐα τους προσέφεραν στην ανθρωπότητα

Κον Μπεντίτ: Οι Έλληνες με την ευφυΐα τους προσέφεραν στην ανθρωπότητα

O πρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η συμπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς αναφέρθηκαν σε θέματα των στρατιωτικών εξοπλισμών, στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν από κοινού, ως προσκεκλημένοι στην Αθήνα των Οικολόγων Πράσινων.


Αναφορικά με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Κον Μπεντίτ σημείωσε ότι αφενός χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική, αφ' ετέρου ένα άνοιγμα συνεργασίας από την ΕΕ και την Ελλάδα προς την Τουρκία, η οποία αποτελεί την κύρια χώρα διέλευσης. «Αν η Ευρώπη δεν αναπτύξει νέες σχέσεις συνεργασίας με την Τουρκία, ποτέ δεν θα είναι ασφαλή τα ελληνοτουρκικά σύνορα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κ. Χαρμς έκανε λόγο για την ανάγκη υπέρβασης των συγκρούσεων τού παρελθόντος, λέγοντας ότι «οι επενδύσεις σε εξοπλισμούς σημαίνει επενδύσεις σε παλιές ιδέες».

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος διαδέχθηκε τον Μιχάλη Τρεμόπουλο στο ευρωκοινοβούλιο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι από το 1974 η Ελλάδα έχει διαθέσει 200 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς, 70% των οποίων έχουν επωφεληθεί Γαλλία και Γερμανία.

«Η ασφάλεια στην ΕΕ είναι συλλογική και δεν χρειάζονται τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα» πρόσθεσε ο κ. Κον Μπεντίτ.

Σχετικά με την Αμμόχωστο, που ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή δημοσίευμα της «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά προτίθεται να ανοίξει την περίκλειστη πόλη στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά υπό τουρκική διοίκηση, ο κ. Κον Μπεντίτ απάντησε: «Εμείς θα υπερασπιστούμε το άνοιγμα των λιμανιών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Η θέση άλλωστε των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα, θέση την οποία έχουν καταθέσει μάλιστα ενόψει της προσεχούς ψήφισης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνει εκτός από την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης και του αεροδρομίου της Λευκωσίας, υπό τη διοίκηση της ΕΕ, για το εμπόριο και των δύο κοινοτήτων. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων, σημείωσε, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων, θα άρει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, οι Ευρωπαίοι προσκεκλημένοι εξέφρασαν ανησυχία για την ύφεση, αναφέρθηκαν στη συζήτηση που γίνεται για χρηματοδότηση τύπου «σχεδίου Μάρσαλ», αλλά που δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, μίλησαν για την ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών ταμείων με στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες ενέργειες σε δημόσια έργα, ενεργειακά προγράμματα με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ποιοτική γεωργία και τουρισμό και αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες.

«Οι Έλληνες με την ευφυΐα και τη δημιουργικότητά τους έχουν προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Τώρα πρέπει να τα αξιοποιήσουν για τον εαυτό τους» είπε ο κ. Κον Μπεντίτ, ο οποίος έδωσε έμφαση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, «να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα και να διακοπούν οι πελατειακές σχέσεις».

Κριτική ασκήθηκε και στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, η οποία πρέπει να γίνει πιο συνεκτική και με σημαντική παράμετρο την κοινωνική συνοχή.

Η πολιτική των Ευρωπαίων Πρασίνων εμφανίστηκε ως «ρεαλιστική» εναλλακτική πρόταση της Ευρώπης, απέναντι στην πρόταση των Μέρκελ-Σαρκοζί, με στροφή στις πράσινες ενέργειες και την ποιοτική παραγωγή, η οποία δημιουργεί απασχόληση, σε αντίθεση με τη μαζική παραγωγή, και λαμβάνει υπόψη της την κοινωνία.

Συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις Ελλήνων και ξένων, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Να στείλουμε το μήνυμα για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη».