ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά: Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν αλλαγή

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά: Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν αλλαγή

«Λόγο και πέτρα έριξες, δεν θα τα ξαναπιάσεις», αναφέρει η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, μιλώντας στο newsbomb.gr, επικαλούμενη την ρήση του λαού, προκειμένου να σχολιάσει όσους επιχειρηματολογούν για ανάγκη αυτοδυναμίας.

Συνέντευξη: Νίκος Μίχος

Η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, είναι υποψήφια βουλευτής με το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αφού αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία καταψηφίζοντας το μνημόνιο. Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, η κα. Κόλλια – Τσαρουχά πιστεύει ότι η συμμετοχή θα είναι άνευ προηγουμένου, καθώς χαρακτηρίζει την διαδικασία «δημοψηφισματικού χαρακτήρα», αιτιολογώντας την άποψή της λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει των συνεπειών των πράξεων του.

Διαβάστε αναλυτικότερα τι μας είπε η βουλευτής για τα θέματα της επικαιρότητας, το μνημόνιο, το κόμμα του Πάνου Καμμένου και την κυβέρνηση Παπαδήμου:

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

«Όσοι επιχειρηματολογούν αυτή την περίοδο για την ανάγκη αυτοδυναμίας, ας λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό που σοφά λέει ο λαός, “Λόγο και πέτρα έριξες, δεν θα τα ξαναπιάσεις”. Kαι αυτό, γιατί θα είναι πολύ μικρή η προεκλογική περίοδος και όσα ειπωθούν θα είναι δύσκολο να ξεχαστούν και ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοί να εκτεθούν. Η συνεννόηση είναι μια διαδικασία που ωριμάζει σταδιακά και έχει αφετηρία το να παραδεχτείς ότι δεν κατέχεις την απόλυτη αλήθεια και ότι ίσως το δίκιο να μην είναι μόνο στη δική σου πλευρά. Η επιτυχία πάντοτε έχει να κάνει με το αν πιστεύεις σε αυτό. Αν πραγματικά ήθελαν να πετύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, θα το είχαν πράξει. Το μόνο που θα πρέπει τώρα να μας ενδιαφέρει είναι η επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν σχηματιστεί, να πετύχει».

Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;

«Αν όλοι μας είχαμε την τιμιότητα να κρατάμε το λόγο που δώσαμε και τη φρόνηση να μην τον δίναμε ποτέ, δεν θα υπήρχε σήμερα η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου. Αν καταφέρουμε να πείσουμε ότι με τις παρελθούσες αποφάσεις μας δημιουργήσαμε συνθήκες ελπίδας για να δούμε φως στην άκρη του τούνελ, οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν. Το ζητούμενο είναι να ακυρώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που δημιουργούν την κοινωνική έκρηξη και αυτό θα γίνει, όταν και το πολιτικό σύστημα υπερβεί τον ίδιο του τον εαυτό, αποφασίσει να έρθει σε ρήξη με τις αδυναμίες του και πολύ περισσότερο δώσει πρώτο το παράδειγμα. Σε αντίθετη περίπτωση, η αποτυχία μας να πείσουμε δεν έχει να κάνει μόνο με αυτούς που μόνιμα διαμαρτύρονται αλλά έχει να κάνει κύρια με όλους, όσοι βρίσκονται σε απόγνωση και δυσκολεύονται να βρουν ένα στήριγμα να κρατηθούν και να πιστέψουν».

«Μέχρι τώρα φοβόμασταν, από τώρα και στο εξής θα ελπίζουμε»

Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εξετάσουμε το προφίλ όλων εκείνων των συνανθρώπων μας που συνειδητά επιλέγουν την αποχή, το λευκό ή το άκυρο. Οι επικείμενες εκλογές θα έχουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά ενισχύει το πρώτο κόμμα. Αν κρίνω από την έως σήμερα αντίδραση της νεολαίας σε όλα αυτά τα οποία έρχονται, εκτιμώ με βεβαιότητα ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Να σκεφθούμε καλά όλοι μας ότι ίσως να μπορούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες, επειδή αποφύγαμε τις ευθύνες μας».

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;

«Γνωρίζοντας ότι οι πολλές υποσχέσεις μειώνουν την εμπιστοσύνη, από την άλλη ότι οι πολίτες διακρίνουν ποιος με την έως τώρα συμπεριφορά του τίμησε το θεσμό τον οποίο υπηρετεί, τότε έχεις δικαίωμα να ζητήσεις ξανά την εντολή να τους εκπροσωπήσεις. Οι πολίτες με το αλάνθαστο κριτήριό τους θα κάνουν την σωστή επιλογή. Και στο κάτω κάτω της γραφής κανείς δεν σου εγγυήθηκε ποτέ ότι θα είσαι για πάντα βουλευτής!»

«Αν όλοι μας είχαμε την τιμιότητα να κρατάμε το λόγο που δώσαμε και τη φρόνηση να μην τον δίναμε ποτέ, δεν θα υπήρχε σήμερα η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου».

Ο χώρος της Δεξιάς, ιστορικά, συνηθίζει να εκφράζεται από ένα κόμμα. Τώρα, το νέο κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», σε ποιο κομμάτι της κοινωνίας σκοπεύει να απευθυνθεί;

«Αν μιλάμε με όρους δεξιάς, κέντρου, αριστεράς, τότε όλοι όσοι δέχονται αυτή την κατηγοριοποίηση έχουν δυνατότητα έκφρασης μέσα από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Εξάλλου απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που θέλουν τα πράγματα να αλλάξουν στην πατρίδα μας. Επομένως, όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, ο τρόπος διαχείρισης του κράτους, η δημόσια διοίκηση, να ξαναχτιστεί μια ισχυρή Ελλάδα για τις επερχόμενες γενιές, όλοι αυτοί μπορούν να έχουν χώρο έκφρασης στους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Σε καιρό οικονομικής κρίσης, θεωρείτε ότι τα βουλευτικά προνόμια πρέπει να παρέχονται;

«Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω με ένα απόσπασμα τοποθέτησής μου στην Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2011:

«Εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ΤΩΡΑ μια και καλή. Η ατιμωρησία είναι η πηγή όλων των δεινών της χώρας μας , η ανοχή μας στη διαφθορά και την ανομία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα μας ακούσουν και ειδικά οι νέοι, αρκεί να δουν τολμηρές προσεγγίσεις, προσεγγίσεις ανατροπής θα έλεγα. Η πολιτική μας πρόταση είναι « όλοι μαζί να ξαναστήσουμε – ξαναχτίσουμε το κράτος από την αρχή», δηλαδή από την αρχή να βάλουμε άλλα κριτήρια και άλλους στόχους για την οργάνωση του κοινού μας βίου, άλλους θεσμούς εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης, συνδικαλισμού, άμυνας, άλλο εκλογικό σύστημα, άλλη οργάνωση κοινοβουλίου, άλλες προϋποθέσεις ακόμη και για την λειτουργία των κομμάτων.

Να μειωθούν οι βουλευτές, να αλλάξει και το πολίτευμα αν χρειαστεί, να τελειώσουμε με τα προνόμια των βουλευτών. Ας διαχωρίσουμε οριστικά την εκτελεστική από τη νομοθετική εξουσία. Τέλειωσαν οι εποχές με τα lexus μας, το κοσμοπολίτικα νησιά και τα θέρετρα τα χειμερινά. Η πρόκληση του νεοπλουτισμού ποτέ δεν συμβάδιζε με τα πιστεύω μας, με τη στάση των αρχηγών της παράταξης και της πλειοψηφίας των στελεχών της μέχρι σήμερα. Ας τελειώσουμε με τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, τους βουλευτές που για την πολιτική τους επιβίωση δημοσιοποιούν τα αυτονόητα. Η πολιτική μας συμπεριφορά είναι η στάση μας προς τη ζωή. Όσοι μεγάλωσαν με λίγα, όσοι δεν τους χαρίστηκε τίποτα, δεν έχουν πρόβλημα να αντέξουν. Αλλά όσοι μεγάλωσαν με τα πολλά, θα αγωνιούν πάντα για να αποδείξουν ότι τελικά προέρχονται από το λαό.»

«Αν μιλάμε με όρους δεξιάς, κέντρου, αριστεράς, τότε όλοι όσοι δέχονται αυτή την κατηγοριοποίηση έχουν δυνατότητα έκφρασης μέσα από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»

Επιμένετε ότι πράξατε σωστά καταψηφίζοντας το μνημόνιο;

«Πιστεύω ότι το δίκιο ακουμπά και εκείνους που υπερψήφισαν και εκείνους που καταψήφισαν το μνημόνιο, γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητά του ή το αντίθετο . Έχω επιλέξει να μη συμμετάσχω σε μια συζήτηση που έχει να κάνει από την μια με υπερήφανους βουλευτές που υπηρετούν το λαό και δεν υπέγραψαν και από την άλλη με ατιμασμένους δηλωσίες. Το μέλλον της πατρίδας μας δεν θα καθοριστεί αποκλειστικά και μόνον από την δανειακή σύμβαση. Θα εξαρτηθεί από την δυνατότητά μας να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο, ότι υπάρχουν οράματα, ηγεσία και κυρίως ότι είμαστε αποφασισμένοι για συστηματική και συλλογική δουλειά. Γνωρίζοντας ότι, όταν οι πολιτικοί καλούνται να πάρουν αποφάσεις ιστορικής σημασίας, η αναγνώριση ή όχι του σωστού περνά μέσα από τη διάσταση του χρόνου, και παρά τα όσα συνέβησαν μετά την καταψήφιση του μνημονίου και με αφορούν, καταλήγω πάλι στο συμπέρασμα ότι και τώρα το ίδιο θα έπραττα».

Ευχαριστώ πολύ.