ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Κομοτηνή: Ζούμε στον κλοιό Μητσοτάκη, όχι μόνο σε αυτόν της ακρίβειας και της πανδημίας

Τσίπρας από Κομοτηνή: Ζούμε στον κλοιό Μητσοτάκη, όχι μόνο σε αυτόν της ακρίβειας και της πανδημίας
INTIME

Κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Κομοτηνή, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, καλώντας τον πρωθυπουργό «να φύγει» αν δεν θέλει ή δεν μπορεί να προστατεύσει την κοινωνία από τη πανδημία και την ακρίβεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως από τη μια ο λαός έχει να αντιμετωπίσει τη πανδημία, που όχι μόνο δε τελείωσε αλλά παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, «και μας απειλεί ξανά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Και από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει και την ακρίβεια, καθώς «η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών που πολιορκεί κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση».

«Καθεστώς Μητσοτάκη»

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μας κυβερνά μια κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τη κρίση σε ευκαιρία για στήσει το δικό της καθεστώς. Έχει ξοδέψει εκατομμύρια από χρήματα των φορολογούμενων όχι για να πείσει τους πολίτες να εμβολιστούν, αλλά για να επιβάλει στα ΜΜΕ να κρύβουν την αλήθεια και να λιβανίζουν τον κ.Μητσοτάκη».

«Και έχει δαπανήσει 2 δις σε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, σπάζοντας το ρεκόρ σε απευθείας αναθέσεις από τη μεταπολίτευση και μετά. Και αξιοποιεί αυτό το καθεστώς για δημιουργεί μια πλαστή πραγματικότητα».

«Η χώρα είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, άνθρωποι καθημερινά πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, αλλά ο πρωθυπουργός της λέει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των νοικοκυριών δε βγάζει το μήνα, και μας λέει μη στεναχωριέστε είναι παροδικό φαινόμενο».

«Βρισκόμαστε σε κλοιό Μητσοτάκη»

«Μπαίνουμε έτσι στον πιο δύσκολο, τον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων χρόνων. Και θέλω να το πω από την αρχή: Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία ή στήριξη από τους υπεύθυνους γι’ αυτή την κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία ή στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί η χώρα δε βρίσκεται μόνο σε κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Βρίσκεται και σε κλοιό Μητσοτάκη».

«Χειρότερα από πέρσι»

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κατάφεραν κάτι σχεδόν ακατόρθωτο: Ο Νοέμβρης του ’21, να είναι χειρότερος από τον Νοέμβρη του ’20. Όταν δεν είχαμε εμβόλια, όταν δεν είχαμε την εμπειρία και την επιστημονική γνώση που έχουμε σήμερα για το πώς κινείται ο ιός και πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Και φτάσαμε σήμερα, να είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης, στους θανάτους και στον πάτο της Ευρώπης στους εμβολιασμούς. Η τραγωδία που ζει η πατρίδα μας έχει ονοματεπώνυμο και υπογραφή».

«Αν δεν μπορεί, να φύγει»

«Εμείς με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και μοναδική μας έγνοια την ανθρώπινη ζωή, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλαμε σε δεύτερο πλάνο την πολιτική σύγκρουση. Δείξαμε ανοχή, αποφύγαμε την πάγια πρακτική της Δεξιάς που ως αντιπολίτευση, πάντα στα δύσκολα επενδύει στην καταστροφή και υπονομεύει κάθε εθνική προσπάθεια».

«Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι. Να μπεί ένα τέλος σε αυτή τη τραγωδία. Να σωθούν όσες περισσότερες ζωές μπορούνε τώρα να σωθούνε. Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα:

Αν αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία. Αν δε μπορεί να δημιουργήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Αν δε θέλει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος ώστε να αποφύγουμε ένα ακόμη καταστροφικό λοκανταουν. Αν δε μπορεί να προστατέψει τους αδύναμους γιατί δε θέλει να συγκρουστεί με τους λίγους ισχυρούς.

Αν ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προστατεύσει τη κοινωνική πλειοψηφία, τότε ήρθε η ώρα να φύγει. Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε σχεδόν σε όλα όσα υποσχέθηκε».

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι όσο και να τον στηρίξουν τα μιντια ή η διαπλοκή, είναι ήδη ένας απερχόμενος πρωθυπουργός. Το ξέρει και ο ίδιος. Το ξέρει και η διαπλοκή. Αυτό που ενδεχομένως δεν θέλουν για άλλη μια φορά να αποδεχθούν είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου θα είναι κυβέρνηση προοδευτική. Είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Και για να κάνουμε μια Νέα Αρχή».

Μέτρα για τη πανδημία

Έθεσε ως επιτακτική ανάγκη το να παρθούν μέτρα άμεσης ανάγκης, μιλώντας για ένα ασφαλές και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο περιλαμβάνει:

-Την αύξηση των πόρων για το σύστημα υγείας με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

-Την άμεση ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων, εντάσσοντας στο ΕΣΥ το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας και με την αυτόματη προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που κενώνονται λόγω αποχωρήσεων.

-Την επίταξη - χωρίς αποζημίωση - των νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα για την νοσηλεία των ασθενών με COVID-19 τόσο σε συμβατικές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ

-Την ένταξη στο δίκτυο του συνόλου των γιατρών που εργάζονται στην κοινότητα (πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ και ιδιώτες) και αμοιβή από το κράτος των γιατρών που περιθάλπουν ασθενείς με COVID-19.

-Την αύξηση στη συχνότητα των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών.

-Τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

-Σοβαρή και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών για τους ακριβείς στόχους του εμβολιασμού.

-Μια σοβαρή και αξιόπιστη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας ώστε να καταρριφθούν μύθοι που δημιουργούν κλίμα ανάπτυξης του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια

«Μέσα στο ζοφερό κλίμα της πανδημίας, ήρθε να προστεθεί ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας που οι ρίζες του βεβαίως είναι εξωγενείς, αλλά οι ανεξέλεγκτες συνέπειες του είναι αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και στην πανδημία, η κυβέρνηση επέλεξε την προχειρότητα και την αδράνεια».

«Και φτάσαμε σήμερα σε μια πρωτοφανή όσο και αφόρητη συνάμα πραγματικότητα. Με αλυσιδωτές ανατιμήσεις το μήνα που μας πέρασε σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στο φυσικό αέριο 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης 46%, τα καύσιμα 22%. Και στο ρεύμα να αναμένουμε ανατιμήσεις από 80% έως 150% το Δεκέμβριο. Πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη στην ακρίβεια σε ό,τι αφορά τη χονδρική τιμή της ενέργειας».

Μέτρα για την ακρίβεια

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε:

-Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ σήμερα κιόλας, τώρα κιόλας, για να δώσουμε ανάσα και προοπτική στους εργαζόμενους.

«Το 2021 αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να κλείσει κοντά στο 6%. Και ο κ. Μητσοτάκης, που έταξε προεκλογικά αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης, δηλαδή 12%, προανήγγειλε αύξηση 2% για το 2022. Προφανώς για να μη στεναχωρήσει τον ΣΕΒ και τους φεουδάρχες της φτηνής εργασίας».

-Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όσους δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

-Την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

-Τη διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

-Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνέδριο

«Στο δρόμο προς το 3ο μας Συνέδριο και με τελικό μας σκοπό, να δυναμώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε όλοι μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα».

«Για αυτό και σήμερα θέλω να απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της Κομοτηνής και της Θράκης. Να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή μας τη προσπάθεια. Να γίνουν είτε μέλη είτε υποστηριχτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

«Ανοιγόμαστε στη κοινωνία με στόχο όχι μόνο να αλλάξουμε το κόμμα μας, αλλά με στόχο να αλλάξουμε την Ελλάδα. Με στόχο να ανοίξουμε, το συντομότερο δυνατό, τον δρόμο για τη μεγάλη νίκη της προοδευτικής και δημοκρατικής Παράταξης στις επόμενες εκλογές. Με στόχο τη πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση».

«Γιατί κοντοζυγώνει ο καιρός να μετρηθούμε. Οι ζωντανές δυνάμεις αυτής της κοινωνίας, το μέλλον αυτού του τόπου, με το παρασιτικό παρελθόν του. Η δημοκρατία με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Τα συμφέροντα των πολλών με τα προνόμια των ελάχιστων. Μπορούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξουμε το πρόσωπο της χώρας. Να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάνδρι: Το παρασκήνιο της δολοφονικής επίθεσης στον οφθαλμίατρο - Του έστηνε καρτέρι για μέρες

Γλυκά Νερά: Πρόταση - κόλαφος από τον Εισαγγελέα για Αναγνωστόπουλο - «Αμετανόητος εγκληματίας»

Σαρωτικές αλλαγές στα σχολεία: Αλλάζουν προγράμματα σπουδών και βιβλία