ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεκτή στην ΕΕ η πρόταση της Κεραμέως για την προάσπιση της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν

Κεραμέως εκπαίδευση γυναίκες Αφγανιστάν
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η Ελληνίδα Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για την εκπαίδευση όλων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ομόφωνα υποστηρίχθηκε η πρόταση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την προάσπιση της εκπαίδευσης όλων των γυναικών στο Αφγανιστάν, από όλους τους Υπουργούς Παιδείας των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή Σύνοδο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η Ελληνίδα Υπουργός στη Σλοβένα ομόλογό της και Προεδρεύουσα του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας Simona Kustec για το τρέχον εξάμηνο, αποτέλεσε τη βάση της Κοινής Δήλωσης (Joint Statement) που συνυπέγραψαν σήμερα και οι 27 Υπουργοί, ζητώντας από τις Αρχές του Αφγανιστάν, εκ μέρους της ΕΕ, να εξασφαλίσουν έμπρακτα την ελεύθερη πρόσβαση όλων των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας, συζητήθηκαν επιπλέον τρεις θεματικές: ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες, επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης στην εκπαίδευση, καθώς και χώροι νεολαίας.

  1. Ως προς την ψηφιακή εκπαίδευση και τις δεξιότητες, η Υπουργός ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου σε δύο άξονες: στη γενική εκπαίδευση, μέσω των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μέσω της δρομολογηθείσας αναβάθμισης τεχνολογικών εξοπλισμών και λοιπών υποδομών με πάνω από 400 εκ. ευρώ αλλά και ανανέωσης σε προσφερόμενες ειδικότητες (π.χ. σχεδιαστές ιστοσελίδων) και εκπαιδευτική ύλη.
  2. Κατά τη δεύτερη συζήτηση για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τις τρεις συνιστώσες του προγράμματος επενδύσεων στη χώρα μας: τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γενικής εκπαίδευσης, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Αριστεία και Καινοτομία στα Πανεπιστήμια. Συνολικά, για την εκπαίδευση στην Ελλάδα εξασφαλίστηκε το ποσό των 1,3 δις από το Ταμείο.
  3. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη νεολαία, η Υπουργός Παιδείας ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων στα κοινά, που η χώρα μας υλοποιεί, μεταξύ άλλων, μέσω α. του εφοδιασμού των νέων με τις αναγκαίες ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, και β. της έμπρακτης στήριξης για τη συμμετοχή των νέων και την πρόσβαση όλων στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως π.χ. με τη δωρεά voucher για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και με το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση.

Μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας των Κρατών-Μελών ΕΕ, η Νίκη Κεραμέως θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Παιδεία, να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους και να συζητήσουν για θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Την Τρίτη, 30/11/2021, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συμμετάσχει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης εξ αποστάσεως και στη συνέχεια θα συναντήσει, για θέματα που άπτονται της εκπαιδευτικής πολιτικής, τους Επιτρόπους Helena Dalli, αρμόδια για θέματα Ένταξης και Ισότητας και Nicolas Schmit, αρμόδιο για θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ η 38χρονη κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Δέσποινα Βανδή: Το τραγούδι που αφιέρωσε στον Βασίλη Μπισμπίκη – Η αντίδραση του ηθοποιού (vid)

Κρούσματα σήμερα: 6.677 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 104 θάνατοι και 657 διασωληνωμένοι