ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους σε μία «πλαδαρή» διαδικασία – Όλες οι απαντήσεις

debate ΚΙΝΑΛ
Οι απαντήσεις των πέντε συμμετεχόντων στο debate.
INTIME / ΠΟΥΛ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα διαπιστευτήρια τους στο τηλεοπτικό κοινό και ιδιαίτερα στα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής, έδωσαν οι πέντε εκ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος που συμμετείχαν στο debate που διοργάνωσε η ΕΡΤ.

Αν και η διαδικασία αυτή καθ’ αυτή δεν επιτρέπει το να ξεδιπλωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις επί των κρίσιμων θεμάτων, ωστόσο προσέφερε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Παύλο Χρηστίδη και Ανδρέα Λοβέρδο να δώσουν μία συμπυκνωμένη εικόνα ως προς τις προθέσεις που έχουν για το μέλλον της παράταξης τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εντάσεις ανάμεσα στους υποψήφιους για την ηγεσία, αλλά υπήρξαν σημεία που διατυπώθηκαν διαφωνίες. Σε γενικές γραμμές ήταν μία διαδικασία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πλαδαρή», που σε καμία περίπτωση δεν μας έκανε «σοφότερους» ως προς τις θέσεις εκείνων που διεκδικούν την ηγεσία της παράταξης.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε πέντε θεματικές ενότητες:

  1. Διαχείριση κρίσεων (Πανδημία, Οικονομία, Κλιματική αλλαγή ενεργειακή κρίση}
  2. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Τουρκία, μεταναστευτικό)
  3. Δημοκρατία- Θεσμοί-Πολιτικό Σύστημα-Νέες τεχνολογίες
  4. Κόμμα, Στρατηγική και συμμαχίες
  5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Τι είπαν οι πέντε υποψήφιοι

Διαχείριση κρίσεων

Ανδρουλάκης: «Πρέπει να φτιάξουμε μια χώρα απαιτητική σε πολλαπλές κρίσεις. Αυτές βρίσκουν τα κράτη απροετοίμαστα. Εγώ οραματίζομαι ένα κόμμα και μέσα από την ευρωπαϊκή μου εμπειρία, που θα έχει ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να έχει άμεσες λύσεις στις κρίσεις. Εγώ σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου θα κάνω παρεμβάσεις για τα εθνικά μας θέματα»

Γερουλάνος: «Την ευθύνη του να ηγηθεί κανείς σε οποιαδήποτε κρίση την έχει ένας. Εκείνο που έχει σημασία λοιπόν είναι πρώτον, να είναι ο ίδιος ηγετικός, να αποτελεί παράδειγμα γι' αυτό που πρεσβεύει για την χώρα. Το δεύτερο είναι να έχει τον λαό ενωμένο σε μια κρίση. Και το τρίτο είναι να συμπεριφέρεσαι και στους δικούς σου και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας».

Καστανίδης: «Στην οικονομική κρίση, οι νεοφιλελεύθεροι γονάτισαν και παρακλητικά απευθύνθηκαν στις κυβερνήσεις για να έχουν χρηματοδότηση. Κατά τον ίδιο τρόπο, στην κρίση της πανδημίας, οι φιλελεύθερες ιδέες στηρίχθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό λοιπόν που επείγει είναι να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει».

Λοβέρδος: «Μέμφομαι την κυβέρνηση για την πανδημία. Είμαι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Είναι μια κυβέρνηση άτολμη, έχει κάνει πάρα πολλές εξαιρέσεις σε πολλά, είπε ο κύριος Λοβέρδος και έφερε το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ και των ΜΜΜ. Φυσικά και συζητάμε με όλους μέσα στη Βουλή αν υπάρχει κοινός τόπος να προταθεί κάτι ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία».

Χρηστίδης: «Την χώρα στην κρίση την έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση αντί να βάλει διπλά δρομολόγια στα ΜΜΕ, ζητάει από τους πολίτες να βάλουν διπλή μάσκα. Πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης που βλέπει τη Βουλή να κλείνει με ένα κρούσμα, αλλά αυτό να μην συμβαίνει στα σχολεία” διερωτήθηκε».

Εξωτερική πολιτική

Γερουλάνος: «Δεν πρέπει να παίζουμε με κανόνες που βάζει η Τουρκία. Εδώ χρειάζεται μια ενιαία Εθνική Γραμμή και χαίρομαι ότι τα τελευταία χρόνια η εθνική γραμμή είναι καθαρή. Η οποία γραμμή πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, να βασίζει τη διπλωματία της στο Διεθνές Δίκαιο, να είναι γέφυρα με τους γειτονικούς λαούς. Αυτά είναι κεκτημένα της διπλωματίας μας που τα έχουν υπηρετήσει όλα τα κόμματα».

Καστανίδης: Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση που θα πει πάμε να τα βρούμε στη Χάγη. Τα εθνικό όριο το κρατάνε όλα τα κόμματα. Το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά επιδέχεται μια σαφούς απάντησης. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή αν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Αυτό που έχει σημασία είναι να επαναφέρουμε το ενιαίο εθνικό δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Λοβέρδος: «Εγώ είμαι πατριώτης και δεν πρέπει να ενοχοποιείται ο όρος. Είμαι αρνητικός για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι οι γείτονες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις. Ρωτήστε και τους υπόλοιπους, ήταν κατά της Συμφωνίας; Εγώ είμαι».

Χρηστίδης: Η Τουρκία έχει ανέκαθεν αναθεωρητικές διαθέσεις, ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάνης θέλει να την αλλάξει. Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε πάντοτε ότι και για την υφαλοκρηπίδα και για την ΑΟΖ μπορούμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο γιατί ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Πρέπει να παίρνουμε ωστόσο τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να καθιστούμε την άμυνά μας σε τέτοια θέση που να προστατεύει τα εθνικά μα συμφέροντα.

Ανδρουλάκης: «Πρέπει να δούμε όλο τον χάρτη και πώς λειτουργεί η χώρα μας. Υπονομεύεται η αναθεώρηση του Δουβλίνου περί του βάρους της ευθύνης της πρώτης υποδοχής. Να γίνεται δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη ώστε να γίνεται και ενσωμάτωσή τους. Μια ολοκληρωμένη πολιτική θα ήταν η Ευρώπη να επενδύει στις χώρες από όπου έρχονται οι μετανάστες ώστε να μη χρειάζεται να φεύγουν. Εγώ καταδικάζω κάθε μορφή ρατσισμού αλλά χρειάζεται ρεαλισμός. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο, να σεβόμαστε τα σύνορα. Η Ελλάδα είναι φάρος αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δημοκρατία – Θεσμοί

Καστανίδης: Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής. Και ως υπουργός Μεταφορών το 1997, συγκρούστηκα για το ζήτημα των δημοσιών προμηθειών.

Λοβέρδος: «Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε. Η προσαρμογή της χώρας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αλλαγή του Συντάγματός μας το 2001 με έφερε να συντάσσομαι και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής, την οποία είχα υποστηρίξει το 1997.

Χρηστίδης: «Η Δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το δηλητήριο των fake news και false news.

Ανδρουλάκης: «Τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Ζητώ από τους πολίτες να φτιάξουμε μια ισχυρή παράταξη. Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα της βουλής, προφανέστατα ο άνθρωπος ο οποίος θα εκπροσωπεί την άποψή μου θα έχει τη δική μου πολιτική κατεύθυνση και θα είναι μια επιλογή που θα γίνει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα».

Γερουλάνος: «Όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα. Αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας».

Κόμμα – Στρατηγική

Λοβέρδος: «Λέω όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Έχω βάλει σκοπό να γίνουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει τρεις κυβερνητικές προτάσεις και η μία από αυτές είναι η δική μας. Να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να ψηφίσουν, ακόμα και οπαδοί άλλων κομμάτων για να σπάσουν οι μηχανισμοί».

Χρηστίδης: «Θέλω να έρθω να ψηφίσουν όλοι οι δημοκράτες του τόπου, όσοι πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Άνθρωποι που δεν ήλπιζαν στα πολιτικά κόμματα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Όταν ένας πρώην υπουργός ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει στις εσωκομματικές είναι σημείο που κρατώ. Θέλουμε ανθρώπους που να μείνουν».

Ανδρουλάκης: «Η παράταξη ανήκει σε όλες τις γενιές, δεν τεμαχίζεται αναλόγως με το ποιος είναι πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Να κρατήσουμε τα θετικά της ιστορίας και να πετάξουν όσα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. Την παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Συζητάμε με τη βάση της Αριστεράς, δεν συζητάμε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Καστανίδης: «Στην εποχή του Ανδρέα ήταν προτεραιότητα να αναδειχθούν πληθυσμοί που ήταν στο περιθώριο. Η περίοδος του του εκσυγχρονισμού, του Κώστα Σημίτη είναι η περίοδος των μεγάλων έργων. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος της ευθύνης».

Γερουλάνος: «Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη. Η απλή αναλογική είναι ένας τρόπος αλλαγής. Αλλά όχι μόνος».

Ελεύθερη ερώτηση

Χρηστίδης: «Η Σοσιαλδημοκρατία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανισότητες. Οταν οι εργοδότες ρωτούν μία γυναίκα αν θέλει να μείνει έγκυος κάτι δεν πάει καλά. Η νέα γενιά δεν μπορεί να ονειρευτεί. Κάτι δεν πάει καλά με τους νόμους και τις συνθήκες εργασίας. Η δική μας γενιά, είναι η πρώτη γενιά από τη μεταπολίτευση που ζει χειρότερα από την προηγούμενη. Η Σοσιαλδημοκρατί δεν ‘’ζυμώνεται’’ μπροστά σε αναμμένα τζάκι με πούρα, αλλά εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα».

Ανδρουλάκης: «Κάθε χώρα στο παρελθόν είναι άλλη χώρα. Εμείς προχωρούμε μπροστά. Στο παρελθόν είχαμε σταθερότητα και κοινωνική ευημερία. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μπροστά είναι μια εποχή πολλαπλών κρίσεων. Η χώρα έχει μεγάλη ευκαιρία με αυτά τα 70 δισ. (του Ταμείου Ανάκαμψης) να φτιάξει την οικονομία. Δεν μπορεί να πάνε σε λίγους τα χρήματα. Είμαστε ένα κόμμα που στηρίζει τη δημόσια πολιτική, τα πανεπιστήμια, τη δημόσια υγεία».

Γερουλάνος: «Είμαι υπέρ της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας νιώθουν ασφάλεια γιατί η ηγεσία της εταιρείας τηρεί τους ίδιους κανόνες για όλους. Όλες οι παθογένειες στο δημόσιο ξεκινάνε από τους πολιτικούς και αντανακλώνται στην ιεραρχία».

Καστανίδης: «Θα ήταν πιο χρήσιμο με αφορμή σκάνδαλα να μιλήσουμε πως οπλίζουμε το πολιτικό σύστημα. Η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο. Υπήρξαν κύκλοι μη πολιτικοί που σχετίζονται με πιθανές χρηματοδοτήσεις. Υπάρχει και μία πολιτική πλευρά, αθέατη και θεατή».

Λοβέρδος: «Αν ρωτήσετε έναν πολίτη, θα σου πει ότι ο πολιτικός είναι κλέφτης. Πολλά θα σου πει, αλλά αυτό είναι το πρώτο. Έχουμε χάσει τη νεολαία, δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε με νεόγερους».

Ερωτήσεις ανάμεσα στους υποψήφιους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Χάρη Καστανίδη για την «πράσινη» μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση:

Καστανίδης: «Μας ενδιαφέρει η πράσινη ενέργεια. Η απολιγνιτοποίηση είναι αναγκαία επιλογή».

Ο Παύλος Γερουλάνος ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας:

Ανδρουλάκης: «Το σχέδιο αποσυγκέντρωσης με βρίσκει σύμφωνο. Εμπνέεται από τη σοσιαλδημοκρατία. Το θέμα των μικρομεσαίων επιχείρησεων είναι κρίσιμο. Χρηματοδοτεί η Πορτογαλία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πριν μερικά χρόνια είχαμε κάνει μια μελέτη με τους συνεργάτες μου. Τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό, δεν επιστρέφουν. Γιατί βιώνουν κοινωνίες με διαφάνεια και αξιοκρατία. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον Παύλο Γερουλάνο για τη διαδικτυακή ψηφοφορία και γιατί είπαν όχι από το κόμμα:

Γερουλάνος: «Τη διαδικτυακή ψηφοφορία την πρότεινα για όλους. Είπαν όχι γιατί υπάρχουν εστίες μούχλας ακόμη στο κόμμα. Και όχι μόνο αυτό αλλά τύπωσαν και ψηφοδέλτια. Προτιμούν κάποιοι ένα κόμμα μικρό».

Ο Παύλος Χρηστίδης ρώτησε τον Ανδρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε τον Ποινικό Κώδικα, που δεν περιείχε τον όρο «γυναικοκτονία», μία από τις βασικές επιδιώξεις της Φώφης Γεννηματά:

Λοβέρδος: Επέκρινα την κυβέρνηση που δεν έχει τολμήσει. Η βία είναι πολύ μεγάλη. Ο ποινικός κώδικας έπρεπε να αλλάξει και στήριξα αυτήν την επιλογή. Και αυτό έκανα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Ζαμπίδης: Το βίντεο από τη στιγμή που «έπιασε» τους διαρρήκτες σπίτι του

Χριστιάνα: Συγκινεί το «αντίο» του γιου της - «Έτσι κλείσανε και τα μάτια σου»

Δέσποινα Βανδή: Το τραγούδι που αφιέρωσε στον Βασίλη Μπισμπίκη – Η αντίδραση του ηθοποιού (vid)