ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Η ψήφος είναι υποχρέωση

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Η ψήφος είναι υποχρέωση

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αναγέννηση και όχι αναπαλαίωση, επισημαίνει ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος χαιρετίζει την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για ανανέωση κατά 60% των ψηφοδελτίων του κόμματος με νέα πρόσωπα που έχει αναδείξει η τοπική κοινωνία.

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει σε συνέντευξή του στο newsbomb, ότι ο στόχος για νίκη στις εκλογές είναι εφικτός και ότι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

Εκτιμά ότι κανείς αληθινά προοδευτικός και αριστερός πολίτης δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την ενέργεια ή την αποδοχή συμπεριφορών βίας και απαξίωσης της δημοκρατίας και αισιοδοξεί ότι μέσω της ανάπτυξης και η ανεργία θα μειωθεί και η ύφεση θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Χαρακτηρίζει επίσης την ψήφο υποχρέωση αλλά προσωπικό όπλο του κάθε πολίτη, ο οποίος συμμετέχοντας στις εκλογές λαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για το μέλλον του τόπου.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο newsbomb:

Θεωρείτε ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;

H τεράστια, για τα δεδομένα της εποχής, προσέλευση του κόσμου στην ψηφοφορία της 18ης Μαρτίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε πως το κόμμα δεν έχει χάσει την ψυχή του και πως ο στόχος για νίκη στις εκλογές είναι εφικτός. Ουσιαστικά, απέδειξε εμπράκτως πως ο λαός θέλει το ΠΑΣΟΚ να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ιδιαίτερα τώρα που η κατάσταση έχει φθάσει σ΄ ένα κομβικό σημείο. Τώρα δηλαδή που τα πράγματα έχουν μπει σε μία σειρά και είναι πλέον ορατή η προοπτική της εξόδου από το τούνελ. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα ευθύνης και εγγυάται τη σταθερότητα, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη ο τόπος. Και ο λαός το ξέρει πολύ καλά αυτό και πιστεύω ότι θα το αποδείξει εμπράκτως και στις εκλογές.

Ποια σημεία της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νέος αρχηγός;

Κοιτάξτε, το θέμα που θίγεται θα το χαρακτήριζα κομβικό. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αναγέννηση και ανανέωση και όχι ανακαίνιση και αναπαλαίωση. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε σύμβολα και γραφεία. Το στοίχημα είναι να προχωρήσουμε με νέα οργάνωση, νέα πρόσωπα, διαφορετική, υπεύθυνη αντίληψη και κυρίως διαφορετικές πρακτικές. Να αναγεννήσουμε από τις στάχτες της τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να τη δώσουμε πάλι πίσω στους πολίτες, σ΄ αυτούς που ουσιαστικά και μόνο ανήκει.

Η πολιτική μας πρέπει πάνω απ΄ όλα να είναι αξιόπιστη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, ούτε χρονικό, ούτε πρακτικό για κάτι διαφορετικό. Εδώ και τώρα κρίνονται τα πάντα, όχι μόνο για το κόμμα, αλλά κυρίως για τον τόπο. Το ζητούμενο λοιπόν για την παράταξη είναι ριζική ανανέωση, αναγέννηση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και για τον τόπο η σύνταξη ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανόρθωσης. Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, να ανανεώσει κατά 60% τα ψηφοδέλτια, επιλέγοντας νέα πρόσωπα, πρόσωπα που έχει αναδείξει η τοπική κοινωνία, είναι μια πρώτη ένδειξη της ανανέωσης που επιχειρείται και έχω την πίστη ότι και οι επόμενες κινήσεις θα είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

Ήδη οι φωνές για μετεκλογικές συνεργασίες είναι πολλές και όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, το σίγουρο είναι ότι όλο και θα πληθαίνουν. Το θέμα δεν είναι να προκαταλάβουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με ένα συγκεκριμένο και συντεταγμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και βάσει αυτού θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό την ψήφο του.

Το βράδυ των εκλογών, έχοντας στα χέρια μας το εκλογικό αποτέλεσμα, θα γνωρίζουμε ουσιαστικά και την επιθυμία του ελληνικού λαού. Θα γνωρίζουμε σε ποιον θέλει να εμπιστευτεί ο λαός το μέλλον του, με ποιον τρόπο θέλει να διακυβερνηθεί ο τόπος. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά αν χρειαζόμαστε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν τα ηνία της αναλάβει μια ισχυρή κυβέρνηση.

Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;

Οι προβλέψεις ότι τα περιστατικά βίας θα πληθύνουν κατά την προεκλογική περίοδο, είναι καταρχάς αβάσιμες. Έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι οι εκλογές της 18ης Μαρτίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρόλο που πολλοί προέβλεπαν ότι θα γίνουν επεισόδια, δεν καταγράφηκε κανένα, διαψεύδοντας τους πάντες. Πάντως, μιας και μου δίνετε την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στο θέμα, καθότι μ΄ έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό.

Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο πολιτικοί, αλλά γενικά ακόμα και απλοί υποστηρικτές της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποδέκτες τέτοιων περιστατικών βίας. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη σε αυτό το θέμα, δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε αληθινά προοδευτικός και αριστερός πολίτης θα μπορούσε να έχει την παραμικρή σχέση με την ενέργεια ή την αποδοχή φασίζουσων και φασιστικών συμπεριφορών βίας, προπηλακισμού και φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, απαξίωσης της δημοκρατίας και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;

Η ψήφος είναι το προσωπικό όπλο του καθενός και η δύναμή της τεράστια. Αυτό είναι γνωστό και είμαι σίγουρος ότι τα σενάρια περί αποχής θα καταρριφθούν. Η ψήφος είναι μια πράξη ευθύνης καταρχάς, απέναντι στον εαυτό μας. Κατά δεύτερον απέναντι στον τόπο. Συμμετέχοντας στις εκλογές και ασκώντας το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, καθένας ουσιαστικά λαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για το μέλλον του τόπου. Η Βουλή κλήθηκε πρόσφατα να πάρει μία σημαντική απόφαση, να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο. Με την απόφασή της διατήρησε τη χώρα στην πρίζα. Απόφαση δύσκολη, αλλά αναγκαία. Τίποτα δεν έχει κριθεί όμως, καθώς οι αποφάσεις που πάρθηκαν μένει να υλοποιηθούν. Ποιος θα τις εφαρμόσει, θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Με μυστική ψηφοφορία, αλλά με καθαρό μυαλό για την επόμενη ημέρα, τη δικιά τους και των παιδιών τους.

Οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους είναι το μόνο μετρήσιμο στοιχείο του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες, λοιπόν, θα κληθούν ν΄ αποφασίσουν με τα δεδομένα του σήμερα και τις προοπτικές που ανοίγονται για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Με την ψήφο τους μπορούν ν’ αλλάξουν και την μοίρα των υπολοίπων. Η απόφαση για την Ελλάδα του αύριο ανήκει στους πολίτες. Η ψήφος μπορεί σε αυτή την περίπτωση να είναι μυστική αλλά έχει το ίδιο βάρος με αυτό, που σήκωσε η Βουλή ονομαστικά.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;

Καταρχάς τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, απομακρύνθηκαν οριστικά με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI. Κατά δεύτερον τα πρώτα καλά νέα για τη χώρα ήρθαν κιόλας την επομένη της υπογραφής του PSI. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη χώρα κατά έξι βαθμίδες, κάτι το οποίο είχε να συμβεί χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το πρώτο δίμηνο του 2012 καταγράφηκε ταμειακό πλεόνασμα 647 εκ. ευρώ. Τρίτον έχουμε κάθε λόγο πλέον να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και στο εξής είναι η ανάπτυξη. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε και από αυτό θα κριθούν τα πάντα. Μέσω της ανάπτυξης και η ανεργία θα μειωθεί και η ύφεση θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Σε ότι αφορά την επανεκλογή μου: Το 2009 η εκλογική μάχη από πλευράς ΠΑΣΟΚ δόθηκε με κεντρικό στόχο την αλλαγή των παθογενειών του παρελθόντος. Σε αυτό συστρατευθήκαμε λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτό που όμως τελικά κληθήκαμε να διαχειριστούμε και μάλιστα τις περισσότερες φορές με το πιστόλι στον κρόταφο, δεν είχε καμία σχέση με μια απλά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αφορούσε στην ανάληψη της ευθύνης για την χρεοκοπία ή μη της χώρας και των πολιτών της. Το σενάριο της χρεοκοπίας ήταν υπαρκτό και μας περίμενε στη γωνία κάθε φορά που οι αριθμοί δεν έβγαιναν. Εμείς είχαμε την υποχρέωση να το αποφύγουμε. Αυτό κάναμε, αυτό πετύχαμε.

Και αυτό δεν ήταν για κανέναν εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον για όσους κληθήκαμε να σηκώσουμε ένα βάρος, που δεν μας αναλογούσε. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε και μάθαμε να ζούμε με την αγωνία της τελευταίας ευκαιρίας. Και μέσα σε μια συγκυρία, που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της πίεσης, της αγωνίας για το καλύτερο αποτέλεσμα που βιώσαμε ειδικά οι νέοι βουλευτές, ανασύραμε αντανακλαστικά και δυνάμεις, που ούτε εμείς γνωρίζαμε ότι έχουμε, για να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κατάσταση με ευθύνη και αξιοπιστία. Για κανέναν δεν ήταν εύκολο να «προδώσει» έναν άλλον κόσμο που θα έπρεπε αλλά δεν μπορούσε σήμερα να είναι εφικτός. Η σύγκρουση ήταν πολυεπίπεδη. Με τον ίδιο μας τον εαυτό, με τις οικογένειες και τους φίλους μας, με την επιθυμία να τελειώσει όλο αυτό χθες αλλά τελικά αυτό που μετρούσε περισσότερο ήταν η ανάγκη του καλύτερου αποτελέσματος. Αν καταλάβαμε τελικά όλοι κάτι αυτά τα χρόνια, που όντως συμπυκνώνουν πολλά περισσότερα χρόνια πολιτικής εμπειρίας, είναι ότι η εποχή που η ηθική των προθέσεων επικρατούσε του αποτελέσματος τελείωσε.

Αν λοιπόν με ρωτάτε πώς θα απευθυνθώ στους πολίτες της Αρκαδίας, καταρχάς, θα μιλήσω με ειλικρίνεια για την εμπειρία αυτή. Με ειλικρίνεια για την αιτία και το αιτιατό. Αλλά κυρίως με ειλικρίνεια για το που και πως μπορούμε να πάμε από δω και πέρα. Το ζητούμενο σήμερα είναι η αξιοπιστία. Αυτό που έρχεται δεν είναι εύκολο αλλά, αν συμφωνήσουμε, με σκληρή δουλειά μπορούμε να αλλάξουμε κάθε παθογένεια που μας οδήγησε σήμερα εδώ. Αλλά αυτό θέλει συλλογικότητα. Από εδώ και πέρα έχουμε την υποχρέωση να διαμορφώσουμε τους όρους και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες θα επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα.

Αλλά εφεξής, όπως η ανάπτυξη δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει στην λήψη επιδοτήσεων, έτσι και οι πολιτικές της ανάπτυξης δεν μπορούν παρά να ελέγχονται και να κρίνονται από την ύπαρξη ή μη μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει αξιοπιστία, μετρήσιμο αποτέλεσμα. Σε ότι αφορά τώρα την Αρκαδία εκπροσώπησα τους συμπολίτες μου στην ελληνική βουλή, με όλες μου τις δυνάμεις. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου και παρά τα διακυβεύματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήμουν ισόρροπα δίπλα στους Αρκάδες, αφουγκράστηκα τα προβλήματα του τόπου και τα μετέφερα στην κεντρική εξουσία, με στόχο να δοθούν λύσεις. Και στην πλειοψηφία αυτών δόθηκαν λύσεις.

Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;

Αυτό είναι μια προσωπική επιλογή του καθενός που είναι σεβαστή. Δεν θεωρώ πάντως σε καμία περίπτωση ότι κάτι τέτοιο συμβάλει στην απαξίωση της πολιτικής. Αν από τη μία υπάρχουν βουλευτές που δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι, για τους δικούς τους λόγους, οι οποίοι είναι απολύτως σεβαστοί, από την άλλη υπάρχουν και πάρα πολλοί άνθρωποι και μάλιστα νέοι, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, πιστεύοντας ότι μπορούν με τη δική τους δύναμη, τη δική τους φωνή , με τις προτάσεις τους να συμβάλουν στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος αυτής της χώρας, που αν θέλετε συνιστά και μια απολύτως λογική συνέπεια της εποχής. Οι λύσεις και δίνονταν και δίνονται και θα δοθούν μέσα από την πολιτική.